Inventari nacional de les parcel·les en desús
El Cerema francès posa en ordre i obre al coneixement públic, mitjançant un visor en línia, la informació relativa als milers de parcel·les sospitoses de trobar-se en desús presents per tot França.
Cartofriches
Des de juliol de 2020 funciona a França Cartofriches, una eina en línia desenvolupada pel Centre d’Études et d’Expertise sur les Risques, l’Environnement, la Mobilité et l’Aménagement (Cerema) i que esdevenir amb el temps un cens exhaustiu de totes les parcel·les sospitoses de desús (friches) que existeixen al país, tant les industrials com les comercials, les residencials i les terciàries –però encloent-ne les agrícoles.
En l’actualitat, després de l’actualització de primavera de 2022, Cartofriches recull més de set mil dues-centes d’aquestes parcel·les arreu del país, inclosos els departaments i territoris francesos extraeuropeus.
L’objectiu de Cartofriches és ajudar les administracions locals, els responsables de projectes i els particulars a localitzar i a conèixer les parcel·les en desús per facilitar-ne una eventual reutilització i posar fre a l’artificialització dels sòls. La recuperació d’aquests terrenys pot resultar una peça clau en la gestió sostenible del territori, posant remei a la dispersió urbana i reduint el consum d’espais naturals, agrícoles i forestals.
De cada parcel·la sospitosa de trobar-se en desús i mostrada a Cartofriches se’n proporciona un conjunt de dades: la unitat cadastral o el perímetre precís de la parcel·la; el tipus de propietari; la zonificació urbanística; i el nivell de contaminació del sòl.
L’elaboració del visor dinàmic Cartofriches pel Cerema s’ha dut a terme principalment a partir de dues bases de dades: la BASOL, de parcel·les i sòls potencialment contaminats, elaborada pel Ministeri francès de la Transició Ecològica; i la BASIAS, d’inventari històric d’indrets industrials i d’activitats de servei, elaborada pel mateix Ministeri i pel Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM).
Val a dir que aquestes dues bases de dades nacionals no es troben totalment actualitzades, i algunes de les parcel·les es poden presentar a Cartofriches com en desús no han estat verificades mitjançant observació directa recent, per exemple a través de fotografia aèria o d’eines com Google Street View.
Però per assegurar que dades potencialment obsoletes provinents de les bases BASOL i BASIAS no reduiran en gran mesura la utilitat del visor Cartofriches ni constituiran una part important del total de fitxes, el Cerema integra també en la seva eina les activitats d’observació dels usos del territori dutes per diverses instàncies administratives locals, departamentals i regionals franceses: a mode d’exemple, s’hi integren les dades dels inventaris locals del departament d’Ain (regió d’Alvèrnia – Roine-Alps) o de la conurbació d’Angulema (regió de Nova Aquitània).
Exemple de fitxa sobre una parcel·la potencialment en desús, segons informació facilitada a Cartofriches per la Regió d’Occitània (en el marc del Projecte Reconquête des Friches en Occitanie, concretament). La parcel·la correspon a una antiga institució educativa a Elna, a la Catalunya nord. A la fitxa hi veureu dades de superfície, distribució de parcel·la, nombre d’edificacions, propietari actual, zonificació, i eventualment dades referides a la contaminació dels sòls
Vista general de les parcel·les en probable desús a la Catalunya nord; els diferents colors indiquen si la informació prové de bases de dades nacionals (blau) o locals (rosa); si el desús de la parcel·la en qüestió és clar arran de la documentació ja recollida en el marc d’algun projecte de transformació immobiliària o urbana (verd) o de reconversió en camp fotovoltaic (taronja) segons estudi menat pel Cerema (octubre de 2020, quan s’identificaren arreu de França prop de 860 parcel·les en desús amb potencial solar); o si aquest desús ha estat comunicat per algun ciutadà particular (porpra) –sense resultats al departament dels Pirineus Orientals en aquesta categoria
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Cartofriches