El passat 19 de octubre es va presentar la jornada: "Ecoinnovació i la lluita contra el Canvi Climàtic, al Palau Macaya de Barcelona, organitzat per la “Fundación Fórum Ambiental” i l’Obra Social La Caixa.

L'objectiu d'aquesta jornada ha estat crear un espai de debat per ajudar a identificar els aspectes clau d'un nou model econòmic a Europa basat en l'ecoinnovació, les experiències i els casos d'ecoinnovació impulsats per empreses sostenibles. Així mateix, s'ha destacat la importància d'aprofitar les oportunitats empresarials que aquest nou model econòmic pot generar, destacant la estreta relació entre l'ecoinnovació i el canvi climàtic.

Presentacions

La presentació de la sessió a càrrec de el Sr. Jordi Portabella, director de l’àrea de divulgació científica i Cosmocaixa, de la Fundació Bancaria "la Caixa", i seguidament va parlar la Sra. Teresa Ribera, directora de l’Institut pel Desenvolupament Sostenible i les Relacions Internacionals (IDDRI) i ex secretaria de l’Estat de Canvi Climàtic.

A continuació el Ramon Farreny de Laboratorio d'ecoinnovació va presentar les quatre grans estratègies que estan seguint les empreses més punteres a nivell mundial, amb més de vint casos pràctics i els passos a seguir per fer front al canvi climàtic i sortir reforçat, a través de la presentació de l'informe "La ecoinnovació com a estratègia de les organitzacions en la lluita contra el canvi climàtic”. Segons l'informe, les pràctiques d'innovació ecològica aplicades a les empreses i institucions aconsegueixen disminuir emissions, generació de valor afegit, minimització dels riscos, increment de la reputació corporativa i anticipació de normatives


Informe: "La ecoinnovació com a estratègia de les organitzacions en la lluita contra el canvi climàtic”'

Segons l'informe, les pràctiques d'innovació ecològica aplicades a les empreses i institucions aconsegueixen disminuir emissions, generació de valor afegit, minimització dels riscos, increment de la reputació corporativa i anticipació de normatives, entre d’altres beneficis.

El repte d’una economia baixa en carboni constitueix un element dinamitzador de l’ecoinnovació. Els objectius de reducció de les emissions a nivell mundial impliquen una forta demanda de tecnologia, processos, productes i serveis ecoinnovadors que es poden desenvolupar per organitzacions i aplicar en tot tipus d’organitzacions. A la pràctica, ecoinnovar per lluitar contra el canvi climàtic pot suposar canvis a les organitzacions a diferents nivells com el procés productiu, distributiu i vendes, o d’organització i models de gestió.

L’ecoinnovació permet reduir els riscos associats al canvi climàtic, i alhora, generar oportunitats, millorant la competitivitat en un context de regulació creixent i de major conscienciació dels consumidors, que cada vegada demanen més productes i serveis sostenibles. Molt sovint, la reducció d’emissions pot portar amb ella mateixa importants estalvis en costos, gràcies a la millora de la eficiència.

Passos a seguir

L’informe proposa un recorregut per reflexionar i definir estratègies de l’organització en relació al canvi climàtic:

Comprendre'': Com contribueix l’organització al canvi climàtic? Com el canvi climàtic afecta o pot afectar?

Posicionar-se:''Quina postura es pot adoptar l’organització davant el canvi climàtic?

Actuar:''Quina estratègia encaixa millor amb el perfil de l’organització? Definició del full de ruta.

Estratègies per afrontar el canvi climàtic'

  • Estratègies adaptatives

Estratègies dutes per organitzacions molt vulnerables als efectes del canvi climàtic.

  • Estratègies reductores

Estratègies que intenten reduir les emissions mitjançant accions en la seva activitat.

  • Estratègies col·laboratives

Estratègies adoptades involucrant a tota la cadena de valor de l’organització, més enllà de la seva activitat.

