Serveis ferroviaris transeuropeus, de dia i de nit. B#37|20/12/2020*

El Govern alemany va llençar el mes de febrer de 2020 una proposta per fer reviure les antigues rutes ferroviàries transeuropees (Trans-Europre Express, TEE, 1957-1987) i implantar també serveis transfronterers nocturns. La proposta basa en un operador autònom multinacional que compraria els serveis dels gestors ferroviaris nacionals, i que utilitzaria els models més exitosos de trens d'altes prestacions.

La proposta alemanya: TEE 2.0 i EuroNight

Draft Alvarez Puerta 138529347-image1.jpeg

El Ministeri Federal de Transports i Infraestructura Digital (BMVI) d'Alemanya va presentar el mes de febrer d'enguany la seva proposta de restabliment d'una xarxa transeuropea de serveis ferroviaris, amb la intenció de competir amb el transport aeri d'abast curt i mitjà tot oferint-hi una alternativa ambientalment més responsable i conforme a l'aspiració europea de reduir d'un 55% les emissions de CO2 abans de 2030.

Els nous itineraris diürns (anomenats TEE 2.0 en referència a la xarxa que funcionà entre els anys 50 i 80 del segle xx, que en el seu punt àlgid operava quaranta-cinc trens entre cent trenta ciutats europees) incorporaran tant serveis ferroviaris ja existents com rutes de nova creació. TEE 2.0 utilitzarà per als seus serveis trens d'altes prestacions.

En el termini curt, les rutes diürnes que proposa el BMVI són Amsterdam-Barcelona, per París; Brussel·les-Varsòvia, per Berlín; Amsterdam-Roma, per Frankfurt i Zuric; i Barcelona-Berlín, per Frankfurt. En el termini mitjà, i en funció de les obres de compleció i millora de la xarxa existent, podrien establir-se també els serveis Estocolm-París, per Hamburg; Estocolm-Munic, per Berlín; Roma-Berlín, per Verona i Munich; i París-Budapest, per Munic. Les actuacions que caldria enllestir per poder implantar aquestes quatre darreres rutes són, per exemple, els treballs del túnel de base del Brenner (55 km, entre Àustria i Itàlia), la connexió de l'illa de Fehmarn (entre Dinamarca i Alemanya), o la línia d'alta velocitat entre Ulm i Stuttgart (Alemanya).

Draft Alvarez Puerta 138529347-image2.png

Draft Alvarez Puerta 138529347-image3.png

Les rutes que atenyen Barcelona, en detall: estacions intermèdies i velocitats per trams

Quant al material mòbil necessari per implantar els serveis transeuropeus diürns, el BMVI estima que els trens idonis serien l'Avelia Euroduplex (Alstom) i el Velaro (Siemens), dos dels models d'alta velocitat més exitosos actualment a Europa per la seva fiabilitat i alta capacitat de transport.

Pel que fa a les rutes nocturnes, sota la marca EuroNight i cobertes amb trens convencionals, les previstes en el termini curt són similars a les que oferia l'antiga xarxa City NightLine de Deutsche Bahn (DB), que va tancar l'any 2016. Ara, la majoria d'aquestes rutes són explotades per Österreichische Bundesbahnen (ÖBB), l'operador federal austríac, com a part de la seva xarxa NightJet.

Com a novetat en l'horari nocturn i en el termini mitjà (2024), cal fer esment d'una nova línia Frankfurt-Barcelona, per Zuric i Lió. Per a més endavant, s'oferiran dues rutes nocturnes des d'Estocolm, a París per Amsterdam, i a Viena i Budapest per Praga.

Draft Alvarez Puerta 138529347-image4.png

Les rutes proposades per al servei nocturn EuroNight

L'operador multinacional, autònom, de TEE 2.0 i d'EuroNight tindria participació inicialment de DB, d'ÖBB, de Nederlandse Spoorwegen (NS, Països Baixos), de la SNCF (França) i dels ferrocarrils federals suïssos (SBB-CFF-FFS).

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume.

Per saber-ne més: Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur [PDF]. https://www.bmvi.de/SharedDocs/EN/Documents/K/innovative-rail-transport-overnight-21-09-2020.pdf?__blob=publicationFile

Back to Top

Informació del document

Publicat a 20/12/20
Presentat el 20/12/20

Volum Més enllà del Departament, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa ferroviària

Instal·lacions ferroviàries

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la mobilitat

Dimensió social de la sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0

Compartiu aquest document