Subvenció directa al CRAM per al finançament del projecte “Servei integral d’assistència a fauna marina protegida del litoral català”. M2020
Autors
Jrt i Josep Planas
Contents
Òrgan que atorga la subvenció
Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural
Període
Gener-novembre 2020
Descripció
La Fundació CRAM és una entitat privada sense afany de lucre dedicada exclusivament a la protecció del medi marí i de les espècies que l’habiten. Les seves principals línies d’actuació són:
- El rescat i l’assistència clínica de la fauna marina. És la línia per la qual és més coneguda. Les seves instal·lacions són punteres per poder recollir i tenir cura d’espècies malferides o que necessiten recuperació. De fet, la Fundació CRAM va ser el primer centre de recuperació d’animals marins de la Mediterrània. Des de la seva creació el 1994 ha aconseguit recuperar i alliberar més de 600 tortugues i ha assistit més de 400 dofins i balenes.
- La investigació i conservació d’espècies i ecosistemes marins. Per exemple, participant en l’estudi i protecció d’una part dels nius de tortuga babaua i assegurant la viabilitat de les cries.
- La sensibilització de la ciutadania sobre la conservació dels mars i oceans. Tota aquesta activitat es fa accessible al públic, i així contribueix a sensibilitzar la ciutadania de la necessitat de conservació d’un dels entorns més desconeguts, el medi marí.
La seva activitat representa estar disponible 24 al dia els 365 dies de l’any i requereix una inversió important de diners.
La Fundació CRAM rep una subvenció directa per a dues de les seves activitats habituals:
- Assistència, recuperació i reintroducció de fauna marina amenaçada (concretament, tortugues marines, cetacis, aus marines i elasmobranquis) de tot el litoral català.
- Cria en captivitat durant mínim un any d’una part de les cries de tortuga marina de nius detectats a Catalunya.
Observacions
Es tracta d’una subvenció directa atesa la impossibilitat de promoure concurrència pública, tal com preveu l’article 90.3.c del TRLFPC, per l’especificitat i les característiques del beneficiari i de l’activitat subvencionada.
La DGPAMN considera que la subvenció és per a tasques de recuperació i clínica d’animals, però que una part la dediquen a R+D+I. A partir del pressupost estimen que la meitat del cost dels veterinaris es dedica a aquesta feina. No s’inclou el cost de la direcció ni d’un tècnic auxiliar. Això vol dir aproximadament un 25% del pressupost, que és de 104.000€: és a dir, uns 26.000€.
Finalitat de l'acció
Recuperar i reintroduir la fauna marina amenaçada del litoral català (concretament, tortugues marines, cetacis, aus marines i elasmobranquis).
Criar en captivitat part de les cries de tortuga marina de nius detectats a Catalunya per assegurar al viabilitat de l’espècie.
Novetats que aporta l'acció
Fer recerca i innovació per millorar la conservació d’hàbitats i espècies marines.
Fonaments de la novetat
El CRAM és un centre punter de recuperació d’animals marins de la Mediterrània i això implica mantenir una RDI constant per millorar la seva activitat.
Per saber-ne més
Eixos temàtics de medi ambient i sostenibilitat
4. Educació per a la sostenibilitat
4.1. Creació del sistema d’informació ambiental de Catalunya
8. Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural
8.1. Tendències de la biodiversitat a Catalunya
8.2. Nous actors de la conservació
Instrumentals
4. Noves tecnologies i nous serveis de suport
4.2. Observació i mesura territorial
- 4.7. Indicadors ambientals