TDA - Transport públic amb vehicles autònoms al medi rural (Programa de recerca i innovació en tecnologies digitals avançades)

Direcció de projecte

Secretaria de Polítiques Digitals, Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori

Altres participants

Direcció General de Transports i Mobilitat del Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori

Secretaria General del Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori

Consorci Centre de Visió per Computador (CVC)

Fundació Internet i Innovació Digital a Catalunya (I2Cat)

Període

2020-2022

Descripció

Els vehicles autònoms s’han pensat per carreteres asfaltades i el sistemes de sensòria i de navegació han estat entrenats per reconèixer línies, mitjanes, altres cotxes, senyals de trànsit, etc. En un entorn interurbà o un parc natural, apareixen altres condicions com traçats no definits, vies estretes, arbres, animals, vies no asfaltades, trams sense cobertura, etc.

Per tant, no hi ha disponibilitat de vehicles autònoms (microbusos) per poder fer proves en entorns rurals ni fer estimacions de quan es podrà contractar un servei autònom.

Es considera que caldria definir ajudes a la conducció autònoma que aportés la carretera que ajudés a accelerar l’arribada d’aquests vehicles autònoms pel servei interurbà. Hi ha sistemes que es vol explorar quin rendiment i cost tenen, com el filoguiat, la visió artificial, els sensors avançats, el posicionament global amb sistema Galileu, etc.

Els principals problemes tècnics identificats i que volem adreçar són:

  • Pèrdua de cobertura mòbil (i connexió a la xarxa)
  • Desposicionament (errors en el traçat, senyal GNSS)
  • Obstacles i perills a la via (arbres, animals)

Per tant, els projectes han d’adreçar aquests problemes procurant millorar en el següent sentit i observant en realitzacions per determinar les variables possibles:

  • Operació autònoma (sense connexió) durant traçats (determinació de traçats mínims i màxims) i a quines velocitats d’operació (caldrà determinar aquestes velocitats)
  • Posicionament precís (a determinar) en tots els traçats, i determinació de les velocitats mínima i màxima en els entorns de treball establerts.
  • Detecció d’obstacles i perills a la via específics d’entorn rural, així com la distància de seguretat en la direcció del moviment, per tal de poder habilitar frenada d’emergència.

La proposta consisteix en tractar d’adaptar una via existent i el seu entorn immediat a una tecnologia compatible amb un vehicle autònom. En principi, per al projecte pilot s’ha escollit un itinerari situat al Parc natural de l’Alt Pirineu, entre Alòs d’Isil i el Refugi d’en Fornet, amb 4,5 km de recorregut, encara que podria ser ampliat/reduït en funció de les possibilitats reals.

El projecte consisteix en adaptar la carretera a un sistema intel·ligent de guiat i disposar d’un microbús autònom per a fer el recorregut en un circuit tancat a la resta del trànsit fins a l’entrada del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

El sistema tindrà la capacitat de respondre als canvis en el clima i, potser el més important, connectar-se entre el vehicle i la carretera i amb el núvol d’internet en temps real compartint la informació a tota la xarxa.

Finalitat de l'acció

La validació de la innovació, apart dels paràmetres tècnics, avaluarà paràmetres de viabilitat econòmica, per tant, s’haurà de contemplar també, amb l’ajut del Departament de Territori i Sostenibilitat, el següent equilibri de costos:

  • Cost per KM d’infraestructura
  • Cost per recorregut (o línia), que és una fórmula que depèn del cost per vehicle autònom i el rendiment del sistema (velocitat, fiabilitat)

Una via amb moltes mesures de seguretat i de sensorització pot representar un alt cost per Km, però gràcies a l’increment de fiabilitat, permetre un ús regular per una flota de menys microbusos (per tenir més fiabilitat). D’altra banda, un sistema amb menys robustesa en la via pot exigir més sistemes als microbusos i encarir per la banda del vehicle el projecte. Caldrà, per tant, analitzar i fer probes per establir el balanç òptim entre sistemes a la via o al microbús de cara a realitzacions posteriors de la idea en servei comercial. També això és objecte del projecte.

Novetats que aporta l'acció

Sistema de guiatge basat en la imatge i recolzat per balises a la infraestructura viària.

Fonaments de la novetat

La conducció autònoma s’ha abordat per part dels fabricants com un element independent de la via que solament es regeix per les línies delimitadores del carril en una superfície regular i en condicions de cobertura per part de xarxes mòbils de comunicació.

Aquesta no és la realitat de molts dels indrets de Catalunya (i gran part d’Europa). En les zones rurals pot no existir delimitador de carrils, no existir cobertura per part de xarxes mòbils de dades i estar sotmeses a inclemències meteorològiques que alteren paviments o traçats o a la invasió per part d’animals de les carreteres.

La novetat del plantejament és abordar precisament aquests reptes en la conducció autònoma:

  • Cobertura off-line
  • Canvis en la via (esllavissades, neu, gel, etc.)
  • Possible invasió de la via per part d’animals

Per saber-ne més

Responsable: Eduard Falcó

Back to Top

Informació del document

Publicat a 13/09/22
Acceptat a 13/09/22
Presentat el 13/09/22

Volum Direcció General d’Innovació i Economia Digital, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0

Paraules clau