Del 13 al 15 de novembre de 2010 van tenir lloc al Circuit de Catalunya de Montmeló les segones jornades d’estudi, mostra i divulgació de la mobilitat elèctrica Fórmula-e, organitzades pel Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (CETIB). Els objectius de Fórmula-e eren, entre d’altres, sensibilitzar i educar en la mobilitat sostenible, i divulgar-la; donar resposta a les necessitats d’informació actuals sobre la mobilitat elèctrica, i afavorir-hi l’apropament de la població; col·laborar per accelerar-ne la implantació, cercant solucions als impediments, sobretot tècnics i administratius, que la llasten; promoure entre els enginyers la recerca permanent per al desenvolupament d’aquestes tecnologies; començar a traçar les línies d’actuació per al trànsit de la mobilitat actual a la sostenible; i exposar l’evolució del sector, mostrant als diferents agents implicats la diversitat de productes disponibles actualment, amb les seves possibilitats i limitacions.

Les jornades es van adreçar al públic general, als fabricants, als distribuïdors i subministradors, als tallers, als alumnes de centres tecnològics, als enginyers i a responsables de l’Administració. Van tenir com a patrocinadores i partícips les companyies Iveco, Nissan, Peugeot, Piaggio, Segway, Toyota, Factor Energia, Schneider Electric i Grup Catalana Occident, entre d’altres; hi van participar també entitats com el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC), Red Eléctrica de España (REE) o Applus Idiada. Formaven part del comitè organitzador els ajuntaments de Montmeló i de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Federació Catalana d’Automobilisme, el Campus de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Camara di Commercio Italiana de Barcelona. Les jornades van tenir, a més, el suport dels mitjans Ecomove (www.ecomove.es) i Cotxes (www.alesport.com).

L’activitat de les jornades es va articular en tres eixos:

1. Xerrades i conferències gratuïtes, lliures (per al públic general, els dies 13 i 14) o amb inscripció prèvia (per a professionals del sector, el dia 15). Algunes de les qüestions tractades van ser:

  • El conflicte entre mobilitat elèctrica i prestacions atractives;
  • Les assegurances, les visites al taller i la ITV dels vehicles elèctrics;
  • La situació legislativa de la mobilitat elèctrica, especialment pel que fa als obstacles per a les infraestructures de càrrega;
  • El desenvolupament de vehicles comercials lleugers elèctrics, i la legalització dels vehicles industrials elèctrics;
  • La implantació de la moto elèctrica urbana (val a dir que a la cloenda de les jornades se’n va sortejar una entre els assistents, del tipus scooter);
  • La presentació de l’Estratègia IVECAT de l’Institut Català de l’Energia, i de projectes i programes d’implantació en d’altres indrets (al Regne Unit, per exemple).

2. Demostracions de vehicles elèctrics i indústries associades: al pàdoc del Circuit de Catalunya s’hi va habilitar un espai expositiu de 2.000 m2 perquè els participants poguessin donar a conèixer els seus productes.

3. Ecosèries, curses amb participació de vehicles sostenibles, els dies 13 i 14, organitzades per la Federació Catalana d’Automobilisme, i proves de vehicles, els dies 14 i 15, adreçades al públic, que va poder conduir els vehicles per la traça del Circuit. El guanyador de les ecosèries, Samuel Hunter, conduïa un Tesla Roadster 2.5 (a la imatge) i va completar les dinou voltes al circuit en 1 hora, 1 minut i 19 segons.

 

  El Tesla Roadster 2.5, vehicle elèctric vencedor de les ecosèries

                                


               

                 Demostracions de vehicles elèctrics                                               La moto elèctrica urbana

 

Imatge de la primera edició de les jornades Fórmula-e

      Destaquem

Fórmula-e, jornades de vehicles elèctricsCol·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


  • 5. Aspectes socials i culturals
    • 5.1. [/ca/detalls/Article/5_1-00002 Dimensió social de la mobilitat]
    • 5.4. [/ca/detalls/Article/5_4-00004 Impacte social]
Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/04/11
Presentat el 01/04/11

Volum Més enllà del Departament, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Eficiència energètica per passatgers

Transport de mercaderies

Nous vehicles i modes per mercaderies

Eficiència energètica per mercaderies

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Dimensió social de la mobilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 92
Recomanacions 0