Introducció

El passat 20 de maig va tenir lloc a la sala d’actes del CEJFE (Centre d’Estudis Juridics i Formació Especialitzada) la presentació de GeoStart, grup d'innovació i prototipatge de productes i serveis en l'àmbit de la geoinformació de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), a càrrec Sergi Anguita, Cap de l’Àrea de Geotecnologies i gestor del grup, i el Marc Torres, membre de Geostart.

GeoStart és el grup d'innovació i prototipatge de productes de l’àmbit de la  geoinformació de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). La composició d'aquest grup, la seva visió i la forma de treballar signifiquen una (r)evolució dins l'Administració, una aplicació pràctica en el dia a dia dels principis de la innovació.


Draft Garcia 647683007-Presentacio-de-GeoStart-geostart1.jpg

GeoStart aporta solucions tecnològiques viables sobre les principals problemàtiques que l’ICGC té identificades, i per fer-ho, adapten metodologies i eines que fan servir amb èxit les startup. Aquestes són petites empreses de caire tecnològic que tenen com a objectiu buscar solucions o productes que després siguin fàcilment reproduïbles o escalables a nivell global per a un ràpid creixement. La innovació pren un paper determinant a l’hora de generar un producte diferencial del dels competidors. Seguint aquest model, GeoStart ha adaptat i adoptat diferents metologies i elabora un seguit de productes o serveis (prototipus) en versió beta, que en un futur, l’ICGC pot acabar integrant a la seva cadena productiva.


Draft Garcia 647683007-Presentacio-de-GeoStart-geostart2.jpg


Draft Garcia 647683007-Presentacio-de-GeoStart-geostart3.jpg


Composició de GeoStart

Actualment el grup de GeoStart està integrat per unes 7 persones de perfils diferents, tal com fan les startups. Així doncs, encara que es tracti d’un grup de desenvolupament  els integrants no són tots desenvolupadors, perquè l’objectiu no és generar el millor producte tecnològicament sinó el que millor s’adapti a les necessitats dels usuaris. Per això calen persones que aportin no només en els aspectes tecnològics, sinó en la detecció d’aquestes necessitats o en la resolució de problemes. A l’igual que a les startups, han de ser equips no massa grans per començar, un equip amb força i sobre tot, amb el recolzament per part de la direcció.

  L’èxit de GeoStart es basa en aquestes quatre idees:

  • Sempre diuen que sí a les peticions que se’ls fa
  • Són oberts, tant en idees com en la tecnologia emprada
  • Tenen per objectiu fer coses grans. Darrera del petit prototipus hi ha una idea gran.
  • L’actitud és fonamental: són apassionats pel que fan

  Per fer efectius aquests principis de treball innovador, cal arriscar de manera controlada i ràpida, d’aquí la generació de versions beta dels productes, involucrar el conjunt de la institució i traccionar de manera vertical i horitzontal, anant més enllà de la jerarquia, i compartint el coneixement. A l’hora de fer propostes, cal fomentar la intraemprenedoria i assumir el risc intern donat que és menor que l’extern. En aquest sentit, no cal  esperar que totes les solucions vinguin de dalt de la jerarquia, com  tradicionalment es treballa.


Draft Garcia 647683007-Presentacio-de-GeoStart-geostart4.jpg


Draft Garcia 647683007-Presentacio-de-GeoStart-geostart5.jpg


Productes del GeoStart

El Betaportal de l’ICGC és l’aparador dels productes de Geostart per a que l’usuari els provi, faci esmenes, aporti millores i faci de validador d’aquests prototipus.

  Aquests són alguns dels projectes que es poden trobar, i dels quals varem fer noticia a números anteriors del nostre butlletí:

  - Comparador de cartografia: facilita a l’usuari la comparació de la cartografia de l’ICGC amb la d’altres proveïdors per posar-la en valor.

- Visualitzador de canvis urbanístics: permet la detecció de canvis urbanístics, i determina quan s’han produït, sobre la cartografia de l’ICGC.

- Com era Catalunya?: és una visualització de l’evolució històrica del territori des de 1945.

- ConvertBox: eina tècnica per transformar coordenades i formats d’arxius CAD o SIG (sistemes d’informació geogràfica).

- Catalunya en 3D: per visualitzar cartografia en tres dimensions en el navegador.

- Instamaps: eina col·laborativa per crear i publicar informació geogràfica a través de mapes amb cartografia suau (amb menys detall però més neta i editable).


Autors

Redactat per: Cristina Gil. Per saber-ne més: Sergi Anguita


[/ca/detalls/Article/eixos-complementaris Millora organitzativa i de la intel·ligència corporativa], [/ca/detalls/Article/eixos-complementaris Observació de la innovació en altres organitzacions], [/ca/detalls/Article/6.1 Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació]

Back to Top

Informació del document

Publicat a 15/07/15
Acceptat a 15/07/15
Presentat el 15/07/15

Volum Notícies, 2015
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Eixos complementaris

Millora organitzativa i de la intel·ligència corporativa

Observació de la innovació en altres organitzacions

Localització

Puntuació document

0

Visites 96
Recomanacions 0

Compartiu aquest document