Construïda per empreses daneses i noruegues amb el suport del Ministeri de Medi Ambient de Dinamarca, la Biologiske Hus (“casa biològicaˮ) de Middelfart està feta íntegrament amb materials biològics vegetals reciclats.
Valorització de residus vegetals
La Biologiske Hus és un projecte conjunt de l'estudi d'arquitectura Een til Een (Dinamarca) i de la companyia Kebony (Noruega), amb el suport financer del Govern danès, que hi ha destinat prop de 415.000 euros a través del seu Fons d'Edificació Ecològica. Es troba a la localitat danesa de Middelfart i es va acabar de construir l'any 2017. Des de la concepció fins a l'acabament, a part de les companyies esmentades més amunt, han participat en el projecte una quarantena de socis.
És un edifici de caràcter unifamiliar que constitueix un bon exemple d'arquitectura biomimètica, inspirada per la natura tant en el disseny com en la funció, i pretén ser una demostració de l'estat de la tècnica pel que fa al reaprofitament i el reciclatge de restes biològiques vegetals com a materials de construcció. Tots els materials emprats, val a dir, estan àmpliament provats i certificats de fa temps, i es comercialitzen habitualment.
La Biologiske Hus de Middelfart (© Karsten Damstedt)
Es tracta, segons els seus responsables, d'un concepte d'habitatge modern, sostenible i modular amb especial atenció a la qualitat de l'aire de l'interior i a l'originalitat estètica.
Per a la seva construcció es van utilitzar materials valoritzats provinents en la seva totalitat de la indústria alimentària del país que, altrament, haurien acabat en una planta incineradora per produir electricitat. Herba, palla de blat i d'arròs, canya, lli i algues es van processar (neteja, assecat i premsat) per aconseguir matèries primeres valuoses per a la construcció que constitueixen el gruix dels materials emprats al projecte i que permeten prescindir en gran mesura de productes de fusta com ara contraplacats i taulers d'encenall orientat (OSB), excepció feta de les llistes Kenoby de què es parla més avall. S'eviten també, és clar, les conseqüències ambientals de la incineració dels productes vegetals esmentats abans.
La Biologiske Hus, de 145 m2, és la primera construcció que s'alça al BIOTOPE, un ecoparc, espai d'exhibició permanent i centre de coneixement sobre tècniques de construcció sostenibles, que espera rebre uns cent vint mil visitants anuals.
En lloc de tenir fonaments de formigó, que són molt intensius quant a CO2, la Biologiske Hus està aixecada sobre pilars helicoïdals que permeten assolir grans profunditats minimitzant sorolls i vibracions durant la seva instal·lació. Aquests elements, d'altra banda, també permeten retirar la construcció del seu lloc original sense deixar-ne rastre, per reconstruir-la en algun altre lloc si es desitja.
La modularitat dels elements que componen la Biologiske Hus permeten adaptar-la a les necessitats de l'usuari final, alhora que els sistemes de producció assistida per ordinador en possibiliten una construcció ràpida i acurada.
(© Kebony)
El recobriment exterior de la Biologiske Hus és un producte de la companyia noruega Kenoby que utilitza llistes de fustes toves (per exemple, de coníferes) de procedència certificada i les tracta per escalfament amb líquids de base biològica per aconseguir la polimerització de les parets cel·lulars de la fusta, que d'aquesta manera adquireix els atributs de duresa, estabilitat i durabilitat propis de les fustes dures d'origen tropical.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Een til Een, Kebony