Aquest mes de gener s’ha presentat a l’International Builders’ Show de Las Vegas l’edifici de polímer imprès en 3D més gran fins a la data, dissenyat per viure sense connexió a la xarxa d’energia. Incorpora un vehicle, també imprès en 3D.
Contents
Col·laboració públicoprivada
La firma d’arquitectura Skidmore, Owings & Merrill (SOM), en col·laboració amb el Laboratori Nacional d’Oak Ridge del Departament d’Energia dels Estats Units i amb la Universitat de Tennessee, ha creat el pavelló que ara presentem. Segons la companyia, es tracta de l’estructura de polímer impresa en 3D més gran del món fins al moment. El projecte constitueix un prototip de la iniciativa Additive Manufacturing Integrated Energy (AMIE), que pretén impulsar noves maneres de fer i de pensar pel que fa a la generació, emmagatzemament i ús de l’electricitat. En aquest cas concret, la construcció de SOM, anomenada AMIE 1.0, aspira a demostrar com l’energia pot ser compartida per un edifici i un vehicle, i a esdevenir un model per a un desenvolupament urbà sostenible.
AMIE 1.0
AMIE 1.0 és un pavelló d’11,6 m de llarg, 3,8 m d’alt i 3,7 m d’ample, amb una superfície interior aproximada de 19,5 m2. Es va completar l’any 2015 a Oak Ridge (Tennessee).
L’edifici es compon de panells impresos en 3D, que presenten forma de C i que acullen tot un seguit de funcions: alhora que constitueixen la coberta externa del pavelló, li proporcionen el suport estructural necessari, així com aïllament i protecció contra la humitat. S’integren les múltiples funcions d’una paret convencional en una única carcassa, cosa que significa un consum de materials reduït i una construcció sense residus d’obra. L’edifici, a més, es pot reciclar i reimprimir en noves formes i per a nous usos.
La superfície de façanes i coberta és de panells opacs en un 79% i envidriada en el 21% restant. La forma corba de l’exterior permet una distribució de càrregues molt repartida i mitiga els efectes del vent.
La coberta allotja els panells solars flexibles, que alimenten una bateria existent sota l’edifici, encarregada de proporcionar electricitat a l’estructura (per als llums i la petita cuina amb què està equipat el pavelló). Pel que fa al vehicle, també imprès en 3D, és resultat dels treballs del Departament d’Energia, i està dotat d’un sistema híbrid (elèctric i de gas natural); igual que la casa, pot generar la seva pròpia energia. Els dos elements poden compartir l’electricitat de manera bidireccional a través d’un sistema sense cables (mitjançant camps electromagnètics), i portar-la on calgui gràcies als captadors i distribuïdors dels dispositius de recepció. Tot això amb completa independència de la xarxa elèctrica convencional, cosa que converteix AMIE 1.0 en un producte apte per a un món que assisteix a ràpids processos d’urbanització sovint mancats d’infraestructura.
Imatges del pavelló AMIE 1.0
(© SOM)
Observeu, a l’esquerra del pavelló, el vehicle (© SOM)
(© SOM)
(© SOM)
Elements integrants del pavelló AMIE 1.0, en detall (© SOM)
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: Skidmore, Owings & Merrill (SOM)