  • Estratègies oportunistes

Estratègies que generen un nou valor a partir de les emissions de gasos d’efecte hivernacle

Després de la presentació de l’informe es van mostrar casos d'ecoinnovació en empreses.

El primer el cas de l'empresa Patagónia presentada per Nicholas Allen i responsable de traçabilitat. Aquesta empresa es dedica als equipaments per a activitats a l'aire lliure de qualitat amb mínim impacte ambiental. Ofereixen productes de màxima qualitat en la pràctica d'activitats esportives a l'aire lliure amb un mínim impacte en el canvi climàtic. El 2005 es va  llançar la campanya "Buy Less" apostant per un consum més responsable, amb l'objectiu de reduir el consum de recursos i l'impacte ambiental dels seus productes fent la  roba durable, reparable, reutilitzable i reciclable. La seva proposta va desviar el consum de productes semblants de menys qualitat, i que implicaven més emissions, cap els seus propis productes. La campanya va permetre augmentar les seves vendes a 1/3.


El segon cas el va presentar el Jaume Lluís Tartera director de Ciència i tecnologia de mètodes d'anàlisi i sistemes de control de Mahou San Miguel, que va presentar com es pot generar  valor transformant subproductes de la cervesa a productes de salut, en aquest cas concretament en pròtesis dentals. l'empresa cervesera Mahou San Miguel, que està desenvolupant una investigació amb el CSIC per aprofitar el bagazo com a biomaterial per a la creació de teixit ossi. El bagazo és un subproducte de la indústria cervesera resultant del procés de premsat i filtrat del mosto obtingut després de la sacarificació del blat de morat del cereal i que pot tenir un ampli potencial per a l'ús en l'àmbit de la regeneració òssia i de les pròtesis dentals.



Per acabar aquesta part l’ Albert Riera, de La Fageda, va explicar el cas del iogurt més venut a Catalunya, fruit d'una economia social. La Fageda és una cooperativa catalana d'iniciativa social sense ànim de lucre, que té com a finalitat la integració sociolaboral de les persones de la comarca de la Garrotxa que pateixen discapacitat psíquica o trastorns mentals greus. Està format per 203 persones, inclosos usuaris i professionals. Les activitats productives de la cooperativa son eminentment agrícoles i es desenvolupen dins del marc administratiu d'un Centre Especial de Treball: un viver forestal, una granja de vaques per a la producció lletera, la planta d'elaboració de productes làctics i la secció de jardineria. Les activitats assistencials, un Servei de Teràpia Ocupacional, pisos assistits per als treballadors i activitats de temps lliure, persegueixen millorar al màxim la qualitat de vida dels seus usuaris.

Seguidament es va donar pas al debat moderat per Alba Cabañas de Foment del Treball sobre el tema: Ecoinnovació, salut del planeta i de les persones, palanques de canvi i oportunitat empresarial, en què van participar: Ricard Gey. Vehicles elèctrics de Nissan, Miquel Rosell-Fieschi, Director del departament de medi ambient i canvi climàtic de Bodegas Miguel Torres i per finalitzar, Alfredo Balmaceda, cofundador de Zicla.

Segons els especialistes, les organitzacions tant públiques com privades poden contribuir de forma efectiva a la lluita contra el canvi climàtic, el sector privat actuant sobre cadena de valor i els seus processos productius, béns i serveis i el sector públic pilotant el desenvolupament i la implementació de polítiques específiques que dinamitzen l'economia i la competitivitat.


http://laboratorioecoinnovacion.com/informes_de_tendencias/cambio-climatico

 

Informe cambio climático


Redactat de la noticia i més informació

Per saber-ne més: Ramón Farreny

 

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/12/17
Acceptat a 01/12/17
Presentat el 01/12/17

Volum Notícies, 2017
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Mitigació

Localització

Puntuació document

0

Visites 9
Recomanacions 0