Període:
Gener 2021 – desembre 2022
Descripció
L'Observatori de la Mobilitat de Catalunya és una evolució ambiciosa de l'actual Observatori Català de la Mobilitat del DTES i del propi observatori de l'ATM i té per missió donar compliment a la Llei de mobilitat i la Llei de finançament del transport públic del 2015.
L'objectiu de l'observatori és recollir i difondre la informació relacionada amb la mobilitat terrestre de viatgers i de mercaderies del conjunt de Catalunya, per tal de proporcionar una informació comprensible i accessible, útil per administracions, empreses, equips d'investigació, mitjans de comunicació i ciutadans. Alhora, la intenció és que l'Observatori es converteixi en una eina d'anàlisi de les noves tendències i problemàtiques entorn de la mobilitat. Per a això, aquest observatori preveu oferir una potent eina de càlcul d'indicadors a l'usuari i la possibilitat de crear un entorn propi de treball. Esdevenir una eina/fòrum d'anàlisi de les noves tendències i problemàtiques entorn de la mobilitat terrestre de viatgers i de mercaderies.
El portal de l'OMC es concep com un espai obert i modular, al qual al llarg del temps s'hi puguin anar incorporant diversos elements o mòduls amb un caire més o menys "nuclear" o crític respecte dels objectius i funcionalitats de l'Observatori.
El nucli de l'OMC és la Base de dades i anàlisi, en la qual els usuaris poden entrar per consultar les dades i indicadors, però no modificar-los. Les dades s'estructuraren segons temàtiques: Dades socioeconòmiques, Mobilitat inclusiva i equitativa, Mobilitat sostenible i saludable, Economia del transport, Mobilitat de persones, Mobilitat de mercaderies, Infraestructures i Indicadors de referència.
A més, a l'entorn d'aquest nucli s'hi incorpora l'existència d'altres funcionalitats i eines a disposició dels usuaris, amb una clara intenció de fer de l'Observatori quelcom viu i atractiu, a més de rigorós i útil.
Activitats dutes a terme al llarg del 2021
- 1. Creació del portal web.
- 2. Cerca de contingut i agents d'interès.
- 3. Pujada de contingut: indicadors, publicacions, enquestes i notícies.
- 4. Actualització dels indicadors la base de dades.
- 5. Disseny i tasques per a la creació del Laboratori d'indicadors.
- 6. Desenvolupament d'una eina que ha de permetre a l'equip tècnic la pujada de nous indicadors sense dependre de l'equip informàtic.
- 7. Creació del model de governança de la dada i dels equips de treball.
- 8. Presentació al Congrés IMC 2021 de Sitges.
Per saber-ne més
Responsable: Sergi Martínez-Abarca