Un 75% menys de formigó
Un projecte de col·laboració entre tres universitats britàniques permet desenvolupar una nova tècnica constructiva que redueix dràsticament la quantitat necessària de formigó.
ACORN
Les universitats angleses de Bath i de Cambridge i l’escocesa de Dundee són les responsables del Projecte ACORN (Automating Concrete Construction), orientat al desenvolupament d’un nou tipus de sòls que en comparació amb els estàndards utilitzen una quantitat molt baixa de formigó –fins a un 75% menys.
És, segons els responsables de la recerca, una solució que podria contribuir en gran mesura a la reducció de les emissions carbòniques associades al sector de la construcció.
ACORN proposa la utilització d’una nova mena de sòl en forma de volta, de poc gruix, en lloc de la llosa massissa habitual, sense pèrdua de capacitat portant.
Segons els responsables d’ACORN, això és possible gràcies a les mateixes propietats del formigó: poca resistència a la flexió però alta resistència a la compressió. Així, mentre que una llosa convencional de formigó necessita reforç per suportar la flexió que hi provoca per exemple el pas de les persones, una volta de formigó és capaç de distribuir el pes cap avall de la seva estructura d’arc, comprimint el formigó, que pot suportar la càrrega sense reforç.
Posteriorment, per crear una superfície de sòl plana, la forma d’arc es cobreix amb panells que s’eleven des de la volta.
L’equip responsable d’ACORN ha realitzat demostracions a escala real del seu terra, a les instal·lacions de la Facultat d’Enginyeria Civil de la Universitat de Cambridge. En aquests assaigs, s’ha constatat una reducció d’emissions carbòniques del 60%, pel cap baix. Una eventual optimització del procediment podria permetre ulteriors reduccions.
El prototip d’ACORN, de 4,5 m x 4,5 m, al laboratori d’enginyeria de la Universitat de Cambridge. En la seva construcció hi treballaren matemàtics, enginyers d’estructures i professionals de l’edificació. Segons l’equip multidisciplinari responsable de l’actuació, la quantitat de formigó necessària fou un 75% inferior a la d’una llosa convencional (© Project ACORN)
El mètode de producció dels sòls ACORN comença amb l’ús d’un programari que optimitza la forma per al disseny d’un edifici concret; aquesta forma optimitzada és comunicada a un sistema robòtic que ajusta un motlle adaptable per tal de configurar la forma desitjada, i que posteriorment hi injecta formigó, capa rere capa.
Fent servir aquest procediment, les voltes de sòl es produeixen en una planta industrial i després són transportades a la seva destinació, per a l’acoblament.
Segons els responsables d’ACORN, el sistema pot ser escalat fins assolir la producció en massa de peces estàndard. Per exemple, en la seva demostració, l’equip d’ACORN va fer servir nou peces, amb junts reversibles per facilitar el posterior desmuntatge i reaprofitament.
Cal confiar que el procés d’acoblament es faci més àgil en el futur, per exemple amb la utilització d’instal·lacions específiques. Per a l’actuació de demostració al laboratori de Cambridge, cadascuna de les nou peces només va necessitar trenta minuts de fabricació, però per acabar acoblant tot el terra va caldre una setmana.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: ACORN
Inici del formulari
Final del formulari