El retorn de la navegació a vela (II)

Presentem tot seguit dos projectes per a vaixells de vela, un de passatgers i un de mercaderies.

Orient Express Silenseas

La companyia hotelera Accor va desvetllar el passat mes de gener el seu projecte de vaixell de vela d’ús turístic, que fa 220 m d’eslora. Anomenada Orient Express Silenseas, la nau hauria de salpar l’any 2026, i en precedirà una altra de característiques semblants que està prevista per a 2027.

Vol ser una continuació de la marca de viatges de luxe Orient Express, adquirida per l’hotelera Accor. En aquest sentit la nau es destina al turisme d’alt poder adquisitiu. Hi haurà espai per a uns cent vint passatgers, en cinquanta-quatre cambres d’uns 70 m2 cadascuna, i una suite presidencial de més de 1.400 m2. El vaixell disposarà a més d’altres elements d’oci i restauració habituals en aquesta mena d’embarcacions.

Error creating thumbnail: File missing

Recreació de l’Orient Express Silenseas, segons disseny de l’estudi Stirling Design i de l’arquitecte Maxime d’Angeac per als interiors; aquest és també l’encarregat del redisseny del tren que donà origen a la marca de luxe Orient Express (© Martin Darzacq)

El vaixell serà construït per la drassana Chantiers de l’Atlantique, de Sant Nazer (Loira Atlàntic).

La nau serà propulsada amb l’ajut de tres veles rígides SolidSail, de la companyia esmentada, que faran uns 1.500 m2 de superfície cadascuna, fabricades amb polièster reforçat amb fibra de vides. Aniran muntades sobre pals inclinables de més de 100 m d’alçada.

El vaixell disposarà també d’un motor de GNL, per si cal complementar la funció i el rendiment de les veles.

Neoline: actualització

Al Butlletí núm. 31 us vam parlar de la naviliera Neoline, de Nantes (Loira Atlàntic) i de la seva intenció de posar en marxa un veler de mercaderies. Malgrat alguns retards, sembla que el llançament d’aquest nou vaixell serà aviat una realitat. Ja n’ha començat la construcció, a les drassanes RMK Marine, a Tuzla (Turquia), i s’espera que l’embarcació sigui lliurada a mitjan any 2025.

Tal com vam avançar, el Neoliner de veles realitzarà serveis transatlàntics de transport de càrrega, entre França i l’Amèrica del Nord, amb un total de dotze rotacions anuals. Per a més endavant quedaria una possible posada en servei de rutes cap al Carib, amb més vaixells Neoliner.

Els retards derivats dels problemes de finançament de l’actuació (amb un cost d’uns seixanta milions d’euros), així com de la pandèmia que ha paralitzat el món sencer no han suposat cap modificació considerable en les característiques de la nau tal com us les vam exposar en el primer article en què tractàrem sobre Neoline: es confirma l’eslora de 136 m, i se segueixen estimant unes reduccions de consum d’energia i d’emissió carbònica d’entre el 80% i el 90%.

Podeu remetre-us a l’article esmentat per a una enumeració completa de totes les dades tècniques del futur Neoliner.

També s’ha confirmat i s’ha ampliat la llista de companyies franceses interessades a lliurar llurs mercaderies mitjançant el Neoliner de vela: a Manitou (maquinària pesant) i Renault (vehicles) s’hi ha afegit Michelin (pneumàtics), Jas Hennessy (conyac), Rémy Cointreau (begudes alcohòliques), Longchamp (marroquineria) i Clarins (cosmètica). Tot plegat assegura, segons Neoline, que la nau anirà plena en un 80% en el viatge cap a l’Amèrica del Nord. Pel que fa a la tornada, sembla que un cert desequilibri de fluxos comercials entre les dues bandes de l’Atlàntic; malgrat això, la companyia confia a trobar maneres d’assegurar la rendibilitat de la travessa en els dos anys que manquen per a la posada en servei de Neoliner.

Alguns dels inversors que han fet possible que la nova nau sigui més a prop d’esdevenir una realitat han estat les companyies CMA-CGM, de logística marítima, i Corsica Ferries.

Error creating thumbnail: File missing

Recreació d’un Neoliner, amb els pals abaixats, passant sota un pont. Les veles rígides són, com en el cas de Silenseas, de Chantiers de l’Atlantique (© Mauric / Neoline)

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne mes: Chantiers de l’Atlantique, Neoline

Back to Top

Informació del document

Publicat a 21/03/23
Acceptat a 21/03/23
Presentat el 21/03/23

Volum Més enllà del Departament, 2023
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Eficiència energètica per passatgers

Transport de mercaderies

Nous vehicles i modes per mercaderies

Eficiència energètica per mercaderies

Eixos transversals

Governança

Mecanismes col·laboratius

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0