Tret de sortida del desplegament del Pla de Ferms

L’objectiu és la millora del ferm en carreteres que incorporen noves tècniques i materials més sostenibles, des del disseny, la fabricació i l’execució de les actuacions. El vicepresident Jordi Puigneró ve presentar a començament de maig el desplegament d’aquest programa amb una visita a les obres que han començat a l’L-902 a Almacelles i Almenar (Segrià).

Durant la visita, el vicepresident va enumerar els tres grans objectius del Departament, que són “connectar, digitalitzar i descarbonitzar” i que “aquests eixos estan presents en totes les actuacions que fem”. En concret les obres d’Almacelles – Almenar van tenir un termini d’execució de tres mesos i van abastar 116 quilòmetres.


Error creating thumbnail: File missing


Compra Pública Innovadora (CPI). Pla de Ferms Sostenibles

El Pla de Ferms Sostenibles s’emmarca en el Programa de compra pública d’innovació, de les estratègies de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent a Catalunya - RIS3CAT -, previst a l’Acord de Govern de 28 de juny de 2016, que té com objectiu principal impulsar la demanda d’innovació per part de l’Administració pública de la Generalitat, mitjançant el disseny i l’execució de projectes pilot demostradors i innovadors.

S’incentiva la Innovació des de la demanda, no des de l’oferta, estirant de la tecnologia al mercat i intentant afavorir i sobretot accelerar la innovació.

Els Reptes pel que fa al Pla de Ferms Sostenibles

  • Reducció d'emissions. Reducció del balanç energètic en la seva execució. Temperatura de fabricació, transport i posada en obra. Reducció d’emissions i consum energètic, menor envelliment del betum i millora de les condicions de treball.
  • Economia Circular. Reducció del consum de materials “naturals” per l’aprofitament de productes elaborats amb materials reutilitzats o reciclats (material fresat, pols de pneumàtic, àrids siderúrgics, residus ceràmics de bòviles, olis de motors, plàstics, etc.).
  • Augment de la sostenibilitat econòmica. Augment durabilitat i cicle de vida, i per tant reducció en els consums de materials i costos.
  • Introducció sostenibilitat energètica. Aprofitament de noves tecnologies i nous materials que facin possible que el ferm passi a ser una font d’energia (radiació solar, trànsit, ...).

Les primeres experiències

L’objectiu principal era l’estalvi energètic, reduint la temperatura de les mescles. La inversió realitzada va ser de 2 M€ (IVA inclòs). I van ser dues proves pilot.

Les diferents solucions innovadores als 12 trams

Error creating thumbnail: File missing

Materials i tècniques més sostenibles

 Pel que fa a la sostenibilitat de materials i tècniques, el Pla pretén afavorir la reducció d’emissions, l’economia circular, la sostenibilitat econòmica i la sostenibilitat energètica. Així, proposa mesures com:

  • Reducció del balanç energètic: Temperatura de fabricació (ús de mescles en fred), transport i estesa del ferm. Reducció d’emissions i consum energètic, menor envelliment del betum i millora de les condicions de treball.
  • Aprofitament de productes elaborats amb materials reutilitzats o reciclats (material fresat, pols de pneumàtic, àrids siderúrgics, vidre, etc.).
  • Augment de la durabilitat i cicle de vida, i, per tant, es redueixen els consums de materials i costos.

Altres aspectes innovadors

Quant a altres aspectes innovadors, també cal remarcar que els contractes inclouen tant la redacció com l’execució de l’obra, fet que permet ajustar els terminis. Així mateix, es promou una participació col·laborativa de les empreses adjudicatàries en la presa de decisions durant el seu desenvolupament. D’altra banda, en l’avaluació de les ofertes ha disminuït el pes de l’oferta econòmica (un 25% enfront del 50% habitual) i ha augmentat el dels criteris objectivables.

 Un cop s’executin els treballs, es farà seguiment de cada actuació, per tal d’avaluar les solucions aplicades i incloure’n l’ús en les obres que du a terme habitualment la Generalitat a la seva xarxa viària.

