PAYS.MED.URBAN

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques participa en el Projecte 'PAYS.MED.URBAN'''', iniciat l’abril de 2009 com a capitalització de la xarxa col·laborativa i dels bons resultats assolits en el Projecte PAYS.DOC, centrat en les bones pràctiques en el paisatge, que Catalunya i dotze regions mediterrànies més havien desenvolupat entre els anys 2004 i 2008.

En el Projecte PAYS.MED.URBAN, que s’inscriu dins el Programa MED, hi participen quinze regions mediterrànies, pertanyents a quatre estats europeus (Itàlia, Espanya, Portugal i Grècia), així com la RECEP (European Network of Local and Regional Authorities for the Implementation of the European Landscape Convention), com a soci observador.

El Projecte conclourà l’octubre de 2011. N’és cap de files Andalusia, i en formen el Secretariat Tècnic Catalunya, Andalusia, Múrcia, l’Emília-Romanya i l’Úmbria. La temàtica central del Projecte és la qualitat del paisatge com a element clau en la sostenibilitat i competitivitat de les àrees urbanes mediterrànies, amb la finalitat de posar de manifest que –juntament amb els valors naturals, ecològics i historicoculturals– el paisatge pot ser un recurs potent per millorar el desenvolupament econòmic, la competitivitat i la capacitat d’atraure activitats relacionades amb els sectors econòmics tradicionals i emergents.


Imatge paisos PAYS.MED.URBAN


Accions del projecte PAYS.DOC

Conceptualment, en el marc del projecte PAYS.MED.URBAN, el paisatge és considerat un capital territorial no deslocalitzable, la qualitat del qual resulta fonamental per al desenvolupament sostenible i la qualitat de vida de les persones.

El Projecte es basa en el desenvolupament d’unes  línies d’acció, sobre les quals es treballa a través de trobades presencials (secretariats tècnics i comitès de pilotatge) i, especialment, mitjançant intercanvis telemàtics. Aquestes línies d’acció es poden agrupar en dues modalitats:

A. Continuïtat de les accions del projecte PAYS.DOC:

  • Observatori. Aquesta línia, coordinada per Andalusia, consisteix en la creació d’un observatori virtual de paisatges urbans característics del Mediterrani, mitjançant la selecció i interpretació d’un conjunt de paisatges (vint-i-cinc per regió) representatius de la diversitat paisatgística i dels processos i les tendències que experimenten. 
  • Línies guia. Aquesta línia, coordinada per la Llombardia, consisteix en l’establiment de criteris de caràcter operatiu destinats a orientar els actors implicats en la governança local del territori en la gestió de les transformacions territorials que tenen lloc en les àrees periurbanes (espais oberts amb permanència d’agricultura periurbana, accessos urbans, àrees residencials, nous sectors econòmics, etc.), amb la finalitat d’assolir la integració paisatgística de les noves activitats i de posar en valor la qualitat del paisatge.
  • Premi mediterrani del paisatge. Aquesta línia, coordinada per Múrcia, consisteix en la convocatòria i resolució de la tercera edició d’aquest Premi, destinat a la promoció de les bones pràctiques de paisatge i a atorgar reconeixement internacional a les candidatures seleccionades en cinc categories (plans i programes, obres realitzades, sensibilització, comunicació i projectes/concursos d’idees). S’hi distingeix la millor candidatura de cada categoria i totes les candidatures seleccionades es publiquen en el Catàleg de bones pràctiques'' en paisatge, que pretén contribuir a crear una cultura comuna sobre el paisatge.

 

B. Desenvolupament de noves accions:

  • Accions pilot. Aquesta línia, coordinada per l’Emília-Romanya, consisteix en el disseny, l’experimentació i l’avaluació, per part de cada regió, d’un procés de participació pública aplicat a la valoració d’un determinat paisatge. Les accions estan relacionades amb un o més dels cinc àmbits generals del Projecte, i es basen en el diàleg entre els ciutadans, els experts i les administracions.
  • Sensibilització. Aquesta línia, coordinada per Catalunya, consisteix en el desenvolupament d’una proposta conceptual i metodològica per a la promoció de la sensibilització en paisatge, d’acord amb les mesures previstes en el Conveni europeu del paisatge (2000), amb els objectius específics de:
  1. Definir estratègies comunes per dinamitzar els actors locals en els processos de valoració del paisatge;
  2. Proporcionar als actors criteris i instruments pràctics per a la presa de decisions pel que fa al paisatge;
  3. Crear un banc de dades amb experiències exemplars, útils i reproduïbles.


Seminaris

D’acord amb el programa de treball d’aquesta línia d’acció, durant el mes de novembre s’han organitzat seminaris paral·lels sobre sensibilització en cadascuna de les regions del Projecte. A Catalunya el seminari es va dur a terme en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Territorials, el 3 de novembre de 2010, a les instal·lacions de la Universitat Pompeu Fabra. L’anàlisi de les experiències de sensibilització aportades per cada regió i dels resultats dels seminaris ha de permetre, al final del Projecte, treure conclusions rellevants per definir un marc comú orientat a impulsar i aplicar accions de sensibilització.


Foto Jornada taller PAYS.MED.URBAN


Conclusions

A mode de conclusió es poden fer dues consideracions importants: d’una banda, el treball col·laboratiu en el marc de les regions mediterrànies es manifesta especialment útil en l’àmbit de la protecció, la gestió i l’ordenació del paisatge, atès que, en general, les regions disposen d’àmplies competències en aquesta matèria (en el cas de l’Estat Espanyol, disposen de plena autonomia al respecte); d’altra banda, la innovació és un component essencial d’algunes de les línies d’acció del Projecte (línies guia, accions pilot, sensibilització), que es basen en el desenvolupament de conceptes i instruments nous, amb caràcter experimental, que han de permetre avançar en l’assoliment de les mesures i accions establertes pel Conveni europeu del paisatge, a la qual cosa s’han compromès els països que l’han ratificat.


Autors

Redactat per: Marga Torre, Xavier Huguet i Júlia Rubert

Per saber-ne més : Xavier Huguet i Júlia Rubert


Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/01/11
Acceptat a 03/01/11
Presentat el 03/01/11

Volum Notícies, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Paisatge

Projectes paisatgístics

Observació del paisatge

Localització

Puntuació document

0

Visites 57
Recomanacions 0