LʼÀrea Metropolitana de Barcelona (AMB) fa un primer pas per facilitar la intermodalitat dels viatgers amb la inauguració de dos aparcaments de dissuasió (també anomenats aparcaments dʼintercanvi o park&ride) en municipis de la rodalia de la capital catalana.
Tot i que minso, és un començ
Un cop analitzats vuitanta-cinc espais pròxims a estacions ferroviàries de rodalia, amb un total de sis mil places dʼaparcament, lʼAMB va determinar que seixanta dʼaquests espais queien dins el seu àmbit competencial i podrien, en un futur, esdevenir aparcaments dissuasius i oferir fins a mil cinc-centes places dʼestacionament destinades preferentment a usuaris del transport públic.
Les primeres actuacions tendents a aquest objectiu les trobem a Sant Joan Despí i Castelldefels, municipis de la conurbació barcelonina pertanyents al Baix Llobregat, en els quals a començaments del mes de febrer de 2018 lʼens supramunicipal inaugurà sengles àrees dʼaparcament vinculades a estacions de transport ferroviari que connecten els dits municipis amb Barcelona i la resta de l'àrea metropolitana.
Val a dir que de moment la dotació de les àrees dʼaparcament inaugurades és discreta, si més no atenent al nombre dʼusuaris de les estacions a què es vinculen: cent places a Castelldefels, al costat de lʼestació de Rodalies R2, que de mitjana acull més de tretze mil viatgers per dia; i quaranta-una al costat de la passera de lʼestació de Rodalies R1 i R4, en els cas de Sant Joan Despí, amb uns sis mil passatgers diaris de mitjana. Tant a Castelldefels com a Sant Joan Despí hi ha dues places dʼaparcament reservades a vehicles de persones amb mobilitat reduïda.
El servei dels aparcaments de dissuasió de lʼAMB es gestiona mitjançant una aplicació mòbil (AMB P+R – Aparcaments dʼIntercanvi Metropolitans, disponible per a dispositius Android i Apple) i una màquina comprovadora. Cal fer esment també del fet que els horaris de les places de dissuasió es vinculen amb els de les línies de rodalia que passen per lʼestació corresponent els dies feiners: de dilluns a divendres de 5 del matí a 11 de la nit.
La senyalística dels nous espais dʼaparcament per a usuaris de Renfe (© Àrea Metropolitana de Barcelona)
Lʼaplicació exigeix que lʼusuari del park&ride sʼhi registri; fet això, el funcionament de lʼapp és simple: només cal aparcar, iniciar el servei i agafar el transport públic (dins les vint-i-quatre hores posteriors a lʼinici de lʼestacionament). A la tornada del viatge, cal autoritzar el títol de transport a la màquina validadora del vestíbul de lʼestació per tal de poder retirar el vehicle, i el servei es dona per conclòs. Com és habitual en aplicacions mòbils dʼaquesta mena (per exemple, la de lʼAjuntament de Barcelona per a la gestió de lʼaparcament en zona blava o verda no-resident, ApparkB), existeix la possibilitat de controlar en temps real la situació de lʼestacionament, gestionar diversos perfils dʼusuari i vehicles associats, accedir a lʼhistorial dʼutilització, obtenir informació sobre els nivells dʼocupació de la zona dʼestacionament park&ride desitjada i contactar amb operadors per resoldre dubtes o incidències.
El P+R dʼAMB, en quatre passos (© Àrea Metropolitana de Barcelona)
Els serveis dels aparcaments dissuasius de l’AMB són gratuïts o amb una tarifa molt reduïda, però per gaudir d’aquesta possibilitat cal que el títol validat sigui un dels següents:
- De termini obert: T-10; paquets especials Berguedà-Ripollès; T-4; passi d’acompanyant; bonotrèn de deu viatges de Rodalies Renfe.
- De termini mensual: T-50/30; T-70/30; T-Mes; T-Mes Família nombrosa o monoparental general o especial; abonament mensual de Renfe.
- De termini trimestral: T-70/90 FN o FM general o especial; T-Trimestre, T-Trimestre FN o FM general o especial; T-Jove; T- Jove FN o FM general o especial; abonament trimestral de Renfe; i Targeta Rosa gratuïta.
En queden exclosos, sense donar dret a gratuïtat o a tarifa d’estacionament reduïda, els bitllets senzills, els bitllets a/t, la T-Dia, la T-16, la T-Verda, la T-Esdeveniment i els bitllets de serveis ferroviaris regionals.
(Remeteu-vos a aquest enllaç per al detall de cadascun dels títols esmentats.)
La validació de sortida, peça clau de tot l’esquema. Queda per a més endavant la possibilitat d’introduir elementsd’identificació biomètricaper agilitzar el procés (© Àrea Metropolitana de Barcelona)
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Àrea Metropolitana de Barcelona, sostenible.cat