m (Rdites moved page Draft Garcia 233169281 to Elias Elias 2015a)
 
Line 36: Line 36:
  
 
Redactat per: [mailto:%20eelias@gencat.cat?subject=Butlleti%20RDI%20num.16 Enric Elias] . Per saber-ne més: [mailto:%20eelias@gencat.cat?subject=Butlleti%20RDI%20num.16 Enric Elias]
 
Redactat per: [mailto:%20eelias@gencat.cat?subject=Butlleti%20RDI%20num.16 Enric Elias] . Per saber-ne més: [mailto:%20eelias@gencat.cat?subject=Butlleti%20RDI%20num.16 Enric Elias]
 
 
<span id='bloc3'></span>
 
[/ca/detalls/Article/tm_6.4 Valorització de materials]
 

Latest revision as of 15:19, 7 May 2019

Projecte Europeu REMEMBRANE

El Projecte Europeu REMEMBRANE (LIFE 11 ENV/ES/000626REMEMBRANE), del que formen part les empreses Aqualia, Leitat, Ambicat, Typsa i l'Agència de Residus de Catalunya, té com a objectiu reutilitzar les membranes d'osmosi inversa que han arribat per fi de la seva vida útil.

Com a primer pas s’ha establert un protocol per recollir les membranes usades i fer l’anàlisi de les incrustacions que han conduït a la membrana a la fi de la seva vida útil. La segona tasca ha estat analitzar i provar diversos sistemes de neteja perquè aquestes membranes puguin ser usades par a futures aplicacions dins del camp de l'osmosi inversa.

Des del punt de vista operatiu, el projecte s’ha realitzat al voltant de la planta dessaladora d’Aqualia a Dènia (Alacant) i s’ha estructurat en les següents parts:

Caracterització de l’embrutiment de les membranes fora d’us.

Recepció de les membranes per sotmetre-les a un seguit de proves a partir de les membranes seques (s’han eliminat els microorganismes) que, immediatament, se sotmeten a un test d’integritat física. Per donar una guia de magnitud: quan una membrana es rebutjada pesa entre 25 i 30 kg, mentre que una nova pesa 15 kg.

Construcció d’una planta pilot que permet netejar (o no) aquestes membranes (veure part dreta de la foto). Primer es proven a alta pressió i seguidament es tracten en medi àcid, alcalí o neutre d’acord amb la caracterització de l’embrutiment. Finalment  hi ha un assaig a elevada temperatura. Per regla general la majoria de les membranes tractades són recuperables.

Construcció d’una planta pilot per provar el funcionament de les membranes ja netes (veure part esquerra de la foto). Les membranes passen a aquesta segona fase si compleixen amb les especificacions de la fitxa tècnica del fabricant. Una vegada la membrana recuperada s’ha netejat i assajat s’introdueix en un banc de proves per usar-la com a tal. La planta pilot descrita és operativa des de finals de 2014. En l’actualitat ja s’han recuperat un sens fi de membranes evitant d’aquesta manera que vagin a dipòsit controlat.

La darrera etapa del projecte, que s’està duent a terme a partir de maig de 2015, consisteix a instal·lar set membranes en sèrie per ser provades a una planta real en operació de tractament d’aigües industrials salobres que Aqualia té a Talavera de la Reina(Toledo).

El projecte es va iniciar el 18 de setembre de 2012 i la data final prevista és el 31 de desembre de 2015. El pressupost total del projecte és de 1.903.767 euros i és cofinançat al 50% per la UE.


Planta Pilot a Dènia (Alacant)

Planta Pilot a Dènia (Alacant)


Autors

Redactat per: Enric Elias . Per saber-ne més: Enric Elias

Back to Top

Informació del document

Publicat a 15/07/15
Acceptat a 15/07/15
Presentat el 15/07/15

Volum Notícies, 2015
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Valorització de materials

Localització

Puntuació document

0

Visites 50
Recomanacions 0

Compartiu aquest document