Direcció de projecte

CREAF

Altres participants

Oficina Catalana de Canvi Climàtic (OCCC), Instituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC), IRTA, Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC-CTP), Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Saragossa i Universitat de la Rioja (UR).

Període

01.07.2019-30.06.2024

Descripció

Les zones de muntanya del sud d'Europa es consideren altament sensibles als impactes del canvi climàtic a causa, entre d'altres, del descens de l'aigua disponible, de sequeres més llargues i severes i de l'augment en la freqüència d'incendis forestals. A més a més, són zones que han patit a les darreres dècades un abandonament rural i la reducció de l'activitat socioeconòmica, que hi ha provocat la pèrdua progressiva del paisatge en mosaic i la revegetació dels vessants de muntanya.

Aquests processos han minvat els serveis ecosistèmics que proporcionen les zones de muntanya, com ara la provisió d'aigua a les parts baixes de les conques o la sostenibilitat dels sistemes agraris i forestals i dels seus ingressos econòmics.

Per revertir aquests processos i adaptar les zones d'estudi a les noves condicions de canvi climàtic, el projecte promourà la recuperació del mosaic agro-silvo-pastoral.

Error creating thumbnail: File missing
Logotip del projecte

Les actuacions principals són:

1. Les mesures d'adaptació del paisatge es desenvolupen i implementen en àrees marginals de muntanya mitjana per tal de millorar la seva resiliència ambiental i socioeconòmica al canvi climàtic.
2. L'eficàcia socioeconòmica i ecològica de les mesures aplicades s'avalua a través del seu seguiment i modelització.
3. Els principals gestors i actors del territori s'involucren en el disseny, desenvolupament i avaluació de les mesures d'adaptació, a través de comitès d'actors regionals de presa de decisions.
4. S'implica als governs de La Rioja, l'Aragó i Catalunya en la creació d'un marc polític coordinat per a l'ús sostenible de les zones de muntanya mitjana.
5. S'elabora una guia amb propostes d'adaptació al canvi climàtic per a les zones de muntanya mitjana.
6. Es realitzen activitats per sensibilitzar i capacitar a la població a nivell local i regional sobre qüestions relacionades amb l'adaptació al canvi climàtic.
7. El projecte dona suport a l'aplicació i el desenvolupament de les polítiques europees relacionades amb l'adaptació al canvi climàtic.

El projecte Mid-mountain adaptation to climate change LIFE18 CCA/ES/001099 2019-2024 està finançat pel Programa europeu LIFE (Adaptació al Canvi Climàtic).

A més a més del CREAF, que coordina el projecte, hi participen com a socis beneficiaris l'Instituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC), l'IRTA, l'Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC-CTP), l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Saragossa (UNIZAR) i la Universitat de la Rioja (UR).

LIFE MIDMACC treballarà en zones de muntanya mitjana al sud dels Pirineus: a la Rioja, a l'Aragó i a Catalunya (en concret, a la zona de l'Albera).

Finalitat de l'acció

L'objectiu principal és promoure l'adaptació al canvi climàtic de les zones marginals de muntanya mitjana a través de la implementació i el seguiment de diferents mesures de gestió del paisatge que, alhora, millorin el desenvolupament socioeconòmic d'aquetes zones.

  • Recuperació de pastures a través de l'estassada de matollar i la introducció de ramaderia extensiva.
  • Gestió forestal per a la prevenció del risc d'incendi i manteniment amb ramaderia extensiva.
  • Introducció de vinya en zones de muntanya.
Error creating thumbnail: File missing
Web del projecte

Novetats que aporta l'acció

La novetat principal és la implementació interrelacionada d'actuacions en diferents àmbits, ja que s'implementaran mesures per a gestionar el paisatge que, alhora, en millorin el desenvolupament socioeconòmic i n’incrementin la resiliència als impactes del canvi climàtic.

Es farà un seguiment de les actuacions que permetrà avaluar l'increment de la resiliència ambiental i socioeconòmica.

Fonaments de la novetat

La novetat és el treball coordinat i integrat en diferents àmbits: paisatgístic, socioeconòmic i d’adaptació al canvi climàtic, així com la participació activa de gestors i actors del territori i els governs regionals, implementant noves formes de coordinació i governança.

Error creating thumbnail: File missing
Parcel·les de vinya a Espolla

Al febrer de 2020 es va celebrar a Saragossa la primera reunió del Grup de Treball Supraregional amb representants de tots tres territoris participants al projecte: Catalunya, Aragó i la Rioja. Al mes de novembre es van celebrar, a través de canals telemàtics, la segona reunió del Comitè d'Actors del projecte, una a cadascuna de les 3 regions d'estudi, on es va fer un treball de recopilació de mesures d'adaptació existents al territori i de suggeriment de noves mesures en els àmbits de l'agricultura/ramaderia, la gestió forestal i la fixació de població al territori.

D'altra banda, aquest any s'han dut a terme a les parcel·les pilot de mesures de gestió forestal per a la prevenció d'incendis a Catalunya i Aragó, estassades de matollar per la recuperació de pastures a Aragó i La Rioja i l’ús de diferents pràctiques agronòmiques en vinya a Catalunya i la Rioja.

Per saber-ne més

Lluís Guitard Sein-Echaluce

Back to Top

Informació del document

Publicat a 05/08/21
Presentat el 05/08/21

Volum Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Comportament social vinculat al territori i al medi ambient

Governança

Mecanismes col·laboratius

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Eixos instrumentals

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0