Contents
Estratègia salut i sostenibilitat al planejament. Integració i efectivitat. M2019-25
Autors:JRT i Irene Martín
Període
Gener 2019 - desembre 2025
Descripció
La salut i la sostenibilitat són dues cares de la mateixa moneda i cal que es reforcin mútuament.
El Servei de Plans i Programes és l'únic òrgan a la Generalitat que analitza tots els plans i programes que es desenvolupen a Catalunya amb incidència ambiental significativa i, per tant, sobre la salut. Porta més de 15 anys veient com es desenvolupen tots els plans territorials, urbanístics i sectorials i treballant per tal que els aspectes de sostenibilitat s'incorporin de manera consistent, tant en cada un d'ells com entre els diferents tipus i escales de planejament. Tenen un paper transversal i son facilitadors de processos i facilitadors entre interlocutors de perfils i àmbits molt diversos.
Des del 2018 impulsen les estratègies necessàries per tal que els plans, programes i projectes que es desenvolupin a Catalunya siguin sostenibles i saludables de forma integrada i efectiva, la qual cosa inclou:
- Establir mecanismes de col·laboració amb centres de recerca (com ISGlobal) per recollir l’evidència científica sobre la incidència del disseny urbà i de les polítiques territorials en la salut.
- Dissenyar eines per facilitar la transferència del coneixement científic al procés d’avaluació ambiental del planejament.
- Establir mecanismes de formació i coordinació amb les unitats competents en matèria urbanística, mobilitat, qualitat de l'aire, canvi climàtic i medi natural per tal d'assegurar transversalitat i efectivitat de les eines que es desenvolupin.
Finalitat de l'acció
Treballar transversalment els aspectes de salut i sostenibilitat, la qual cosa és clau per impulsar una ambientalització efectiva a plans, programes i projectes a Catalunya.
Com a focus prioritari es treballa en l’àmbit de la planificació territorial i urbanística i en la planificació de la mobilitat (infraestructures i gestió) atès que són els sectors amb una influència en la salut i la sostenibilitat amb més repercussió a Catalunya.
Novetats que aporta l'acció
Enfocament:
- Múltiples àmbits:
Àmbit polític: Actors actius o passius sobre la salut de les persones (i sobre el medi ambient/sostenibilitat)
Àmbit tècnic: Formació i eines per tal que es pugui implementar de manera efectiva.
- Múltiples actors coordinats: centres d’investigació, administracions públiques supralocals, Generalitat de Catalunya
Fonaments de la novetat
- Treball interdisciplinar, interdepartamental i entre diferents administracions públiques i centres d'investigació nacionals i internacionals.
- Establiment de metodologies i eines per impulsar de manera integrada la salut i la sostenibilitat. Com a primer pas s’està dissenyant i implementant una eina específica per als plans d'ordenació urbanística municipal.
Any 2020
El treball realitzat l’any 2020 ha permès, d’una banda, posar a disposició del públic la versió preliminar de l’eina [(http:/mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/avaluacio_ambiental/eines_documentacio_tecnica/eines/salurban/index.html Salurban: criteris per a un planejament sostenible i saludable] en 3 idiomes (català, castellà i anglès).
Així mateix, s’ha continuat treballant de manera transversal amb diversos actors clau tant de la Generalitat de Catalunya com externs a ella. En aquest sentit s’ha iniciat un treball conjuntament amb l’ATM i la Diputació de Barcelona per tal d’introduir criteris de salut i sostenibilitat de manera integrada en els Plans de Mobilitat Urbana.
D’altra banda, s’ha continuat amb la tasca divulgativa, on destaca la participació al [(https:/www.escolasert.com/es/oferta-formativa/postgrado-arquitectura-salud Postgrau d’Arquitectura i Salut] de l’Escola Sert.
Per saber-ne més
EIXOS RDI
Temàtics
1.4 Indicadors de seguiment de plans i projectes
1.5 Planificació concurrent
3.4 Processos de nova urbanització
Instrumentals
2.3 Medi ambient i sostenibilitat
4.9 Indicadors ambientals
5.3 Cooperació entre ens
6.1 Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació
Transversals
1.1 Planificació estratègica d’àmbits territorials específics i en matèria ambiental
1.2 Projectes territorials i ambientals
3.2 Avaluació estratègica territorial
3.3 Avaluació ambiental
4.4 Sistemes de suport a la presa de decisions
4.5 Mecanismes col·laboratius
5.5 Dimensió social de la sostenibilitat