Treball per establir la metodologia per fer el seguiment a llarg termini de macròfits a les llacunes del delta de l'Ebre (Parc Natural del Delta de l'Ebre). M2020
Autors
Jrt i Clara Racionero
Contents
Direcció de projecte
Parc Natural del Delta de l’Ebre
Altres participants
Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya
Període
Gener-desembre 2020
Descripció
Les llacunes litorals es troben particularment ben representades al delta de l’Ebre i constitueixen un hàbitat d’interès comunitari prioritari. El seu estat de conservació depèn de moltes variables fisicoquímiques, les quals són altament variables en el temps i l’espai. Els macròfits submergits són un dels elements de biodiversitat més bons indicadors sobre l’estat de conservació d’aquest hàbitat, ja que integren a mig termini moltes variables hidrològiques.
Durant el 2020 s'ha assajat les possibilitats de desenvolupar una metodologia de seguiment sobre l’extensió de les praderies de macròfits submergits a les llacunes litorals del Delta de l'Ebre a partir d'imatges satèl·lit. Amb aquest objectiu, s'ha iniciat una col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya per avaluar la idoneïtat de les imatges ofertes pel Sentinel 2 i diferents índexs obtinguts amb les diferents bandes (EC1, EC2 i NVDI).
Els resultats indiquen que l’índex EC1 permet diferenciar absència/presència de macròfits (10-20 m de resolució), però no permet mesurar el seu recobriment. Les propostes de futur anirien encarades a millorar la relació entre la informació obtinguda amb el satèl·lit i les dades de camp, mesurar l’evolució fenològica al llarg de l’any i obtenir imatges d’alta resolució captades amb dron.
Finalitat de l'acció
Establir una metodologia per fer el seguiment a llarg termini dels macròfits a llacunes litorals.
Novetats que aporta l'acció
Utilització d'imatges satèl·lit.
Fonaments de la novetat
Utilització de noves tècniques. Utilització d'indicadors biològics (macròfits) per avaluar l'estat de conservació de llacunes litorals.
Per saber-ne més
Eixos temàtics de medi ambient i sostenibilitat
8. Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural
8.1. Tendències de la biodiversitat a Catalunya
Instrumentals
4. Noves tecnologies i nous serveis de suport
4.2. Observació i mesura territorial
3. Transferència
6.1. Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació