- Edifici Sant Josep
- Objectius de les fases de remodelació
- Edifici de màxima qualificació d’eficiència energètica
- La geotèrmia a la Vall de Núria
- Com funciona el sistema geotèrmic?
- Resultats
- Autors
Contents
Edifici Sant Josep
El Govern està realitzant les obres de rehabilitació l’edifici de Sant Josep a través de la gestió de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), en el marc del Projecte global de millora de tots els edificis que conformen el complex del Santuari de Núria.
Des del 2006 s’han executat obres per reforçar l’estructura de l’edifici de Sant Josep i actualment s’estan duent a terme els treballs per restaurar l’exterior (fase 1) i l’interior (fase 2).
La rehabilitació de tot l’edifici de Sant Josep comporta una inversió de 6 MEUR. Es preveu que el conjunt de les actuacions que han de permetre rehabilitar els edificis del Santuari de Núria estiguin completes durant el 2013, amb una inversió total de 12 MEUR.
Objectius de les fases de remodelació
Preservar i conservar el patrimoni i la fisonomia històrica de Vall de Núria amb la reforma exterior l’edifici de Sant Josep, que consisteix en rehabilitar, aïllar la façana i remodelar les obertures en façana i coberta.
Millorar la comunicació, accessibilitat i confort entre l’estació del cremallera i l’edifici de Sant Josep, mitjançant la construcció d’un cos d’accés i reforma del pont del torrent Eina.
Millorar l’oferta i el servei d’allotjament del Santuari amb la reforma interior de l’edifici de Sant Josep que consisteix en construir noves habitacions d’hotel i apartaments, que aportaran fins a 90 places noves.
Obtenir la màxima qualificació d’eficiència energètica per minimitzar els costos de ica manteniment de l’edifici, aconseguir el major confort i utilitzar energies ecològiques.
Edifici de màxima qualificació d’eficiència energètica
Seguint la política mediambiental i les bases establertes amb la certificació ISO 14001 del complex de Vall de Núria l’any 2001, s’ha dissenyat l’edifici amb els criteris de la màxima qualificació (tipus A) d’eficiència energètica, que assegura més estalvi i optimització energètica de totes les instal·lacions.
Les solucions tècniques adoptades en el projecte han consistit, entre altres, en utilitzar energia geotèrmica (energia que emet menys emissions de CO2 i implica entre un 60% i 70% d’estalvi respecte dels sistemes de gasoil) per obtenir aigua calenta sanitària, calefaccionat i ventilant; i en aplicar sistemes d’alt aïllament en la façana, coberta, tancaments i finestrals per obtenir una elevada inèrcia tèrmica i evitar la pèrdua de calor de l’interior del edifici.
Metres de perforació proposats 3.200 m. Nombre de perforacions 36. Profunditat dels pous 90 m. Diàmetre de pous 130 mm. Energia a captar pel camp col·lector 245.00 kWh anuals. Potència calorífica a captar 160 kW
La geotèrmia a la Vall de Núria
La geotèrmia és un sistema de climatització altament sostenible ja que permet aprofitar la calor del subsòl, que s’hi emmagatzema per l’absorció de la radiació solar, per generar la calefacció, refrigeració o producció d’aigua calenta sanitària als edificis. Aquesta energia s’aplicarà per generar aigua calenta sanitària i calefacció als nous allotjaments de Sant Josep del Santuari de Núria que, situats a 2.000 metres d’altitud, requereixen que els clients que s’hi allotgin tinguin la màxima comoditat i confort. L’obertura està prevista a finals del 2010. Actualment s’està treballant a l’esplanada de davant del santuari, on s’hi estan duent a terme unes 36 perforacions de fins a 95 m de profunditat per captar la font de calor constant durant tot l’any. Posteriorment, al soterrani de l’edifici de Sant Josep s’hi col·locaran el conjunt de bombes de calor i instal·lacions de connexió a les diferents plantes de l’edifici, paral·lelament a l’execució de la fase de reforma interior de l’edifici. L’edifici de Sant Josep consta de sis plantes amb un total de 2.000 m2 de superfície a calefaccionar amb la distribució que es mostra a la figura.
Condicions idònies a Vall de Núria
La política ambiental de la Vall de Núria d’energies renovables, ecològiques i poc contaminants que garanteixin l’harmonia i el respecte per conservar la vall. A banda de complir tots aquests requisits, la geotèrmia no genera soroll ni comporta cap tipus d’impacte visual.
El clima d'alta muntanya de la Vall de Núria fa que sigui necessària una energia constant, independent de les condicions meteorològiques, i que generi un elevat grau de confort als allotjaments, ajudat pel sistema de terra radiant que dissipa calor des de la part inferior de les superfícies i per aparells ventiloconvectors complementaris.
La situació del Santuari fa que per l'ús d'energies convencionals sigui necessària l’arribada de combustibles a través del tren cremallera, incrementant la complexitat en l’ús i el transport. La geotèrmia no requereix cap abastament exterior i la seva seguretat tècnica només fa necessaris manteniments preventius i de control.
El substrat de sota l'edifici de Sant Josep és molt rocós, amb un important paquet calcari i de marbres d’edat cambro-ordoviciana que, juntament amb importants afluències d’aigua, fa que sigui molt bon conductor tèrmic i afavoreixi encara més el funcionament i el rendiment del sistema geotèrmic. Aquestes característiques fan que la temperatura, 7,7oC de l’interior del subsòl a 90 m, es mantingui gairebé constant durant tot l’any, i així proporcioni un alt rendiment del sistema.
Com funciona el sistema geotèrmic?
- Mitjançant les perforacions del subsòl del Santuari de 95 m de profunditat es genera un circuit d’intercanvi per on hi circula, en sentit descendent, aigua a baixa temperatura amb líquid anticongelant. L’aigua s’escalfa quan arriba fins a un terreny de 7’7oC de temperatura constant i ascendeix ja amb la calor del subsòl.
- L’aigua que s’ha escalfat fins a 2oC arriba a les bombes de calor, on aquesta calor es transmet, i un gas ecològic l’absorbeix. Conseqüentment, es torna a refredar i torna a baixar fins al subsòl per absorbir novament calor.
- El gas es comprimeix mitjançant un compressor i augmenta de temperatura i pressió.
- El sistema de la bomba de calor permet que el gas escalfi l’aigua d’un altre circuit d’intercanvi tancat. L’aigua entra a la bomba de calor a una temperatura de 27oC i surt a 35oC i es distribueix per l’edifici de Sant Josep.
- El gas s’expandeix, mitjançant la vàlvula d’expansió, per tal que la seva temperatura disminueixi (es refredi) i pugui absorbir la calor de l’aigua que ha baixat fins al subsòl. Es torna, així, a l’inici del procés.
- L’aigua escalfada a 35oC circula per l’edifici a través de terra radiant, i així desprèn la calor a les diferents estàncies.
Sala de producció geotèrmica
Resultats
L’ús de l’energia geotèrmia amb l’elevat rendiment de les bombes de calor, juntament amb l’alta optimització energètica de l’edifici per obtenir la màxima classificació energètica (tipus A) permetrà:
Disminuir les emissions de CO2 respecte de les altres energies.
Alt rendiment del sistema energètic, estimat en un 380%. Per 1 kW elèctric que la bomba de calor geotèrmica gasta, genera 3,8 kW tèrmics.
Conservar l’aspecte de l’edifici rehabilitat, sense impacte visual ni soroll.
Gran confort al nou allotjament i als nous serveis de l’edifici (terra radiant, ventiloconvectors, etc.).
Important estalvi energètic. Només l’ús de l’energia geotèrmica ja implica un 70% d’estalvi energètic respecte de l’ús del gasoil i valors pròxims al 50% d’altres energies.
Ràpida amortització de la inversió de la geotèrmia (4-5 anys).
Baixos costos de manteniment.
No dependre de les condicions meteorològiques ni del transport del cremallera.
Autors
Redactat per: Marga Torre
Per saber-ne més: Albert Tortajada