Consulta oberta al mercat i proves pilot

Aquest pla s’ha desenvolupat mitjançant una compra pública d’innovació (CPI) i s’emmarca en l’Estratègia de recerca i d’innovació per a l’especialització intel·ligent (RIS3CAT) del Govern, amb cofinançament del Programa operatiu FEDER de Catalunya.  Aquest programa vol promoure, mitjançant la compra pública d’innovació, l’aplicació de materials i tecnologies més sostenibles tant en el disseny com en la producció, construcció i manteniment de ferms per a carreteres, tot aportant nous valors afegits a la seva funcionalitat bàsica de seguretat viària. Així mateix, introdueix altres aspectes innovadors en la participació i implicació de les empreses adjudicatàries.


Aquest procés de compra pública d’innovació va comptar amb una primera fase, que va consistir en una consulta oberta al mercat. Fruit d’aquesta consulta, es van presentar fins a unes 200 propostes per incorporar tecnologies sostenibles als ferms de les carreteres catalanes, tot copsant les característiques tècniques i la qualitat de les solucions proposades pel mercat i recollint comentaris i suggeriments que van servir l’òrgan de contractació per a definir les licitacions.


Així mateix, com a prova pilot, es van dur a terme dues obres de millora, amb una inversió total de 2,7 MEUR: a la B-224, entre Capellades i Piera (Anoia i a la carretera TP-7013, entre Alforja i la Selva del Camp (Baix Camp). Aquestes primeres experiències, que van comportar l’estesa de mescles semicalentes, van representar una reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle del 25%, en el cas de la B-224, i del 27% en el de la TP-7013 i un estalvi de 26,5 tones de CO2 equivalent i de 17,4 tones, respecte de l’estesa d’un ferm convencional.

C-12, entre Xerta i Rasquera. Finalitzada el juny 2022

Aquest tram de 20 quilòmetres de l'Eix de l'Ebre i en la seva inauguració el passat 20 de juny, la directora dels Serveis Territorials de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori de les Terres de l'Ebre, Lídia Pino, va destacar que aquestes obres permeten un estalvi de 90'5 tones de CO2 ja que s'utilitza pols de pneumàtics i, per tant, es dona pas a l’economia circular complint així els objectius marcats amb aquest pla de ferms sostenibles.


Error creating thumbnail: File missing

L-310, de Tàrrega a Guissona. Estarà enllestida a mitjan agost del 2022

En aquest cas, els treballs van començar al maig i, a més a més, s'ha aprofitat per posar la fibra òptica entre Concabella i Tàrrega. A tot Catalunya, són 12 les actuacions que s'executen enguany en el si d'aquest programa. A la demarcació de Lleida, hi ha una altra obra inclosa, a l'L-902 a Almacelles i Almenar, finalitzada recentment amb una inversió de 2 MEUR i un estalvi en emissions de 200 tones de CO2.

Error creating thumbnail: File missing

GI-514. Sant Julià de Ramis – Cornellà del Terri

Es tracta de la carretera de Medinyà, un tram de 7 quilòmetres on s’aplicarà un nou asfalt fet amb una mescla altament modificada amb cautxú. Al juny, mentre es feien els treballs, el subdirector general d’Explotació Viària, Albert Gómez, va explicar a la zona que l’actuació utilitza una solució asfàltica en què se substitueixen part dels betums provinents del petroli per pneumàtics reciclats. Concretament, les obres permetran reutilitzar entre 5.000 i 6.000 pneumàtics en desús.


Error creating thumbnail: File missing


Autors

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Laia Pou i Albert Gòmez

Back to Top

Informació del document

Publicat a 22/08/22
Acceptat a 22/08/22
Presentat el 22/08/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Manteniment expert

Eficiència constructiva

Nova tecnologia d'explotació

Puntuació document

0

Visites 60
Recomanacions 0