Contents
La mediació, l’aposta de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per a la resolució de conflictes
Coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació, el passat 19 de gener va tenir lloc a la sala d’actes del Departament de Territori, la jornada L’impuls de la mediació en l’àmbit de l’habitatge organitzada per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya(AHC).
A la presentació de la jornada, la secretària d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Marina Berasategui, va fer un repàs del servei d’assessorament i mediació que ofereix l’AHC a les famílies amb problemes d’impagament de les hipoteques i els lloguers, i/o en risc de pèrdua l’habitatge habitual, al llarg dels darrers 12 anys. Des del 2010 l’AHC ofereix de manera gratuïta el servei Ofideute, que mitjançant la mediació intenta evitar la pèrdua d’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial, amb un balanç de més de 36.000 famílies usuàries del servei i 28.000 expedients resolts.
Deu anys més tard, al 2020, l’AHC crea MEDIEM, una plataforma virtual on els professionals de la mediació dins l’àmbit de l’habitatge poden accedir a documentació, formació, actualització normativa, esdeveniments i tot tipus de recursos relacionats amb aquesta matèria. Actualment, 28 entitats que inclouen entre d’altres, universitats, administracions, col·legis professionals i entitats del tercer sector social, formen part de la xarxa MEDIEM.
Marina Berasategui durant la presentació de la jornada
Seguidament, Xavier Marcet, consultor expert en estratègia, innovació i transformació, professor universitari i col·laborador de diversos mitjans audiovisuals, va impartir la conferència Cooperació i transversalitat en l’impuls de la mediació on va explicar com l’empatia(posar-se en el lloc de l’altre), l’observació (com es comporta la gent), centrar-se en l’objectiu, i elaborar bones preguntes són claus per abordar els problemes complexos, com són els relacionats amb l’habitatge. Marcet va destacar els valors positius de la mediació, l’empatia n’és un, per a la resolució d’aquests tipus de problemes.
La part central de la jornada va consistir en dues taules de debat moderades per Toni Algaba, cap de l’Àrea d’Assessorament del Deute Hipotecari (Ofideute).
Primera taula: Quins beneficis està aportant la mediació en la resolució de conflictes en les situacions de vulnerabilitat?
La taula estava composta per:
- Maria García-Valdecasas Alguacil, representant del Col·legi de Registradors de Catalunya
- Francesc Reina Peral, representant del Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya
- Maria Casanovas Guerín, representant de Càritas Diocesana de Barcelona
- Carlos García Roqueta, representant del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona
Primera taula de debat
Tot i que era una taula de debat, els quatre participants van estar bastant d’acord en les idees que uns i altres anaven aportant. Tots ells advoquen per la mediació com a manera molt beneficiosa per resoldre conflictes. Aquestes van ser algunes de les idees aportades:
- La mediació apodera les persones perquè elles passen a ser part de la solució, per contra de la via judicial, on la solució ve de la ma d’un tercer.
- El procés de mediació té en compte el factor emocional, es genera empatia i això és un benefici. Es basa en l’escolta empàtica, tal com apuntava Xavier Marcet a la seva conferència.
- Els conflictes es poden resoldre més ràpidament per la mediació que no pas per la via judicial. A més, és una manera de reduir el col·lapse en què es troben els processos judicials.
- La mediació és un procés d’acompanyament que proporciona creixement tant personal com professional a la persona mediadora.
- Cal insistir en l’ús de la mediació per a la resolució de conflictes.
Segona taula: Reptes per a demà: què hem de fer per impulsar la mediació en la resolució de conflictes en l’àmbit de l’habitatge?
Aquestes van ser les persones que integraven la taula:
- Raquel Alastruey Gracia en representació del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació
- Consòl Martí Baldellou, representant de l’Associació de Professionals de la Mediació de Conflictes de Catalunya
- Jaume Aso Roca, representant del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya
- Sílvia Borràs Gras en representació del Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya
- Maria José Jaime Fernández, representació del Consell de l’Advocacia de Catalunya
Segona taula de debat
Tots els integrants de la taula van coincidir en que cal fer més difusió de la mediació per a que arribi a tothom, cal augmentar l’impacte. Aquestes són algunes de les idees que es van esmentar:
- L’advocacia ha de ser conscient del seu paper inicial dins del procés de mediació ja que és el primer lloc on el ciutadà acudeix quan te un problema. Cal que expliquin als seus clients l’opció de la mediació com alternativa a la resolució de conflictes per via judicial. La mediació hauria de formar part de l’ADN dels advocats i advocades.
- Impulsar la cultura de la pau, inherent en la mediació.
- Donar a conèixer el paper de l’AHC, l’Ofideute i la plataforma MEDIEM, que han donat resposta a 28.000 famílies des de l’any 2010.
- Redactar una guia de recursos per a la ciutadania perquè sàpiga com actuar davant de problemes amb l’habitatge, i fer-ne difusió pel màxim de canals possibles.
- El preàmbul de la nova Llei d’eficiència processal obliga a l’ús de la mediació com a pas previ a la via judicial, de manera que seran els professionals de l’advocacia els encarregats d’informar al ciutadà d’aquest recurs. Si finalment un conflicte arriba als tribunals, la nova llei obliga a que els advocats o advocades comuniquin al jutge que prèviament s’ha passat per la mediació però que no s’ha arribat a cap acord.
- Calen normes i lleis que canviïn la cultura, que apostin per noves maneres de resoldre els conflictes, sempre dins del marc legal, clar, com és la mediació. La nova llei crearà un marc molt favorable per a la mediació però calen també iniciatives innovadores que no trobarem a la normativa.
- Cal que les persones vulnerables puguin accedir de manera fàcil i gratuïta als serveis de l’advocacia.
Per acabar, la clausura de la jornada va anar a càrrec de la directora de l’AHC, Sílvia Grau.