Gràcies a un programari que proporciona models cartogràfics de l’exposició a les radiacions electromagnètiques, Estrasburg es converteix en la primera ciutat francesa capaç de prendre el control sobre aquest vector ambiental.
Estrasburg, pionera a França
La capital del departament del Baix Rin disposa des de mitjan 2015 d’un programari que permet conèixer, barri per barri, el nivell d’exposició a les ones electromagnètiques. Aquesta eina és fruit de l’acord subscrit a les acaballes de l’any 2012 per la ciutat i les operadores de telefonia mòbil Orange, Bouygues, Free i SFR, per tal de cartografiar, en 3D, les radiacions electromagnètiques generades per les antenes i els repetidors presents a la ciutat.
D’aquesta manera, la ciutat alsaciana es troba en disposició d’anticipar i limitar els impactes de noves instal·lacions. Segons els responsables municipals, això fa d’Estrasburg la primera ciutat de França capaç de controlar en tot moment aquest vector ambiental, i la segona d’Europa, després de Brussel·les. A més, s’avança a les previsions de la Llei 2015-136, de 9 de febrer, que farà obligatòria en el termini d’un any l’existència d’aquesta mena d’instruments a totes les aglomeracions urbanes franceses, en un intent d’evitar la saturació electromagnètica i aconseguir una distribució més uniforme del senyal de telefonia mòbil.
El programari es nodreix de les dades proporcionades pels operadors de telefonia mòbil referents a prop de 1.800 antenes i repetidors, per generar una simulació cartogràfica en 3D amb l’exposició electromagnètica expressada en V/m. Els mapes obtinguts són fàcilment interpretables, amb diferents colors segons el nivell d’exposició electromagnètica. Especialment sensibles es consideren les zones amb presència d’establiments com ara llars d’infants o de gent gran, entre altres instal·lacions d’ús col·lectiu. Aquests mapes permeten una ràpida localització de punts atípics on se supera el llindar de seguretat, establert en un màxim de 7 V/m. Un cop identificats aquests llocs crítics, l’administració local pot encarregar a organismes independents mesuraments sobre el terreny per veure si cal aplicar alguna mesura correctora. La ciutat, val a dir, ja ha encarregat una vintena d’exàmens in situ, a partir de la identificació dels punts anòmals, que segons els responsables municipals són, malgrat tot, de caràcter excepcional.
Cal assenyalar que els mapes d’exposició electromagnètica estan a disposició de qualsevol ciutadà, prèvia sol·licitud al Servei d’Energia, Xarxes i Prospectiva de l’Ajuntament d’Estrasburg. Ara bé, aquest esforç de transparència no va fins al punt d’oferir les dades obertament i indiscriminadament (d’aquí el fet que no hi hagi un web específic, per exemple), per tal d’evitar alarmar la població en una qüestió que sempre ha estat controvertida pel que fa als seus possibles efectes sobre la salut de les persones.
Representació del barri estrasburguès de Neufeld, amb nivells de radiació electromagnètica i definició de les tipologies d’edificació: habitatge, industrial/agrícola, administratiu, educatiu, sanitari i d’altres.
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: Ajuntament d'Estrasburg, France3 Régions [vídeo]
[/ca/detalls/Article/4_5-00002 Mecanismes col·laboratius], [/ca/detalls/Article/5_4-00004 Impacte social], [/ca/detalls/Article/ts_2.2 Exposició i riscos], [/ca/detalls/Article/4_3 Representació de dades], [/ca/detalls/Article/4_9 Indicadors ambientals]