La serralada del Pirineu és una gran reserva de biodiversitat caracteritzada per una forta diversitat de medis naturals, i d'espècies extraordinàries.

L'alt valor natural d'aquests ecosistemes es reflecteix en la multitud d'entitats que protegeixen, dinamitzen, posen en valor, acompanyen i gestionen aquests territoris i aquests ecosistemes: Parcs Nacionals, Parcs Naturals Regionals, Parcs Naturals, Reserves Naturals Regionals, Reserves de biodiversitat, protecció de biòtop, Ens conservadors d'espais Naturals, Reserves biològiques, etc.

La presència de medis naturals similars i problemàtiques de conservació d'hàbitats, o d'espècies similars, o l'existència d'iniciatives complementàries pel que fa a la protecció mediambiental, han conduït a aquests espais naturals a cooperar per tal de posar en marxa entre juny 2016 i maig 2019 el projecte GREEN "Gestió i posada en xarxa dels Espais Naturals del Pirineu", sota el lema de que la natura no coneix fronteres.

El projecte té com objectius reforçar la coordinació entre espais naturals i els seus gestors d’Andorra, França, Navarra, País Basc i Catalunya, compartint coneixements i pràctiques, portant a terme accions de restauració , conservació o gestió, i informant a la societat, als responsables i actors locals sobre els reptes específics de la biodiversitat del Pirineu. Dins dels projectes europeus POCTEFA(Interreg), el projecte GREEN compta amb la participació de 18 socis, un d’ells,  la Generalitat de Catalunya, encarregada de la gestió dels 4 parcs pirinencs de Catalunya.

 

green_socis

Les accions a realitzar pel projecte són:

  1. Crear una xarxa de gestió de la biodiversitat per tal de facilitar els intercanvis entre entitats.
  2. Millorar la biodiversitat dels mitjans forestals
  3. Millorar la biodiversitat dels medis agro-pastorals
  4. Millorar la biodiversitat dels mitjans aquàtics

Cadascun dels parcs prioritza les accions que creu més adients en funció de les seves problemàtiques, així doncs,  el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha prioritzat accions per preservar els llacs i la seva biodiversitat. D’altra banda, el Parc Natural del Cadí-Moixeró posa èmfasi en la preservació dels espais naturals oberts i fomenta la maduresa biològica de les masses forestals, millorant la biodiversitat davant la forta presència d’ungulats. A més, aposta per donar suport a l’activitat ramadera, ja que afavoreix el manteniment de la biodiversitat en els espais naturals oberts.  El Parc Natural de l’Alt Pirineu s’ha involucrat en totes les accions del projecte POCTEFA GREEN per preservar la biodiversitat en ecosistemes forestals, agroramaders i humits.

A banda d’aquests parcs, també hi participa el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser, en una acció de recuperació d’espais oberts de pastura, i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, en l’elaboració i posada en marxa de la base de dades d’accions de conservació dels espais naturals protegits i del projecte GREEN. També, pel que fa a la restauració i seguiment de molleres als parcs catalans, s’ha encarregat a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona http://www.ub.edu/biologia/, l’avaluació dels estanys per constituir una xarxa de seguiment als parcs catalans, al Centre d’estudis avançats de Blanes (CSIC) http://www.ceab.csic.es/, i la restauració de pastures mitjançant voluntariat, en el cas del Parc Natural de l’Alt Pirineu, al Projecte Boscos de Muntanya https://www.projecteboscos.cat/. En el tema dels tancats d’exclusió per avaluar l’impacte dels ungulats als boscos al Parc Natural de l’Alt Pirineu, es compta amb el suport de la Zona de Caça Controlada Sort-Soriguera-Rialp (DARP) .

La coordinació del projecte la fa “Forespir” http://www.forespir.com/?set_language=ca.

   

green_foto6.jpg

    Enllaç relacionat:Projecte GREEN

 

Balanç a l’equador del projecte

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, va obrir el passat 18 d’octubre,  a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà) el seminari del projecte POCTEFA GREEN, per exposar l’avanç de les diferents accions del projecte i visitar les accions realitzades en diferents àmbits al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

En la trobada hi participaren persones gestores de diferents espais naturals protegits de la serralada per enfortir el coneixement dels territoris i entitats de la xarxa GREEN, debatre sobre els reptes de preservació i gestió dels espais naturals, i compartir el coneixement adquirit i les accions implementades en el marc del projecte.

 

Finançament del projecte

El pressupost del GREEN és de 2,04 milions d’euros, dels quals 1,3 els financen els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). Dels seus 18 socis, la Generalitat és la que disposa del pressupost més elevat, 268.283 euros, un 13,5% del total.

Com a resultat final de projecte es preveu que els diferents espais protegits pirinencs treballin de forma permanent en xarxa, com ja s’està fent a la zona dels Alps a través de la xarxa d’espais protegits Alparc.

 

DGPA_green_logos


Imatges del projecte

green_foto1

  Visita amb tècnics de parcs naturals dels Pirineus a les actuacions de seguiment dels hàbitats de bosc madur i avaluació dels danys d'ungulats sobre el matollar, a Arcalís.

 

green_foto2

  Visita amb tècnics de parcs naturals dels Pirineus a les actuacions de protecció i seguiment dels hàbitats de mollera (torbera) HIC davant el trepig dels grans herbívors a  Coma de Burg.

 

green_foto3

  La xarxa de gestors dels espais naturals del Pirineus reunits el dia de la jornada sobre el projecte.

 

green_foto4

  Voluntaris recuperant hàbitats de pastura.

 

green_foto5

  Visita dels tècnics de parcs naturals de Pirineus a les zones de pastura recuperades.

 

Autors

Per saber-ne més:  Marc Garriga Luján


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/12/18
Acceptat a 01/12/18
Presentat el 01/12/18

Volum Notícies, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous actors de la conservació

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Localització

Puntuació document

0

Visites 58
Recomanacions 0