La iniciativa internacional Blue Carbon és un programa global i coordinat orientat a mitigar el canvi climàtic a través de la conservació i restauració dels ecosistemes costaners i marins, per tal de poder utilitzar-ne la gran capacitat d'emmagatzematge de CO2.


Mitigació del canvi climàtic mitjançant la gestió dels ecosistemes costaners

Blue Carbon és una iniciativa que pretén sostreure CO2 dels balanços dels països costaners mitjançant la potenciació dels ecosistemes litorals i el subsegüent augment de la seva capacitat d'embornal de diòxid de carboni. Els socis del projecte són Conservation International (CI), la Comissió Intergovernamental Oceanogràfica de la UNESCO i International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Els principals candidats, litorals i oceànics, per aconseguir aquesta captura biològica del CO2 són els manglars, els marjals o aiguamolls salobres, i les praderies marines. Tot i que les dades no són segures, s'estima que aquestes menes d'ecosistemes podrien emmagatzemar fins a una quarta part (prop de deu mil milions de tones) de les emissions anuals de CO2 d'origen antròpic.

 

praderiamanglarmarjal

Praderia de posidònia, manglar i marjals

  Altres xifres reveladores que ofereixen els promotors de la iniciativa Blue Carbon són que fins al 83% del CO2 global circula, en algun moment del seu cicle, per l'oceà; i que els hàbitats vegetals costaners i marins, tot i cobrir tan sols el 2% de l'àrea oceànica del planeta, són responsables d'aproximadament el 50% de la captura oceànica de CO2 entre la que es produeix en els mateixos organismes i la que té lloc en els sediments sobre els quals s'assenten.

 

blueecosistemes

Distribució global dels ecosistemes litorals i oceànics que vol fomentar la iniciativa Blue Carbon: manglars (quinze milions d'hectàrees), aiguamolls salobres (marjals; entre dos i quaranta milions d'hectàrees, en funció de les marees) i praderies marines (dades incertes, estimades entre disset i seixanta milions d'hectàrees). Prenent valors mitjans, prop de cinquanta milions d'hectàrees, en total, entre totes tres tipologies. Remeteu-vos al web de laBlue Carbon Initiativeper a un recull de dades i de literatura científica sobre elles

  Malauradament, aquests medis naturals són contínuament atacats, de manera que, per exemple, quasi el 2% de la superfície global de manglar desapareix cada any, cosa que al seu torn resulta en l'alliberament a l'atmosfera de 240 milions de tones de CO2, segons les dades que ofereix la IUCN. Els principals factors de modificació i degradació d'aquesta mena d'ecosistemes són activitats humanes com ara l'aqüicultura, l'agricultura, l'explotació forestal de manglars, les fonts terrestres i marines de pol·lució i els desenvolupament industrials o urbans costaners.

Algunes de les activitats que ja s'estan duent a terme gràcies a l'ajut econòmic i acadèmic de la iniciativa, en les tres línies de què es compon (de conservació i restauració, científica i de polítiques públiques), són el desenvolupament de les comunitats humanes i de la conservació costanera a Kaimana (Indonèsia); la restauració dels aiguamolls de Tomago (Austràlia); recerca sobre acreció de sediments per a manglars (Indonèsia); estimacions de la capacitat d'embornal de la badia de Tampa (Florida, Estats Units d'Amèrica) i del golf de Nicoya (Costa Rica); o l'estudi de viabilitat de la restauració de l'estuari del riu Herring (Massachusetts, EUA).


bluelogo


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: The International Blue Carbon Initiative


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/18
Acceptat a 01/03/18
Presentat el 01/03/18

Volum Més enllà del Departament, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Mitigació

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat hidromorfològica i biològica del medi

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Territoris sensibles

Localització

Puntuació document

0

Visites 3
Recomanacions 0