#M2021
Contents
Direcció de projecte
Direcció General d’Innovació i Economia Digital, Secretaria de Polítiques Digitals, Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori
Altres participants
Barcelona Supercomputing Center (BSC).
Període
2021-2022
Descripció
L’any 2005, el Ministeri d’Educació i Ciència, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya signen un conveni que té per objecte la creació, construcció, equipaments i explotació del Consorci Barcelona Supercomputing Center (en endavant, el BSC). La finalitat del BSC és gestionar i promoure la col·laboració científica, econòmica, tècnica i administrativa de les entitats que l’integren.
Així mateix, la seva missió és investigar, gestionar i transferir tecnologia i coneixements en l’àrea de la computació d’altes prestacions (HPC, high performance computing) amb l’objectiu de facilitar el progrés en diversos àmbits científics, amb especial èmfasi en les ciències de la computació, de la vida, de la terra i les enginyeries. El BSC també gestiona el MareNostrum, un dels supercomputadors més potents d'Europa, que està plenament dedicat a generar coneixement i que s’utilitza pràcticament en totes les disciplines científiques i també en l’enginyeria i la indústria.
En el marc de la pandèmia mundial de la COVID-19, el BSC impulsa el Projecte BigData per a la prevenció d’epidèmies. Les big data són volums de dades tan grans i complexes que requereixen de tecnologies no tradicionals per tal processar-les i extreure’n el valor. Un dels sectors que més inverteixen i en què es preveu un major impacte de les big data és la salut.
Observacions
El DVPDT ha impulsat un observatori basat en Big Data i Intel·ligència Artificial per detectar i preveure futures epidèmies. La pandèmia desencadenada per la COVID-19 està posant de relleu la importància de disposar de dades per analitzar i anticipar tendències per prendre decisions.
Finalitat de l'acció
L’objectiu del projecte és desenvolupar un sistema d'informació d'accés públic que serveixi com a eina d'assistència en la presa de decisions per a la gestió de nous brots de la COVID-19, tant en l'àmbit d'autoritats sanitàries com en el de la ciutadania. L’eina disposa de quatre grans components:
- 1) un sistema d'informació geogràfic que integri entre altres fonts, informació de casos reportats, patrons de mobilitat, disponibilitat hospitalària i altres;
- 2) una eina interactiva de visualització i anàlisi, que resumeixi de forma clara l'estat sanitari dels diferents municipis/zones hospitalàries i que identifiqui tant tendències com patrons de contagi significatius;
- 3) implementació de nous sistemes d'anàlisi de dades, incloent-hi un nou sistema de representació i anàlisi de les dades en forma de xarxa, la implementació de models d'anàlisi d'anomalies i tendències en les dades per estudiar la incidència de les mesures de restricció de moviments;
- 4) calibratge de models epidemiològics per realitzar prediccions a curt termini i per poder simular diversos escenaris i l'efecte de diferents tipus d'intervencions.
Fonaments de la novetat
D'ençà que va començar el contagi, s'ha estat recollint molta informació relacionada amb la propagació o com afecta la població. Amb totes aquestes dades, s’estan aplicant tècniques avançades d’anàlisi per ajudar a predir com evolucionarà el virus segons diversos factors geogràfics i socials, entre d’altres, per mitjà del desenvolupament d’algoritmes matemàtics que permeten fer un seguiment exhaustiu del seu progrés i avenç. En conjunt, l'objectiu final és proveir d'un recurs integrat i de lliure accés, que faciliti la gestió de nous futurs brots de la COVID-19. Que el BSC sigui un centre punter d’investigació tecnològica especialitzat en HPC amb grups de recerca multidisciplinari permet un ràpid anàlisi de grans quantitats de casos que permet extreure'n millors conclusions.
Per saber-ne més
Responsable: Eduard Falcó