Els nivells de substàncies nocives com els diòxids de nitrogen i sofre o l’ozó, així com de partícules de menys de 10 i de 2,5 micròmetres als quals està exposada la població europea es mostren de manera entenedora gràcies al nou instrument desenvolupat per l’Agència Europea pel Medi Ambient.
Diòxids, ozó i partícules en suspensió: estat de l’aire a Europa
Des de mitjan de novembre de 2017 hi ha disponible a la xarxa la nova eina divulgativa de l’Agència Europea pel Medi Ambient (EEA), desenvolupada amb la col·laboració de la Comissió Europea: un mapa que ofereix una imatge instantània dels nivells de contaminants de l’aire, en una hora concreta dels darrers dos dies previs a la consulta. La nova eina de l’EEA té com a objectiu donar a conèixer en cada moment la presència, en gran part del continent, de substàncies com l’NO2, l’SO2 i l’O3, així com de partícules PM10 i PM2,5.
El visor European Air Quality Index (dades de 21 de novembre de 2017 a les 07.00 UTC+1) (EAQI-EEA)
El visor, anomenat European Air Quality Index, permet la consulta gairebé en temps real de la qualitat de l’aire, i neix amb la intenció de mobilitzar la ciutadania contra els anomenats “assassins invisibles”, que cada any provoquen a Europa quinze vegades més víctimes mortals (especialment a causa d’infarts, malalties cardíaques i pulmonars) que no els accidents de trànsit, alhora que fan empitjorar greument la salut i l’esperança de vida de tothom qui hi està exposat. Cal fer esment en aquest punt de l’informe publicat el mes d’octubre d’enguany, per la mateixa EEA, segons el qual, tres anys enrere, només les PM2,5 van ser les causants de 428.000 morts prematures en els quaranta-un països europeus estudiats, prop de 400.000 de les quals en països de la Unió Europea. L’Agència també assegura que prop del 80% dels habitants de les ciutats europees viuen amb una qualitat de l’aire que no satisfà les exigències de l’Organització Mundial de la Salut.
Davant d’això, l’EEA és de l’opinió que el fàcil accés a aquesta informació permet que el públic reclami dels poders públics actuacions de millora ambiental. Precisament per facilitar la tasca de consulta, el visor ofereix màxima simplicitat d’ús, amb uns barems ben definits (vegeu imatge inferior), una llegenda de colors clara i una fàcil comparació de dades històriques per veure l’evolució a cada indret dels diferents contaminants analitzats.
Els barems establerts per a la representació gràfica dels contaminants (EAQI-EEA)
El mapa es forneix de les dades subministrades cada hora per més de dues mil estacions de mesurament repartides per gran part del continent. Els mesuraments dels cinc contaminants determinen l’índex que descriu la valoració general en un moment donat a l’estació de mesura de què es tracti; el punt que apareixerà al visor serà del color que correspongui a la pitjor dada dels cinc contaminats analitzats. Cal fer notar que respecte dels mesuraments de contaminants associats al trànsit, l’índex es calcula només per a les estacions que mesuren almenys NO2 i PM; respecte dels mesuraments de contaminants derivats d’altres activitats, l’índex es calcula només per a les estacions que mesuren almenys NO2, O3 i PM; els valors de PM es basen en les mitjanes de cada vint-i-quatre hores.
Per al càlcul de l’índex, les dades subministrades per les estacions són complementades per les dades dels models de qualitat de l’aire provinents de Copernicus (el sistema europeu de monitoratge atmosfèric). Les dades de Copernicus també són les que es fan servir per omplir els buits en els casos en què per a determinades hores no hi hagi disponibles els informes actualitzats d’una estació concreta. Per a NO2 i PM s’utilitza un mètode diferencial (afegint o sostraient dels valors modelats per Copernicus una correcció consistent en la diferència mitjana entre valors mesurats prèviament i els valors modelats per Copernicus per a la mateixa hora, almenys en tres dels quatre darrers dies); per a O3 es fa servir un mètode multiplicatiu (aplicant als valors modelats per Copernicus una correcció consistent en la ràtio mitjana entre valors mesurats prèviament i els valors modelats per Copernicus per a la mateixa hora, almenys en tres dels quatre darrers dies); per a SO2 no es duu a terme cap càlcul, i el buit d’informació roman; i en el cas en què per a una hora concreta no es disposi de dades mesurades durant almenys tres dels quatre darrers dies, el contaminant corresponent tampoc es podrà calcular, i s’informarà que manquen dades.
Si es consulta el mapa, ràpidament crida l’atenció l’existència d’àmplies zones europees sense dades: es tracta de països com Turquia, Itàlia i molts de la zona dels Balcans que de moment no estan en disposició de subministrar llurs dades ambientals a l’EEA, o que han optat per no compartir-les amb l’Agència tot i ser-ne membres. Els països sense cap mena de punt no hi pertanyen, en canvi.
Com s’ha assenyalat abans, tot just clicant sobre un punt concret hom pot accedir a l’evolució de la situació en aquell indret en els darrers dies; també apareix l’enllaç que porta a la fitxa completa del país en qüestió, amb dades com mitjanes de pol·lució anuals i nombre de decessos prematurs atribuïbles a la contaminació de l’aire. A més, és possible conèixer a quin factor obeeix la pol·lució concreta detectada en aquell lloc, com veureu en la captura de pantalla següent:
Captura de la fitxa corresponent al 17 de novembre de 2017 a les 07.00 UTC+1, a Barcelona (zona de Gràcia i Sant Gervasi). S’hi especifica tipus d’entorn, causa principal de la pol·lució (trànsit rodat en aquest cas) i concentració dels contaminants problemàtics en el moment de la mesura; al centre, percentatge d’episodis problemàtics en els darrers cent dies; a la dreta, gràfic d’evolució dels últims sis (EAQI-EEA)
Al marge dels històrics dels darrers cent i dels darrers sis dies que es poden trobar a la fitxa d’una estació de mesurament concreta, el menú desplegable de la part superior dreta del visor permet seleccionar qualsevol moment des de sis hores (per defecte) fins a quaranta-vuit hores abans de la consulta.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: European Air Quality Index