L'autobús elèctric va consolidant-se com un actor més de la mobilitat de passatgers a ciutat. En aquesta ocasió, presentem actuacions de Barcelona i de Niça.


A Barcelona: ZeEUS

El projecte ZeEUS (Zero Emission Urban Bus System), amb un pressupost de 22,5 milions d'euros, és la principal activitat que du a terme la Unió Europea per a la implantació de solucions totalment elèctriques en les xarxes de bus urbà. El projecte, inscrit en el 7.è Programa marc europeu, té com a finalitat la prova, en situacions de circulació real, d'autobusos elèctrics amb diferents tecnologies de recàrrega, per avaluar-ne la viabilitat econòmica, mediambiental i social. Les accions de ZeEUS es duen a terme en vuit ciutats europees (Londres i Glasgow al Regne Unit; Bonn i Münster a Alemanya; Estocolm a Suècia; Plzeň a la República Txeca; Càller a Itàlia; i Barcelona). El projecte tindrà una durada total de 42 mesos, i implicarà trenta-cinc vehicles fabricats per sis companyies diferents.

En la fase barcelonina de ZeEUS, que s'estendrà de l'agost de 2014 a l'abril de 2017, circularan per la ciutat en proves dos autobusos elèctrics de l'empresa basca Irizar, del model i2e, i dos més de la companyia polonesa Solaris, del model Urbino 18e, articulats, que encara estan en construcció. Tots quatre vehicles conviuran amb [/ca/detalls/Article/TMB-00002 el del carrosser xinès BYD] -que no forma part del projecte-, que està circulant en proves per Barcelona des de 2013.

 

Draft Garcia 710064689-Buselec-BuselecBCN.jpg

  Els vehicles elèctrics que ZeEUS està testant a Barcelona cobreixen el recorregut de la línia 20 de TMB (Estació marítima - Plaça del Congrés Eucarístic), tot i que la idea és que més endavant s'incorporin a altres línies, per validar-ne el funcionament en rutes de característiques diverses (planes, en pendent i combinades). Aquests Irizar són vehicles estàndard, de 12 m de longitud, amb capacitat per a 76 passatgers, propulsats per bateries de sodi-níquel de 230 kW. Disposen a més d'ultracondensadors i de recuperació d'energia de frenada, i tot plegat els proporciona una autonomia d'entre 200 km i 250 km. Les recàrregues dels autobusos Irizar es fan a les nits, a les cotxeres del Triangle.

Els vehicles de Solaris, en canvi, estan concebuts per a càrregues diürnes ràpides. Com s'ha dit, els Urbino 18e polonesos són articulats. Tenen 18 metres de llargada i poden acollir uns 120 passatgers. Disposen de motors de 270 kW, que es carregaran en estacions de corrent continu de 400 kW, amb tecnologia d'Endesa, instal·lades en parades terminals de línia la ubicació de les quals encara està pendent de determinar, i que permetran una càrrega del 70% en 5 minuts, cosa que proporcionarà una bona operativitat del vehicle amb bateries de 120 kWh, relativament petites i lleugeres. S'espera que la ciutat pugui disposar d'aquests vehicles cap a l'estiu de 2015.


A Niça: WATT System

A Niça trobem el WATT System, un autobús elèctric de 12 m amb capacitat per a 80 passatgers i amb autonomia il·limitada, que des de novembre de 2014 funciona en proves com a llançadora entre les terminals 1 i 2 de l'aeroport Nice-Côte d'Azur. L'autobús WATT System (Wireless Alternative Trolley Technology) transportarà els primers passatgers a partir de gener de 2015, i conclourà els assaigs el juny del mateix any, quan se n'avaluarà el funcionament. Durant tot el període de prova, d'uns vuit mesos en total, es creu que WATT System haurà contribuït a evitar l'emissió de 325 t de CO2 a l'atmosfera.

Cal entendre l'autonomia il·limitada en termes de recàrrega ultraràpida que no interfereix en el funcionament i l'operativitat de la ruta: en aquest sentit, el de Niça és un sistema pràcticament idèntic al TOSA de Ginebra; efectivament, l'autobús WATT System rep la càrrega des del pal de parada (anomenat tòtem) durant el temps d'aturada per deixar i recollir passatge, raó per la qual està sempre suficientment carregat per assolir la propera parada, sense que calgui una infraestructura de càrrega gaire complexa i sense perdre temps en el subministrament d'energia.

 

Draft Garcia 710064689-Buselec-BuselecNica.jpg

  WATT System aconsegueix en aproximadament 20 segons prou energia com per recórrer entre 600 m i 800 m, suficients per arribar a la parada següent, on tornarà a connectar-se al braç motoritzat del tòtem per alimentar-se novament. La capacitat de les bateries és de 42 kWh, cosa que permet una autonomia d'entre 30 km i 40 km sense aturades intermèdies per fer front a eventuals problemes del sistema de recàrrega en ruta.

 

Draft Garcia 710064689-Buselec-BuselecWatt.jpg

  El projecte WATT System ha suposat una inversió de 3 milions d'euros i ha estat cofinançat al 40% pel Programa "Investissements d'Avenir" de l'ADEME (Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Énergie), organisme públic que té com a missió principal la implantació de les mesures que calguin perquè França dugui a terme la transició energètica.


Autors

Redactat per: Alfons Martínez Jaume

Per saber-ne més: ZeEUS Project, Ajuntament de Barcelona, Aeroport de Niça [PDF]


Eixos R+D+i del Departament

 [/ca/detalls/Article/5_7 Eficiència energètica], [/ca/detalls/Article/5_8 Nous vehicles i modes], [/ca/detalls/Article/tm_9.1 Adaptació]


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 23/12/14
Acceptat a 23/12/14
Presentat el 23/12/14

Volum Més enllà del Departament, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Eficiència energètica per passatgers

Puntuació document

0

Visites 37
Recomanacions 0