Tecnologia de baix cost per monitoritzar les aigües continentals
La qualitat de les aigües dolces és un factor crucial per a la vida, i amb l’escalfament global ho serà encara més. Una companyia francesa creada per dues joves investigadores proposa aparells per facilitar-ne el seguiment amb un cost reduït.
Lilaea
Lilaea és una companyia francesa fundada per dues investigadores franceses, una del camp de les ciències ambientals i una altra del de la robòtica. L’empresa s’especialitza en la fabricació de robots per a la vigilància contínua de la qualitat de les aigües dolces.
El primer dispositiu de Lilaea és una estació flotant de seguiment, l’estructura de la qual és construïda íntegrament en fusta no tractada: segons les responsables de Lilaea, es pretén fer ús de materials tan innocus com sigui possible per als entorns que es volen monitoritzar.
També, pel que fa als components electrònics de l’interior del dispositiu, llur autonomia és garantida per una bateria que es recarrega gràcies als panells fotovoltaics de la part superior de l’estació flotant de seguiment.
Els captadors i sensors del giny flotant, que pot ser ancorat al llit d’un riu o d’una altra massa d’aigua, es troben sempre submergits, de manera que es pot fer un seguiment continu i en temps real de la qualitat de l’aigua. Es pot, fins i tot, reaccionar ràpidament davant un episodi de pol·lució.
Les dimensions de l’estació són 50 cm x 40 cm, i els paràmetres que mesura de manera contínua són la temperatura, el pH, l’oxigen dissolt, la conductivitat, el potencial redox i la turbiditat. Més endavant es preveu que també pugui mesurar els paràmetres meteorològics i els índexs de clorofil·la i de ficocianina –pigment auxiliar de la clorofil·la.
Tot plegat fa possible de saber si l’estat de l’aigua és prou bo com per permetre la vida de les diferents espècies, i per discernir quin ús es pot fer de l’aigua –per exemple, per obtenir una primera noció que apunti si és apta per al consum humà, o per dur-hi a terme activitats de lleure, posem per cas (a l’espera però que els resultats definitius s’obtinguin per extracció i anàlisi de laboratori, val a dir).
L’estació flotant, un dels dispositius desenvolupat per Lilaea (© Lilaea SAS)
El segon dispositiu és una mena de petit dron subaquàtic teledirigit, que només funciona en modalitat suplementària, com a prestació de serveis. S’utilitza per explorar els fons dels cossos d’aigua o les canalitzacions, i pot servir per fer seguiment de determinades espècies animals o vegetals o per obtenir una cartografia dels fons. Pot funcionar fins a 50 m de fondària. Disposa d’una càmera convencional i una altra d’infraroig, i per a més endavant es preveu equipar-lo també amb sonar. Quant als paràmetres que mesura, són els mateixos que permet conèixer l’estació flotant.
Segons les impulsores de Lilaea, la solució que proposen és menys costosa que els instruments que habitualment s’empren per fer el seguiment de la qualitat de l’aigua. A més, la companyia ofereix els seus productes en lloguer, amb un acompanyament professional per entendre què passa i què cal fer en cas de problemes de qualitat de les aigües. Val a dir, un cop identificat el fenomen de què es tracti, la companyia no hi intervé per solucionar-lo, sinó que adreça el client cap a interlocutors vàlids i experts.
En tot cas, Lilaea pot servir perquè el seguiment de la qualitat de les aigües continentals esdevingui més accessible, en primer lloc a les empreses i a les administracions locals, i, més endavant, si els costos dels dispositius i de l’assessoria tècnica i científica es poden seguir reduint, també als particulars.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Lilaea