Guies, eines i manuals per a la integració dels aspectes relacionats amb el canvi climàtic en l’avaluació ambiental estratègica i l’avaluació d’impacte ambiental. M2020
Contents
Autors
Jrt i Lluís Guitard
Direcció de projecte
Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic
Altres participants
Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural
Període
Gener 2020-desembre 2020
Descripció
L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic i la Subdirecció General d'Avaluació Ambiental han elaborat diverses guies, eines i manuals per a facilitar l'avaluació de les emissions de GEH i l'anàlisi de la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic en l'avaluació ambiental estratègica i l'avaluació d’impacte ambiental.
La Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental, modificada per la Llei 9/2018, preveu que els promotors dels plans, programes i projectes sotmesos a avaluació ambiental estratègica i a avaluació d’impacte ambiental hauran d’identificar, entre altres, els possibles efectes significatius del pla, programa o projecte sobre el canvi climàtic; tant pel que fa a l'impacte sobre les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, com a avaluar la vulnerabilitat respecte als impactes del canvi climàtic i com el pla o projecte pot afectar la vulnerabilitat i l’adaptació de l’àmbit territorial on es desenvolupa.
Així mateix, tant la Llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic com el Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables, determinen que en els procediments d'avaluació ambiental de plans, programes i projectes que es desenvolupin a Catalunya, s'han de valorar les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle que llur execució i gestió puguin produir, i també la vulnerabilitat davant dels impactes del canvi climàtic.
Les eines, guies i manuals desenvolupades han estat les següents:
Aquestes i altres guies, així com els seus manuals d’ús, es poden descarregar aquí.
Finalitat de l'acció
Identificar, entre altres, els possibles efectes significatius del pla, programa o projecte sobre el canvi climàtic; tant pel que fa a l'impacte sobre les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, com a avaluar la vulnerabilitat respecte als impactes del canvi climàtic i com el pla o projecte pot afectar la vulnerabilitat i l’adaptació de l’àmbit territorial on es desenvolupa.
Novetats que aporta l'acció
Les guies aporten una adaptació novedosa de les metodologies internacionals de càlcul d’emissions de GEH i de mètodes d’avaluació dels impactes del canvi climàtic per tal de fer-les útils en el procés d’avaluació ambiental estratègica i d’impacte ambiental. Per tant, suposen una metodologia nova per a l’avaluació de les emissions i les vulnerabilitats en alguns àmbits i temàtiques de l’avaluació ambiental.
Fonaments de la novetat
Les metodologies internacionalment reconegudes de càlcul d’emissions de GEH se centren en l’avaluació de l‘impacte a nivell d’inventaris nacionals d’emissions (metodologia IPCC) o a nivell d’organitzacions, activitats i ciutats (GHG Protocol). Però no abasten una avaluació a escala de planejament territorial, sectorial o urbanístic.
Les guies, eines i manuals que s’han desenvolupat són una adaptació i simplificació regionalitzada a les variables i factors d’emissió de Catalunya aplicables al planejament territorial, sectorial, urbanístic i/o a projectes d’infraestructures i activitats.
Pel que fa al manual d’avaluació de la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic, aquest conté explícitament els impactes regionalitzats a Catalunya del canvi climàtic i una proposta metodològica bàsica aplicable a escala de projecte.
Per saber-ne més
Eixos
Temàtics de medi ambient i sostenibilitat
9.1 Mitigació
Instrumentals
4.9 Indicadors ambientals
Transversals
3.2 Avaluació estratègica territorial
3.3 Avaluació ambiental