Vint-i-dos fanals energèticament autònoms jalonen el passeig marítim arran de la platja de Llevant de la ciutat de Barcelona.
Introducció
La platja de Llevant de Barcelona, la més septentrional de la ciutat, disposa des de mitjan de maig de vint-i-dos fanals de LED sense connexió a la xarxa de subministrament elèctric. La instal·lació d’aquests punts de llums autònoms ha suposat una inversió d’aproximadament 135.000 €.
Els vint-i-dos bàculs pertanyen a dues tipologies diferents: n’hi ha setze que fan servir tecnologia fotovoltaica i sis d’híbrids fotovoltaics/minieòlics. Tant els uns com els altres ofereixen una autonomia de funcionament de fins a cinquanta-vuit hores (sis nits) sense que hagi fet sol (ni vent) durant el dia. Cada fanal fotovoltaic pot generar 190 kW/h, i cadascun dels híbrids, 280 kW/h. La potència màxima és, doncs, d’uns 4.700 kW/h/any.
Els fanals híbrids
Els bàculs híbrids, desenvolupats per l’empresa barcelonina Eolgreen, disposen de turbines d’eix vertical de 28 kg, fabricades amb reïnes epoxi, poliuretà de baixa densitat i grafè, que poden funcionar amb velocitats del vent de menys d’1,7 m/s, amb una velocitat d’arrencada de tan sols 1,4 m/s. La companyia assegura, en aquest sentit, que no existeix al món cap altre producte similar que pugui aprofitar recursos eòlics tan minsos.
Els fanals de la platja de Llevant disposen de lluminàries Philips i de bateries de liti i ferrofosfat. Permeten a més que se’n faci seguiment remot, proporcionant per GPRS dades de funcionament a la central receptora de l’empresa Eolgreen.
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: Ajuntament de Barcelona, Eolgreen
[/ca/detalls/Article/tm_9.1 Mitigació], [/ca/detalls/Article/3_2 Nous materials i sistemes auxiliars]