Els barris costeruts solen ser terrenys vedats a la bicicleta. A Trondheim (Noruega) intenten que els pendents no desencoratgin els ciclistes.
- Un cable per arribar al capdamunt
- Imatges de CycloCable®
- Algunes dades tècniques, i altres actuacions semblants
- Autors
Contents
Un cable per arribar al capdamunt
Els habitants de les zones urbanes costerudes solen ser menys proclius a fer servir la bicicleta en els seus desplaçaments quotidians, per l'esforç que suposa remuntar el pendent. Les bicicletes elèctriques poden pal·liar el problema, però resulten més cares que les convencionals. Això també afecta les administracions municipals, que de vegades es plantegen introduir vehicles motoritzats en les seves flotes de bicicletes d'ús públic per fer possible la implantació del sistema en zones de fort pendent o, almenys, mirar de solucionar el problema de desabastiment de vehicles en les estacions de préstec presents als barris elevats.
A Trondheim (Noruega) funciona des de fa més de vint anys CycloCable®, un cable arrossegador de 130 m de longitud que discorre paral·lel a la vorada, al qual el ciclista, de la bicicleta estant, ancora el peu per deixar-se remuntar turó amunt. Recentment (2013) l'ús de CycloCable® ha esdevingut gratuït i el sistema ha introduït millores que li permeten assolir una velocitat de 2 m/s i transportar fins a sis ciclistes per minut, amb pedals d'ancoratge cada 20 m (val a dir que abans de les modificacions de 2013 només podia fer servir l'elevador una persona cada vegada).
Imatges de CycloCable®
Algunes dades tècniques, i altres actuacions semblants
El sistema CycloCable® està concebut per a trajectes màxims de 500 m amb un pendent de fins a 20°. El cable tractor està ocult sota terra, i s'instal·la en seccions de 2,4 m de longitud cadascuna. El cost d'implantació del sistema oscil·la entre els 2.300 i els 3.000 dòlars per metre de recorregut.
CycloCable® és només un dels sistemes que han anat sorgint en diversos punts del món per fer front a la qüestió dels pendents i les bicicletes. En són d'altres, per exemple, la CopenhagenWheel, desenvolupada pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), que consisteix en un mòdul motoritzat de posar i treure per a la roda posterior de la bicicleta; o el Bike-a-Lator, present en diverses ciutats japoneses, un sistema semblant a CycloCable® concebut per pujar la bicicleta per les escales de les estacions de transport públic.
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: TrampeCycloCable®