El passat 14 de Juliol la 'Estratègia Catalana' per la Rehabilitació Energètica d’Edificis (ECREE) va organitzar la jornada “Aplicació de mesures d’eficiència energètica en la rehabilitació del sector residencial a Catalunya". La jornada, es va presentar a la sala  d’actes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), i va agrupar al voltant de 90 professionals del sector, tant del privat com de l’administració pública.

  La inauguració de la sessió va anar a càrrec del degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Lluís Cameron, , juntament amb Carles Sala, Secretari d’Habitatge i Millora Urbana, que  varen remarcar la necessitat de continuar promovent la rehabilitació energètica com objectiu prioritari per assolir els nivells d’estalvi desitjats a l’edificació.

  Seguidament Ivan Capdevila de l’Estudi Ramon Folch (ERF), va presentar la “Caracterització de les tipologies d’habitatge a Catalunya”, estudi desenvolupat amb col·laboració amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), en el marc del projecte europeuMARIE.

  A l’estudi s’han establert i caracteritzat 9 tipologies edificatòries representatives del parc d’habitatges de Catalunya. Per dur a terme l’estudi s’han analitzat estudis previs, dades estadístiques i un estudi de camp per validar les hipòtesis definides. L’estudi s’ha complementat amb la definició de mesures d’eficiència energètica aplicables a cada tipologia, des d’un punt de vista tècnic i econòmic, establint-se i caracteritzant-se 9 tipologies representatives del parc d’habitatges de Catalunya, i l’estudi del Cost òptim d’aplicació de mesures d’eficiència energètica en els edificis d’habitatges, que avalua un seguit de mesures d’eficiència energètica, passives i actives, des del punt de vista del confort dels usuaris, els estalvis energètics i els costos globals.

  A continuació, es va presentar l’estudi 'OptiHab, realitzat per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i la Universitat Politècnica' de Catalunya (UPC). L’estudi OptiHab és la continuació del treball realitzat per ERF, i té com objectiu realitzar un estudi cost-òptim de mesures d’eficiència energètica per a la rehabilitació del sector residencial de Catalunya. La investigadora Joana Ortiz de l’IREC va presentar la metodologia innovadora que han introduït a l’estudi, la qual segueix les directives Europees, i on  s’han aprofundit en aspectes relacionats amb l’ús real dels habitatges, la interacció entre l’usuari i l’edifici, la importància de la ventilació natural i l’ús de les proteccions solars, etc. La priorització de les mesures s’ha realitzat en base a tres principal paràmetres: el confort tèrmic, l’energia primària i els costos globals. Tot seguit, la professora de la UPC Nuria Garrido, va presentar les principals conclusions de l’estudi, resumit en que mitjançant paquets de mesures passives i actives es possible assolir reduccions d’entre el 30-50% energia primària amb mesures cost-òptimes, les quals suposen inversions del voltant 35-85-€/m2. Si l’actuació va mes enllà i es fa una renovació energètica integral, els estalvis arriben entre 50-70% d’energia primària amb un cost d’inversió de 200-300€/m2.

  Per finalitzar la jornada, es va obrir el debat a la taula rodona amb el Jordi Sanuy, Director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge (AHC), com a moderador. A la taula hi participaven experts del sector de l’edificació i energètic, amb la presencia de: Jaume Salom, Cap del grup d’Energia Tèrmica i Edificació de l’IREC; Lluis Morer, Cap d’Unitat d’Eficiència Energètica i Renovables de l’ICAEN; Xavier Casanoves, president de ReHabiMed; Enric Mir, Vocal de la Junta de Govern del COAC. El debat va ser força intens, on es varen parlar extensament sobre les polítiques de subvencions per a la rehabilitació i la incorporació de mesures que fomentin l’estalvi energètic, juntament ambl’estat actual d’implementació de la certificació energètica.

  Per a més informació: Estratègia catalana per a la renovació energèticahttp:  http://edificisdecatalunya.cat/

Redactat de la notícia i més informació

Redactat per:  Joanna Ortiz Ferrà , Esther Llorens Nadal i Argeme Pérez

Per saber-ne més:  Esther Llorens Nadal


Back to Top

Informació del document

Publicat a 30/10/15
Acceptat a 30/10/15
Presentat el 30/10/15

Volum Notícies, 2015
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 75
Recomanacions 0