Pintamaps és una eina que permet donar estils a la cartografia de l’ICGC amb els colors i les transparències que l'usuari/a seleccioni. L’eina pot semblar senzilla, però amaga una revolució. Aconseguir que l’usuari/a pugui modificar l’estil del mapa i que els canvis es visualitzin en temps real era fins ara impensable. Avui, la tecnologia vector tiles de transmissió de dades cartogràfiques vectorials ho fa possible.

L'eina

Fins ara la cartografia que visualitzàvem en el nostre navegador ens era tramesa trossejada en petites imatges tessel·lades per poder-les enviar amb més rapidesa. Amb tot, la transmissió d’imatges per Internet és lenta, consumeix gran volum de dades i no permet la modificació per part de l’usuari/a. La transmissió de la informació cartogràfica en format vectorial és més ràpida, consumeix menys ample de banda i permet que l’usuari/a pugui interaccionar amb aquesta informació de manera intel·ligent.

L’ús de dades cartogràfiques vectorials en el nostre navegador facilita:

 • la rotació del mapa, mantenint la toponímia sempre orientada a la lectura de l’usuari,
 • la definició de diferents estils en funció de l’escala de visualització del mapa,
 • la consulta de les dades alfanumèriques associades a cada element geogràfic,
 • la inclusió de capes vector pròpies dels usuaris sobre la informació cartogràfica de base,
 • la definició d’estils propis de cada usuari en funció de la tipologia de les seves dades,
 • la generació d’imatges en perspectiva,
 • la consulta espacial (SIG) sobre els elements geogràfics, etc.

Certament, la tecnologia vector tiles amb que Pintamaps funciona significa una revolució per als cartògrafs, però també per als usuaris que veuran com s’obre un món de possibilitats en relació a tot allò que el mapa els pot oferir tant en termes d’eficiència com de personalització.

Vector tiles és una tecnologia game changer que ve a canviar la manera com es serveixen les dades cartogràfiques per Internet, i que obre un enorme ventall de futures possibilitats per als usuaris: mapes dinàmics, funcions SIG en el navegador, linked data, descàrrega d’objectes per atributs, etc.

Pintamaps permet:

 • canviar el color i la transparència de la informació geogràfica, que s'ha agrupat en 12 nivells per facilitar-ne la interacció,
 • canviar el fons del mapa, bé el seu color o bé canviant aquest per una de les textures que hi hem afegit,
 • rotar i posar en perspectiva el mapa,
 • fer la captura de la imatge resultant en format .png o .pdf,
 • cercar el municipi de l’àrea geogràfica de treball,
 • generar estils aleatoris.
 • fent doble clic sobre el mapa s'obté la informació associada a cada element. Un segon doble clic fixa la informació de la geometria clicada. Aquesta finestra es pot tancar prement sobre l’agulla vermella.
 • visualitzar exemples d’estilitzacions.

Més enllà, Pintamaps permet baixar l’arxiu d’estil resultant (format .json) per tal de que es pugui pujar a la mateixa eina per utilitzar-lo en altres ocasions. L'eina proporciona dos arxius (estil_mapa_vials.json i estil_nit_goto_sfg.json) per a que l'usuari/a ho pugui provar. Només cal descarregar-los i arrossegar-los sobre el navegador on hi hagi obert Pintamaps per veure la cartografia estilitzada segons aquests arxius.

Pintamaps és una eina que pot ser útil per dissenyadors gràfics i web, infògrafs, didàctica i per al públic general. Les dades de l’ICGC es difonen sota llicència oberta ( CC-BY Intitut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) i per tant són reutilitzables.

Un cop validada la tecnologia “vector tiles” a Pintamaps, ara caldrà implementar-la a INSTAMAPS (www.instamaps.cat), on els usuaris podran treure el màxim rendiment d’aquesta funcionalitat i a les enormes potencialitats d’aquesta tecnologia


pintamaps


Autors

Redactat per: ICGC

Per saber-ne més: Sergio Anguita


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/02/16
Acceptat a 01/02/16
Presentat el 01/02/16

Volum Notícies, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Comunicació amb l'usuari

Localització

Puntuació document

0

Visites 87
Recomanacions 0

Compartiu aquest document