A les Boques del Roine, al delta, on entren en contacte l’aigua dolça i la salada, l’any 2023 s’hi instal·larà una central osmòtica.

La central osmòtica del Roine

Draft Echave-Sustaeta 658453103-image1.png

L’energia osmòtica es genera aprofitant la diferència de salinitat entre les aigües dolces i les salades, quan entren en contacte. L’aprofitament de l’energia osmòtica als deltes i estuaris d’arreu del món suposaria produir uns 30.000 TWh d’electricitat, quan el consum elèctric mundial per any és de 26.000 TWh. A diferència d’altres fonts d’energia renovable, a més, l’energia osmòtica no esta subjecta a fluctuacions com sí que ho estan la solar o l’eòlica, i permet una producció elèctrica contínua.

La Compagnie Nationale du Rhône, concessionària de la producció hidroelèctrica del Roine, espera poder aplicar cap a final de l’any vinent una tecnologia innovadora per explotar aquest nou filó d’electricitat verda, amb unes instal·lacions que en el llarg termini podrien satisfer dues vegades la demanda elèctrica de la ciutat de Marsella.

Les noves instal·lacions d’energia osmòtica seran desenvolupades per Sweetch Energy.

Per bé que l’intercanvi de ions inherent a la diferència de salinitat és cosa sabuda de fa temps, Sweetch Energy diu estar en disposició d’explotar aquest intercanvi iònic a gran escala, per primera vegada. Les recerques de la companyia han permès fabricar membranes de rendiment mes alt que les habituals, i entre cinc i deu vegades més barates que les actuals. La tecnologia desenvolupada per Sweetch Energy, INOD®, reposa en una nova generació de membranes amb alta selectivitat iònica i alta capacitat de transport de ions. A més, estan fabricades amb materials d’origen biològic i respectuosos amb el medi ambient.

La central pilot que s’implantarà a la Camarga, la ubicació exacta de la qual es decidirà aquest 2022, té la intenció de validar els elements tècnics del sistema i dur a terme els estudis ambientals corresponents, per assegurar que la nova central no pertorbarà l’ecosistema de la zona. Segons Sweetch Energy, aquestes comprovacions haurien de ser satisfactòries, atès que la seva tecnologia no origina cap mena de vessament ni immissions a l’aigua.

Duts a terme aquests primers passos, la Compagnie Nationale du Rhône creu que la producció elèctrica màxima de les instal·lacions es podria assolir cap a 2030 -uns quatre milions de megawatts, en el cas del delta del Roine.

Sweetch Energy proposa en principi una central d’osmosi petita, d’entre 150 i 200 m2 en planta, tot i que no exclou la possibilitat de fer-la en diversos pisos, incloent-hi el subsòl. Cap a la segona meitat d’aquest 2022 es determinarà l’indret exacte on s’implantarà la central osmòtica.


Draft Echave-Sustaeta 658453103-image2.jpeg

Sweetch planteja en principi una instal·lació de petites dimensions per validar el funcionament del sistema; per a més endavant, es podria valorar la possibilitat d’escalar les instal·lacions, fins que assolissin la màxima capacitat elèctrica l’any 2030, segons la Compagnie Nationale du Rhône (© Sweetch Energy)

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Sweetch Energy

Back to Top

Informació del document

Publicat a 27/06/22
Acceptat a 27/06/22
Presentat el 27/06/22

Volum Més enllà del Departament, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Localització

Puntuació document

0

Visites 1
Recomanacions 0