Prop de la ciutat de Brescia s’ha inaugurat el circuit de proves de càrrega elèctrica d’inducció dinàmica, per assajar les possibilitats que ofereix aquesta tecnologia de cara a la popularització definitiva dels vehicles elèctrics.
Arena del Futuro
A l’oest de la ciutat de Brescia, en uns terrenys privats a tocar de la sortida Chiari-Ovest de l’autopista A35, Stellantis, grup multinacional de l’automoció sorgit de al fusió de PSA i de Fiat-Chrysler, ha inaugurat l’Arena del Futuro, un circuit d’assaig de tecnologies de càrrega per inducció dinàmica l’objectiu del qual és investigar les possibilitats d’aquesta modalitat de proveïment d’energia a fi de contribuir a l’adopció massiva de vehicles elèctrics per part dels consumidors. La inauguració de l’Arena és la Fase 3, la d’utilització real i in situ, després de l’anàlisi prèvia de les alternatives tecnològiques possibles en un projecte que es ve desenvolupant des de fa força anys.
Específicament, l’Arena del Futuro consisteix en una carretera oval de 1.050 m de longitud, alimentada amb una potència d’1 MW. Mitjançant la transferència d’electricitat directa i sense fils (DWPT, dynamic wireless power transfer), els vehicles es poden carregar sense contacte tot just circulant per l’asfalt, 11 cm sota el qual hi ha instal·lades les bobines elèctriques de coure.
Per als assaigs duts a terme a l’Arena s’han equipat diversos vehicles (un turisme Fiat 500 i un autobús Iveco E-Way) amb els dispositius necessaris per a la recepció de la càrrega inductiva, que funcionen amb una freqüència de 85 kHz. Després de força quilòmetres recorreguts, Stellantis assegura que els resultats obtinguts són encoratjadors.
Els turisme Fiat i l’autobús Iveco, durant les proves a l’Arena del Futuro, a tocar de l’autopista A35 (la BreBeMi, Brescia – Bèrgam – Milà) (© Stellantis)
La DWPT és probablement una de les tecnologies que de manera més immediata, concreta i tangible podrien donar resposta a la necessitat de descarbonització i sostenibilitat ambiental en el sector de la mobilitat, possibilitant càrregues més ràpides i bateries més petites.
L’Arena del Futuro és un dels resultats de l’estratègia d’electrificació anunciada pel grup Stellantis el mes de juliol de l’any 2021, i que persegueix no només la fabricació de vehicles elèctrics tecnològicament capdavanters, sinó també la creació d’un ecosistema de serveis a la mobilitat elèctrica capaç de satisfer la demanda creixent, tant en infraestructura física com en eines de programari. La inversió que vol dur a terme el grup Stellantis en el camp de la mobilitat elèctrica assoleix prop de 30.000 milions d’euros d’aquí a 2025, i aspira que els clients del grup, present en cent trenta països, tinguin a l’abast sempre la millor tecnologia disponible en aquest camp.
En el desenvolupament de l’Arena, a més de Stellantis, hi han participat altres empreses (el fabricant de camions i autobusos Iveco; l’operadora italiana de telecomunicacions TIM, que s’ocupa dels elements de 5G i de IoT necessaris per a la seguretat de la infraestructura; la companyia química Mapei, encarregada dels materials de revestiment compatibles amb la bobina encastada; o ElectReon, especialitzada en càrrega inductiva, de la qual us parlàrem al Trimestral núm. 37), així com universitats (la Politècnica de Milà, la de Parma o la Roma III), i concessionàries i gestores d’infraestructura (Aleatica, Società di Progetto BreBeMi, S.p.A.).
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Stellantis