El turisme per mar cada cop té més adeptes. Ha arribat l’hora que els vaixells de creuer abandonin els combustibles tradicionals i optin per alternatives menys perjudicials per al medi ambient. Això exigeix compromís per part de les navilieres i dels ports.


El GNL arriba a la navegació d'esbarjo

La companyia de creuers Costa posarà a disposició dels seus clients, a partir de 2019, dos nous vaixells menys contaminants, amb motors híbrids de gas natural liquat (GNL). Han estat encarregats a les drassanes Meyer de Turku (Finlàndia) i seran, juntament amb uns altres dos de la filial alemanya de Costa (AIDA Cruises, imatges dels quals podreu veure tot seguit), els primers vaixells de turisme que funcionaran amb GNL. Cadascuna de les noves naus de Costa, anomenades Excellence, tindrà una capacitat de fins a 6.600 passatgers i un arqueig de 180.000 tones brutes (quasi 183.000 t). L’eslora serà de 337 m; la mànega, de 42 m; i el calat, de 8,8 m. Disposaran de 2.605 cabines Es pretén que en alta mar els vaixells s’alimentin exclusivament del GNL que portaran emmagatzemat a bord, en tres dipòsits inspirats en els que fan servir els vaixells metaners, que oferiran una capacitat total de 3.500 m3 de GNL, suficients, segons Costa, per assegurar a la nau una autonomia energètica de més d’una setmana.


Draft Garcia 756460827-Costa-CostaAida.jpg


MeyerLogo


Els Excellence de Costa

Els futurs navilis de Costa (vegeu-ne imatge més avall) assoliran una velocitat de creuer de 17 nusos (uns 31 km/h) i disposaran de quatre motors semiràpids (a data d’avui, se’n desconeix la potència). Com s’ha dit, tot i que el combustible principal serà el GNL, els motors seran híbrids i podran fer servir MDO (marine diesel oil) en aquelles zones on el subministrament de GNL no sigui possible. Cal assenyalar, en aquest sentit, que seguint la petja dels ports del nord d’Europa, cada cop n’hi ha més a les nostres latituds que estan preparats per subministrar GNL als vaixells que hi fan escala, aprofitant la proximitat de les instal·lacions metaneres de Tarragona o de Marsella, per exemple. De fet, Costa ja ha anunciat que el primer Excellence prestarà servei, precisament, a la zona mediterrània occidental, raó per la qual hom pot suposar que les instal·lacions de subministrament de GNL s’aniran generalitzant en aquesta àrea en els propers anys.


Draft Garcia 756460827-Costa-CostaExcellence.jpg

(© Costa Crociere)


Avantatges del GNL, en alta mar i a port

En comparació amb els carburants de navegació habituals, com l’MDO, el GNL permet evitar les emissions de SOx,reduir el 85% de les de NOx i el 20% de les de CO2. A més, les emissions de partícules fines són fins a un 95% menors que les que genera l’HFO (heavy fuel oil). Un altre avantatge del GNL és que és força més barat que els combustibles tradicionals. Pel que fa a la seguretat, cal recordar que el punt de combustió espontània del GNL és de 580 ºC, enfront els 250 ºC del dièsel. I els seus vapors, si hi ha bona ventilació, no són explosius.

Les reduccions de les emissions esmentades més amunt són especialment rellevants atenent a les normatives, cada cop més estrictes, relatives als gasos de la navegació. De moment, aquests límits als SOx, NOx i CO2 s’apliquen sobretot a zones com el canal de la Mànega, el mar del Nord o el Bàltic, però s’espera que en l’horitzó 2025 la directiva referida al sofre (com a mínim) regeixi també per a la Mediterrània.

Precisament a casa nostra, com ja s’ha avançat abans, també els ports són conscients de les implicacions ambientals de la navegació, sigui de creuer o de mercaderies. N’és exemple el port de Barcelona, que amb el seu projecte BCN Zero Carbon vol erigir-se en pioner de la lluita contra les emissions de CO2 lligades al transport marítim: el projecte calcula les emissions de cada activitat portuària, n’incentiva la reducció i en compensa la resta mitjançant la compra de crèdits al mercat de carboni. Totes aquestes actuacions pretenen aconseguir que les instal·lacions barcelonines siguin neutres quant a emissions de CO2 en l’horitzó 2020, si més no en el tràfic de mercaderies. I pel que fa al GNL, el port de la ciutat hi fa una aposta ferma: atès que el 15% de les partícules en suspensió i el 20% dels NOx que s’emeten a Barcelona provenen del port, l’autoritat portuària inverteix per aconseguir que el GNL esdevingui el combustible de preferència, tant per a vaixells, com per a les instal·lacions de terra, com per a camions.


Autors

Redactat per: Alfons Martínez Jaume

Per saber-ne més: Mer et Marine, Meyer Turku, Port de Barcelona


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 30/10/15
Acceptat a 30/10/15
Presentat el 30/10/15

Volum Més enllà del Departament, 2015
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Eficiència energètica per passatgers

Xarxa portuària

Gestió ambiental de zones portuàries

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Localització

Puntuació document

0

Visites 50
Recomanacions 0