Direcció de projecte: Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre
Altres participants: GISA
Període: gener de 2013 – desembre de 2013
Descripció:
L'estudi aprofita la gran quantitat de dades d'execució i moviments del terreny obtinguda durant l'execució del tram 1 de l’L9 en els terrenys del delta de Llobregat. Aquestes dades es tracten, per una banda, d’una forma empiricoestadística a fi de trobar regularitats, fórmula afavorida per la distribució relativament homogènia dels estrats del delta de Llobregat i, per l'altra banda, es fa un estudi en profunditat de seccions seleccionades combinant observacions, anàlisi numèrica i determinació de paràmetres segons assajos geotècnics avançats.
L’objectiu és fer de la construcció de l’L9 del Metro de Barcelona al delta del Llobregat una referència geotècnica internacional en terrenys tous deltaics tal i com ho són actualment la Jubilee Line a l'argila de Londres o el metro de Singapur en argiles marines toves. Això és possible ja que en aquesta construcció es disposa d’un conjunt excepcional d’observacions en terrenys deltaics combinats amb els resultats d'assajos geotècnics avançats i la modelització numèrica d’una forma integrada i acoblada.
El control de moviments del terreny és un requisit imprescindible en l’execució de les excavacions i obres subterrànies en materials tous. La mesura més efectiva per al control de moviments del terreny és la selecció d’un procediment constructiu adient i el control d’una bona execució en l’obra.
Les pantalles són un mètode eficaç de control de moviments que es produeixen pels túnels que passen per sota d’edificis tot i que, quan és possible, una actuació directa sobre l’estructura permet un grau més gran de control en la correcció de moviments. Quan passen per sota d’estructures, les injeccions de compensació són un mètode eficaç per controlar els moviments. Però en tots els casos hi ha incerteses quan els terrenys són de materials mixtos, i també cal tenir en compte que les mesures de control generen moviments de la mateixa manera, la qual cosa fa desaconsellable intentar reduir moviments a valors insignificants.
Quan l’excavació es fa amb EPB, alguns dels detalls constructius de l’excavació es poden simular per mètodes numèrics amb relativa facilitat i fidelitat.
L’efecte de les pressions aplicades en el procés d’excavació i la instal·lació del revestiment és significatiu, i l’augment de les pressions disminueixen la pèrdua de volum i les deformacions de les zones properes a l’excavació.