El passat 11 de gener de 2017 en el marc del cicle Diàlegs es fer la presentació de la primera píndola d’innovació: EURECAT, Centre Tecnològic de Catalunya.

L’obertura de l’acte va anar va a càrrec del Ferran Miralles director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, que va presentar la sessió com un cicle de píndoles de curta durada amb l’ objectiu d’informar als diferents representants del Departament de Territori i Sostenibilitat de les línies de treball i dels resultats que s’obtenen en els centres i grups de recerca i innovació ambiental de Catalunya, identificar possibles col·laboracions i com es poden adaptar aquests resultats a les necessitats de la Departament.

L’aprofundiment en el coneixement del sistema de recerca i innovació ambiental de Catalunya pot contribuir a donar la millor resposta als encàrrecs i responsabilitats que se’ns encomanin i contribuir, a més, a sumar esforços per avançar en la mateixa direcció.

Catalunya disposa de múltiples centres i grups que porten a terme recerca i innovació en sostenibilitat ambiental, tal i com s’ha detectat en el Mapa d’Actors de Recerca i Innovació Ambiental publicat al 2015.

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/educacio_i_sostenibilitat/rdi_ambiental/catalunya/mapa-dactors-de-recerca-i-innovacio-ambiental-a-catalunya/

EURECAT: principal Centre Tecnològic de Catalunya

EURECAT és el principal Centre Tecnològic de Catalunya de composició públic-privat resultant de la integració de diferents centres tecnològics. La seva funció es fer de pont natural entre el món del coneixement i el teixit econòmic, així com de donar resposta a les necessitats tecnològiques de sectors empresarials molt diferents.

La Sostenibilitat és un dels eixos de R+D+i a EURECAT, i es treballa en el tractament de l’aigua, la gestió de residus, la descontaminació de sòls i aigües subterrànies, l’eficiència energètica i la implantació d’energies renovables així com l’impacte ambiental.

La primera presentació de la sessió va anar a càrrec de Myriam García-Berro, directora de Tecnologia i transferència d’EURECAT que va explicar sintèticament qui són, què fan i amb quin objectiu.

Majoritàriament són un patronat privat resultat de la integració d’Ascamm, Barcelona Media, Barcelona Digital, Cetemmsa i CTM, al qual s’hi ha afegit recentment Leitat i neix amb la vocació de ser referent en la cooperació públic privada en l’àmbit de la recerca i la innovació.

No és un holding sinó que els diferents equips que composaven aquests centres han estat barrejats en 3 línies bàsiques: la primera, generació de coneixement, la segona per fer recerca aplicada i el desenvolupament tecnològic, i per últim, explotació i valorització de la innovació i la recerca. També va comentar que volen fer de pont entre el món del coneixement i el teixit econòmic.

Els sectors on treballen són diversos. Apliquen la tecnologia que treballen a qualsevol sector que pugui ser compatible.

Desprès de posar-nos en antecedents la Myriam García-Berro va donar pas al Miquel Rovira, director de la unitat de sostenibilitat, que va explicar les activitats, projectes i objectius que desenvolupen:

La recerca que duen a terme és aplicada en tecnologies netes. Aquesta recerca permet augmentar l’eficiència i la productivitat emprant nous processos i productes, que també contribueixen a protegir el medi ambient i els recursos naturals. L’objectiu final és el treball amb empreses per generar riquesa i llocs de feina, minimitzar el consum de recursos, tancar els cicles de consum de materials no renovables i prioritzar tant els materials com les fonts d’energia netes.

   Els àmbits de coneixement són tres:


Canellas Perez 2017a-Dialegs-EURECAT-centre-tecnolog-imatge1 Eurecat.jpg

El mètode emprat per fer-ho és:


Canellas Perez 2017a-Dialegs-EURECAT-centre-tecnolog-imatge2 Eurecat.jpg

  Es proposen la generació de noves oportunitats en el món de la sostenibilitat:

  • Desenvolupant processos
  • Avaluant la millor tecnologia per a cada procés concret
  • Amb validació tècnica i econòmica
  • I optimitzant al màxims tots els processos

 

Canellas Perez 2017a-Dialegs-EURECAT-centre-tecnolog-imatge3 Eurecat.jpg

Ho fan a diferents nivells: de laboratori, de plantes pilots o bé a escala real.

Les seus corporatives de treball estan ubicades a diversos indrets de Catalunya, i una de nivell internacional a Salvador (Brasil). En destaquem la seu de Manresa on tenen implementat un sistema de supervisió energètica avançada de climatització i de producció d’aigua calenta, i una xarxa de renovables i la de Cerdanyola del Vallés on treballen amb ciclatge i caracterització de bateries (vehicle elèctric).

  Les línies de recerca que porten a terme actualment són:

  • Tecnologia de l’aigua: Reutilització i tractament d’aigua.
  • Residus i Ecologia industrial: Descontaminació d’emplaçaments. Avaluacions de risc.
  • Qualitat i recuperació del sòl i de l’aigua subterrània: Recuperació de compostos de valor afegit. Confinament de residus.
  • Eficiència energètica i energies renovables: Eficiència energètica en edificis. NZBD, Gestió i supervisió energètica. Solar de concentració, hibridació renovables,
  • Vehicle elèctric i bateries

  Cadascuna de les línies es va desenvolupar en: experiència, tecnologia i projectes.

  Per a més informació consulteu els documents annexes o la pàgina web EURECAT (http://eurecat.org/)

[javascript:tornarAmunt(); AMUNT]

PDF Presentació Miquel Rovira

[javascript:tornarAmunt(); AMUNT]

PDF Presentació Myriam García-Berro

[javascript:tornarAmunt(); AMUNT]

Conclusions

L’organització d’aquestes sessions són de molta utilitat per conèixer de primera mà aquests treballs i la seva possibilitat d'aplicació a les nostres tasques quotidianes. L’aprofundiment en el coneixement del sistema de recerca i innovació ambiental de Catalunya pot contribuir a donar la millor resposta als encàrrecs i responsabilitats que se’ns encomanin i contribuir, a més, a sumar esforços per avançar en la mateixa direcció.

[javascript:tornarAmunt(); AMUNT]

Redactat de la noticia

Redactat per: Mireia Cañellas i Argeme Pérez

Per saber-ne més: Mireia Cañellas

[javascript:tornarAmunt(); AMUNT] [javascript:tornarAmunt(); AMUNT]

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/17
Acceptat a 01/03/17
Presentat el 01/03/17

Volum Notícies, 2017
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes de suport a la construcció d'infraestructures

Localització

Puntuació document

0

Visites 22
Recomanacions 0