Direcció de projecte: ATM, Autoritat del Transport Metropolità

Altres participants: Nexus

  Període: gener 2012 – desembre 2012

 

Descripció:

Prova pilot per escatir quina informació podia esperar-se dels navegadors embarcats en vehicles i que, a la vegada, pogués ser útil per a la tasca planificadora de l'ATM. La matriu s'havia d'obtenir d’acord amb les descàrregues dels navegadors d'aquesta empresa instal·lats en els vehicles, en aplicar un seguit d'algorismes que poguessin permetre individualitzar els desplaçaments.

A diferència de les matrius obtingudes segons l'Enquesta de mobilitat obligada, que era exhaustiva, o de l'Enquesta de mobilitat quotidiana, en què el mètode de mostratge quedava definit a priori, en aquesta enquesta el mètode no és aleatori ni tan sols controlat pel personal executor de l'enquesta, ja que és el mateix personal qui decideix instal·lar-se un aparell TomTom en el vehicle. Així doncs, sorgeix la qüestió sobre quina és la informació continguda en aquesta matriu, de la qual cal saber si es vol que sigui útil en el futur. Aquest és, doncs, l'objectiu de l'estudi present: descobrir-li similituds amb d'altres matrius.

L’ATM va encarregar a l’empresa Nexus, concessionària de TomTom, l’obtenció d’una matriu municipal dels diversos municipis del Vallès Oriental referida a un dia feiner estàndard.

Els algorismes responen als criteris següents:

  • Període considerat: dies feiners (de dilluns a divendres) de febrer a juny, octubre i novembre dels últims 2 anys. Segons la informació del mateix proveïdor, la matriu es refereix a un període d’uns 300 dies en total. Per tant, és la matriu la que conté els desplaçaments de tot aquest període i no els corresponent a un dia feiner estàndard.
  • Temps mínim de parada per decidir el final d'un desplaçament i l’inici del següent: 15'
  • Origen i/o destinació en una de les zones d'estudi, és a dir, un dels municipis del Vallès Oriental.
  • Exclusió dels desplaçaments que utilitzen l’autopista o l’autovia. El criteri seguit és un filtre de velocitat, de tal manera que només s’han incorporat a la matriu aquells desplaçaments amb una velocitat mitjana inferior a 60 km/h

A més, per a cada municipi s’hi afegia a la matriu una casella que indicava els desplaçaments amb destinació a l’exterior de la comarca i una altra amb els desplaçaments exteriors a la comarca amb destinació a aquell municipi. Per tant, la matriu fornida per Nexus conté 44 files i 44 columnes, ja que el Vallès Oriental consta de 43 municipis, als quals s’ha afegit el municipi fictici ”Exterior”.

En qualsevol cas, la matriu obtinguda és una mostra de tots els desplaçaments que tenen lloc en vehicle a la comarca del Vallès Oriental, tot i que es qüestiona la metodologia de mostratge utilitzada. A diferència de les matrius obtingudes segons l’Enquesta de mobilitat obligada, que era exhaustiva, o de l’Enquesta de mobilitat quotidiana, en què el mètode de mostratge quedava definit a priori, en aquesta enquesta el mètode no és aleatori ni tan sols controlat pel personal executor de l’enquesta, ja que és el mateix personal el que decideix instal·lar-se un aparell TomTom en el vehicle. Per tant, immediatament sorgeix la qüestió sobre quina és la informació continguda en aquesta matriu, que exigeix de ser resposta si es vol que sigui útil en el futur o, si es vol dir en unes altres paraules, a quina informació s’assembla de totes les que l’ATM ha pogut aplegar fins a l’actualitat. Aquest és, doncs, l’objectiu de l’estudi present: descobrir-li similituds, amb d’altres matrius.

 

Conclusions:

La matriu de mobilitat obtinguda d’acord amb el TomTom té un pecat original impossible d’esmenar, i és que el procediment dóna informació sobre l’estructura de desplaçaments però no sobre el seu valor absolut, la magnitud del qual és imprescindible. Les dades corresponen a la població de vehicles que duen instal·lat i engegat el navegador, però no pot saber-se quin és el volum total de vehicles o de persones que circulen per la xarxa viària analitzada. El cas de ser utilitzada  doncs, caldria un procediment addicional que estimés el volum total de desplaçaments, com ara s’ha emprar en l’EMQ06 per poder comparar xifres absolutes.

Però sembla agosarat substituir aquesta matriu per l’obtinguda a l’EMQ06, malgrat el detall més precís que assoleix perquè, tot i estar més correlacionada amb els desplaçaments per motius relacionats amb el treball que amb cap altre motiu, la correlació no és prou sòlida per considerar-la un prou bon estimador, ja que la variabilitat explicada és del 71%.

En síntesi, les anàlisis prèvies no permeten donar una resposta clara a la pregunta “Quina mobilitat conté la matriu TomTom?” Tot i que sembla que es vincula més aviat al món del treball, no sembla prou fonamentat substituir informacions provinents de les enquestes EMO i EMQ, de les quals es coneix amb detall l’univers de partida i el mètode de mostratge, si és el cas, per la TomTom de la qual s’ignoren aquestes dues característiques i, per tant, també la força de les conclusions, tot i que es tracti d’una matriu més matisada i recent.

   

Imatge

ATM_TomTom


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/12
Acceptat a 01/01/12
Presentat el 01/01/12

Volum Autoritat del Transport Metropolità, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Indicadors de mobilitat

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Orientació a l'usuari

Localització

Puntuació document

0

Visites 9
Recomanacions 0