El 17 i 18 de maig de 2022 a Vielha va tenir lloc la presentació de resultats del projecte europeu PYRMOVE, centrat en la prevenció i gestió del risc per esllavissades al Pirineu.

El projecte ha contribuït al coneixement del risc d’esllavissades en àrees pilot de la Vall d’Aran i del Berguedà-Ripollès a Catalunya, i de la vall de Cauterets i de Laruns a França, a partir de la caracterització i l’anàlisi d’aquests fenòmens, els demostratius de sistemes de vigilància i la sensibilització de la població respecte aquest perill.

El projecte

Els Pirineus es veuen sovint afectats per esllavissades que amenacen l’activitat socioeconòmica, les infraestructures i el benestar de les persones. El coneixement de les esllavissades, en particular de la seva ocurrència temporal i espacial i de la seva evolució. és limitat, fet que dificulta la gestió dels riscos que porten associats.

El projecte europeu PyrMove (EFA 364/19), finançat parcialment pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc de el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2014-2020, ha estat orientat a la gestió i prevenció de les esllavissades al Pirineu. El projecte s’alinea amb les polítiques i accions impulsades per la Unió Europea que tenen com a objectiu reduir l’impacte d’esdeveniments adversos i incrementar la resiliència de les infraestructures, dels ecosistemes i de l’espai socioeconòmic.


Draft Echave-Sustaeta 597365995-image2.png
Draft Echave-Sustaeta 597365995-image3.jpeg
Logotip del projecte, finançat per fons FEDER

La previsió de les esllavissades passa pel coneixement dels processos físics que intervenen en la seva dinàmica i per la monitorització de les variables que condicionen o desencadenen el fenomen. Aquest tipus d’anàlisi és la base de la prevenció a llarg termini i la planificació del territori.

S’han diferenciat dos enfocaments pel coneixement del fenomen de les esllavissades, el local i el regional:

  • L’enfocament local versa sobre les grans esllavissades de vessants susceptibles d’esdevenir trencaments catastròfics. En aquest cas, els resultats han estat proposar i establir protocols d’actuació. S’ha monitoritzat les esllavissades de Canillo (Andorra), de Vielha (Hautes Pyrénées, França) i de Gourette (Pyrénées Atlantiques, França).
  • L’enfocament regional ha estudiat els episodis generalitzats d’esllavissades (ERE) ocasionats per pluges intenses que afecten simultàniament zones àmplies del territori. En aquest cas, els resultats s’han centrat en prototipar models predictius de caràcter regional i d’emissió d’avisos, a partir d’una eina innovadora i transfronterera que permet reproduir escenaris d’ERE i climàtics futurs. La eina s’ha testat a les zones pilot de la Vall d’Aran i del Berguedà-Ripollès (Catalunya).
Draft Echave-Sustaeta 597365995-image4.jpeg
Esllavissada de Gazost, França. Font: www.pyrmove.eu

Un altre resultat destacat del projecte ha estat la publicació de la Monografia de l’ICGC “Els Episodis Regionals d’Esllavissades als Pirineus”, descarregable aquí, que remarca el caràcter regional dels episodis d’esllavissades i que recull els episodis principals ocorreguts des de l’any 1907.

Draft Echave-Sustaeta 597365995-image5.png
Portada del monogràfic. Font: ICGC.

Socis

El consorci de PyrMove està format per 5 socis pertanyents a 3 regions transpirinenques (Espanya, Andorra i França). En concret, una universitat tecnològica (UPC, Espanya), que actua com a coordinadora, els serveis geològics de França (BRGM), Catalunya ([file:///\\C.FTX.GENCAT.CAT\315$\T030010\IR00023_difusio_RDI\IR00023_butlletins\B%2343\0_PYRMOVE_ICGC\ICGC ICGC]) i Andorra (AR+I) i un organisme d'investigació aplicada en gestió de risc (CEREMA, França).

Transferència al territori

El dia 17 es va presentar el conjunt de resultats del projecte al saló del Cinema de Vielha. I el dia 18, a la seu de Conselh General d’Aran, es va impartir un taller formatiu sobre les eines desenvolupades al personal tècnic de diferents institucions implicades en la gestió del risc. Les jornades es van completar amb les explicacions a la visita de camp sobre dues grans esllavissades a la vall de Valarties. La del barranc de l’Aubeta, l’esllavissada de major magnitud documentada durant l’episodi regional d’esllavissades de la Vall d’Aran del juny del 2013, i la segona al vessant de Era Abelha, del maig de 2018.


Draft Echave-Sustaeta 597365995-image6.jpeg
Els membres de les diferents institucions que han participat al PYRMOVE a la jornada de la Vall d’Aran. Font:ICGC.

Per saber-ne més:

Redactat per: Júlia Rubert i Tayà

Per saber-ne més: Pere Buxó, Jordi Marturià, Joan Palau i Ivan Fabregat.

_____________________________________________________________________

El logotip POCTEFA, juntament amb la menció FEDER (Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional -FEDER- ), son dos elements fonamentals que han de sortir en tots els materials relacionats amb el projecte.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 22/06/22
Acceptat a 22/06/22
Presentat el 22/06/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures en entorns sensibles

Eixos transversals

Governança

Sistemes de suport a la presa de decisions

Localització

Puntuació document

0

Visites 3
Recomanacions 0