#M2022
Període:
Gener 2019 – Desembre 2022
Descripció:
Entre el 1995 i el 2004 la DG (Direcció General) va comprar alguns Visors de Carreteres que permetien mostrar-hi imatges com si l’usuari es trobés circulant per elles. Per aconseguir-ho l’empresa propietària del software havia fet circular una furgoneta que, cada deu metres, havia registrat:
- les coordenades del punt amb un GPS,
- la distància al darrer punt quilomètric amb un tacòmetre,
- la fotografia del punt de vista del conductor amb una càmera,
- dades geomètriques com el radi o el pendent amb un giroscopi i
- altres dades ‘manuals’ com el tipus de via o l’amplada dels vorals.
El producte final entregat eren les dades, les imatges i el visor, tot integrat en formats propis que impedien el seu reaprofitament. No només no es podia fer ús de la informació en altres contexts, sinó que amb el temps quedava desfasada.
L’any 2005 la DG va decidir crear un nou Visor propi que definís un format obert de dades i imatges, de manera que amb un únic producte es poguéssim incorporar diverses campanyes de recollida d’informació. El contracte es va licitar l’any 2005 i el va guanyar l’empresa Applus que, a partir d’un disseny previ del format de dades i imatges fet al Servei d’Oficina Tècnica, va lliurar el producte final l’any 2006: el VIC (Visor d’Informació de Carreteres).
L’èxit del projecte es demostra, no només amb els quinze anys d’existència i el seu ús, si no amb el fet que es van poder incorporar les diverses campanyes de recollida d’informació que es van fer a partir del moment: 2007, 2010, 2012 i 2015. Fins i tot es va poder recuperar la informació de dos dels Visors anteriors i incorporar-la en dues noves campanyes històriques: 2000 i 2004.
A partir del 2016 la DG va incorporar la demanda de recollida d’imatges i d’informació en cada nou projecte d’obra nova, fet que va provocar que la informació del VIC ja no arribés en forma de campanyes sinó que arribés en petites incorporacions de forma contínua. Això junt amb l’existència de sis campanyes històriques feia que l’usuari es perdés dins del VIC a l’hora de buscar la informació més recent d’una carretera o d’un tram d’aquesta.
El projecte de ‘Darrera Campanya VIC’, pretén resoldre aquest problema, amb la intenció de dissenyar una eina que, fent servir la darrera versió del Graf com a guia, detecti la darrera informació disponible al VIC per a cada tram de carretera i la guardi en una nova ‘campanya especial’ que serà la que veuran tots els usuaris i les usuàries per defecte. El projecte es va licitar en dos contractes els anys 2018 i 2019 i s’ha estat preparant durant els dos darrers anys.
El resultat és un programa d’entorn Windows que treballa en mode consola en base a un conjunt de paràmetres i que, per a cada carretera, detecta la informació més recent existent a les campanyes o lliuraments VIC i la guarda en una nova ‘Darrera Campanya’. Durant el procés es recalculen les imatges, les posicions i les dades associades. La possibilitat de treballar carretera a carretera permetrà que en cada nova entrega de fotogrames dins d’un projecte d’obra nova només calgui reprocessar la carretera afectada.
Activitat al llarg dels anys 2020-2022
El projecte del 'VIC Darrera Campanya' el vam completar, amb l’afegit dels procediments que faltaven per contemplar els Ramals i els Events, i fent la bateria de proves que teníem definida.
Al llarg d'aquest any, 2022, s'ha fet un tancament i verificació del funcionament global.
Per saber-ne més
Responsable: Joan Ignasi Herrera