Coordinació de l’activitat: Observatori del Paisatge de Catalunya
Participants: Fundació Catalunya-La Pedrera i l'activa participació del grup barracaire Drac Verd de Sitges
Període: 2012
Objectiu:
És el primer web que permet, d'una manera interactiva, inventariar i localitzar en un mapa les barraques i cabanes de pedra seca de Catalunya per tal de posar en valor aquest patrimoni tant abundant als paisatges rurals de Catalunya. L'objectiu del portal és recollir informació, permanentment actualitzada, del màxim nombre possible d'aquestes construccions per tal de contribuir al seu coneixement i preservació. A més a més d'una eina molt útil per als amants i estudiosos de l’arquitectura de la pedra seca, també resulta de gran interès per als professionals de l’àmbit educatiu, per als gestors del patrimoni cultural, per als urbanistes i per al sector turístic, ja es tracti d'agents privats o dels responsables de dissenyar les estratègies turístiques del país.
Descripció:
Wikipedra és una aplicació SIG interactiva 2.0 que permet introduir, visualitzar i consultar informació sobre les construccions d’aixopluc de pedra seca de Catalunya.
Pàgina d’inici de la Wikipedra
És un web col·laboratiu que, per una banda, permet accedir per mitjà de mapes, fotografies i fitxes al patrimoni de les barraques de pedra seca inventariat fins ara; i, per l'altra, possibilita a qualsevol persona que ho desitgi introduir al web noves barraques i cabanes de pedra seca. És a dir, l’inventari es compon per mitjà de les aportacions de les persones que lliurement hi volen participar. Qualsevol persona que conegui alguna construcció d’aixopluc de pedra seca pot accedir al web i introduir-la mitjançant una fitxa on es demana informació de les característiques: tipus de construcció, forma, tipus de porta, ubicació, fotografies, esquemes, etc. Un cop s’ha introduït una barraca, aquest inventari col·lectiu es pot consultar fent cerques per paisatge (utilitzant com a base el mapa dels 135 paisatges de Catalunya elaborat per l’Observatori), municipi o codi de barraca. Per altra banda, el web també permet accedir a mapes temàtics que mostren la densitat i el nombre de barraques per municipi o paisatge que formen part de Wikipedra fins al moment.
Fitxa de la barraca 965 de la Wikipedra i la seva localització al mapa
Resultats:
Després de pràcticament dos anys de funcionament, Wikipedra, conté més de 8.000 fitxes introduïdes per més de 85 col·laboradors, tant a títol individual com per associacions i entitats que treballen pel coneixement i la preservació d’aquest patrimoni. El web actualment recull barraques de 31 comarques i 71 paisatges diferents.
Mapa temàtic que mostra la densitat de barraques inventariades per a cadascun dels paisatges de Catalunya