La XVPCA
El Servei de Vigilància i Control de l’Aire del DTES ha editat un vídeo sobre el recorregut de les dades de la XVPCA (Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica) que té com a objectiu sensibilitzar encara més la població de la problemàtica de la contaminació atmosfèrica i explicar com es mesura la qualitat de l’aire.
La cobertura de la Xarxa (dividida en 15 zones). A cada zona la localització i densitat dels punts depèn en funció de les fonts de contaminació i la població exposada, sobre la base de la normativa europea. També hi ha unitats mòbils per anar a llocs de problemàtiques concretes o amb singularitats i on ho hi arriben les unitats fixes. Aquestes estacions mesuren les concentracions dels principals elements contaminants atmosfèrics: les immissions.
Els instruments de mesura a cada punt de mesurament de la XVPCA. A l’interior de cada estació fixa hi ha dos tipus d’equips de mesura:
- Manuals. On el personal tècnic mostreja periòdicament i porta les mostres a un laboratori per dur a terme les anàlisis corresponents.
- Automàtiques. Que capten i analitzen al moment les mostres d’aire. Aquestes mostres instantànies s’integren en dades cada deu minuts que s’envien al centre de control i el personal tècnic les supervisa i vigila perquè no se superin certs llindars. Quan es produeix una superació s’analitza la procedència.
Per identificar la possible procedència dels nivells de qualitat de l’aire es fan diferents tipus d’analítiques i estudis estadístics sobre aquests filtres.
Mecanismes de control, conscienciació i divulgació. Al vídeo també s’expliquen els mecanismes d’actuació en cas d’episodis ambientals de contaminació així com les diferents activitats, campanyes de sensibilització i educació a les escoles i visites a aquestes xarxes.
Us animem a veure i divulgar el vídeo http://mediambient.gencat.cat/ca/detalls/Noticies/20180718_video_xvpca
Manifold: capçal de presa de mostra dels equips automàtics
A la figura es mostra un exemple del tipus de filtre que s’utilitza per a la captació de partícules PM10. Al laboratori, amb les dades combinades del cabal d’aire, poden obtenir la concentració de partícules en micrograms/m3.
Autores
Redactat per: Eva Pérez i Marga Torre
Per saber-ne més: Eva Pérez