L’Agència de l'Habitatge col·labora des de 2015 el projecte Aprenem i Ecoserveis , associació sense ànim de lucre que treballa per acostar l'energia a la societat.
Projecte Aprenem
Aprenem parteix d’un projecte que ja existeix a França i que va néixer gràcies a l’interès dels promotors i gestors del parc d’ habitatge social de treballar en un programa d’acompanyament dels seus inquilins. Aprenem significa acompanyament en l’ús eficient de l’energia i l’aigua per a la prevenció de la precarietat energètica a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània.
Es tracta d’un projecte finançat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània, i el consorci està format per entitats de les 4 regions de l’Eurorregió.
En el cas concret de Catalunya el parc d’habitatges existent es troba en estat envellit i de baixa qualitat energètica, donat que aproximadament el 50% va ser construït abans que s’apliqués cap normativa d’aïllament tèrmic o eficiència energètica.
Actualment, els promotors i gestors ja han començat a actuar per reduir les necessitats d’energia dels edificis, i garantir així un confort òptim per als residents.
l consum d’energia a les llars catalanes ha augmentat en els últims anys, degut diversos factors (noves exigències de confort, nombre més gran de m2 per càpita, nous electrodomèstics i equipaments, entre d’altres).
Per una família de 4 persones que viu en una llar de 90 m2, el consum energètic anual ascendeix a més de 8.000 kWh en zones amb clima mediterrani, i més de 13.000 kWh en zones amb clima continental (província de Lleida). Aquest consum suposa una despesa aproximada de més de 1.000€ per la família. Al voltant d’un 45% d’aquesta energia és elèctrica (3.600 kWh) i un 55% gas natural (4.400 kWh).
La distribució del consum d’energia a una llar és de:
- El 41,4% del consum d’energia es degut a la calefacció.
- El 17,1% a la generació d’aigua calenta sanitària.
- El 22,2% als aparells electrodomèstics.
- El 10,2% a la cuina.
- El 7,7% a la il·luminació.
- El 1,4% a la refrigeració.
Una de les mesures preventives que s’ha començat a impulsar és la rehabilitació d’habitatges.
Actualment ja s’està rehabilitant part del parc d’habitatge social del territori i també s’estan impulsant ajudes a la rehabilitació d’edificis per tal de millorar el parc privat existent.
A l’Estat gran part dels col·lectius potencialment vulnerables viuen en règim de tinença en el parc d’habitatge privat, de manera que la millora de l’habitatge privat suposa també una mesura de prevenció contra la pobresa energètica.
La rehabilitació energètica porta a una transformació de l’ús eficient d’aquests edificis, però cal treballar també amb la comunitat per a que entengui els canvis que s’han produït i evitar l’ “efecte rebot”, és a dir, l’augment en el consum d’energia fins i tot quan les necessitats disminueixen.
A més, certs aspectes de la rehabilitació han d’anar lligats a canvis de comportament dels usuaris de l’edifici. És el cas, per exemple, de la ventilació, que es torna essencial en termes de qualitat de l’aire.
Per tots aquests motius exposats anteriorment, la informació i la sensibilització de la comunitat i els agents implicats és fonamental per tal de fomentar un ús eficient de l’energia a les llars, i el projecte proposa dues estratègies:
- Acompanyar i oferir eines a gestors d’habitatge per tal que puguin assessorar correctament a tècnics i usuaris pel que fa a la rehabilitació i eficiència energètica a la llar i a difondre els beneficis concrets de la rehabilitació per tal de motivar a més usuaris a apostar per aquesta solució per la millora del confort, la reducció de la factura energètica i la prevenció de la precarietat energètica.
- Ajudar als llogaters i propietaris a fer un ús més eficient dels recursos d’energia i aigua en els seus habitatges i entendre la factura energètica.
Durant les jornades organitzades durant el més d’abril per l’Agència amb les Oficines Locals d’Habitatge (OLHs) i els Serveis Territorials (ST) per la presentació de la futura convocatòria d’ajuts a la rehabilitació pel 2016, Ecoserveis va presentar el projecte Aprenem i les eines de suport a tècnics i usuaris desenvolupades. En concret, va posar a disposició de les OLHs i ST assistents: un desplegable per a la promoció i difusió de la rehabilitació energètica i dels ajuts de Millora de la Qualitat i Sostenibilitat dels edificis, del qual va repartir 2000 exemplars; un plafó de difusió dels continguts del desplegable; i una plataforma e-learning. Aquesta plataforma desenvolupada a França i adaptada per Ecoserveis a les necessitats de Catalunya, està formada per 3 mòduls (conceptes bàsics de l’energia, Energia i confort a la llar i la Rehabilitació i eficiència energètica en edificis residencials) i els treballadors dels Serveis Territorials i de les OLH interessats poden accedir-hi prèvia inscripció .
Per més informació podeu consultar a la web del projecte Aprenem o contactar amb l’Àrea del Control del Parc, Ordenació i de R+D+I de l’Edificació de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.
Aprenem desplegable
Redactat de la noticia i més informació
Redactat per: Marta Arrufí Franch
Per saber-ne més: Marta Arrufí Franch