Identificació de zones de més valor natural i amb major potencial de millora mitjançant el software d'optimització espacial MARXAN. M2019-20

Autors: JRT i Eva Lahoz

Direcció de projecte

Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural

Període

Setembre 2019- setembre 2020

Descripció

L’objectiu general del projecte és la priorització espacial d’actuacions a realitzar per esmorteir l’efecte dels factors de canvi que afecten a espècies i hàbitats amenaçats o prioritaris, la millora de la connectivitat i funcionalitat ecològica i la recuperació del paisatge en espais naturals i semi-naturals degradats.

Aquestes actuacions, a més, hauran de contribuir a la gestió adequada de la futura xarxa d’infraestructura verda, ja que han de constituir mesures puntuals dins d’aquesta xarxa que contribueixin a atenuar l’impacte dels factors de canvi. També podran ser utilitzades com a àrees prioritàries per a la compensació dels impactes residuals derivats dels projectes.

Finalitat de l'acció

Localitzar els llocs d'actuació prioritària del Programa d’infraestructura verda de Catalunya i de compensació dels impactes residuals derivats dels projectes.

Novetats que aporta l'acció

Per identificar les actuacions prioritàries s'utilitza el sotware Marxan (http://marxan.net/), àmpliament utilitzat en exercicis de planificació espacial per a la conservació i ordenació del territori en altres països. La localització de llocs d'actuació prioritària per a la implementació de mesures permet assolir els objectius quantitatius amb el menor cost o impacte socioeconòmic (menor cost d'oportunitat).

La idea és minimitzar el possible cost d'implementació de les actuacions (a menor estat de degradació, més factible és l'actuació i menys intervenció seria necessària) i el possible impacte de les actuacions sobre altres interessos socioeconòmics (cost d'oportunitat).

Fonaments de la novetat

A partir de l'anàlisi de capes d'informació cartogràfica el software d'optimització espacial MARXAN optimitza les ubicacions on desenvolupar actuacions d'acord amb diverses premisses que son les que son objecte d’estudi, discussió i assaig per part del Servei de Projectes, fins que es validi un protocol satisfactori.

Durant l’any 2020, es va fer un pre-processament de les dades de biodiversitat: capes de distribució de cada una de les espècies de les Directives Ocells i Hàbitats; connectivitat ecològica; espècies invasores; hàbitats (zones humides i hàbitats amenaçats) i paisatge. Es va fer una categorització i priorització dels elements resultants (n=190). Per tal d’aconseguir un nombre de quadrícules útil on realitzar intervencions, es van crear escenaris amb targets consecutivament més restrictius i niats uns dins dels altres.

L’anàlisi feta amb MARXAN no identifica el tipus d’actuació a desenvolupar i, per tant, es recomana conceptualitzar la tipologia d’actuacions en la línia dels objectius del PIVC per prioritzar en futures etapes. Com a resultat s’ha desenvolupat una nova anàlisi amb el software PRIORIACTIONS. Aquest algoritme és una eina que, a més d’indicar les ubicacions òptimes per al compliment dels objectius, defineix quines actuacions concretes cal portar a terme en cada quadrícula.

Error creating thumbnail: File missing

Per saber-ne més

Eva Lahoz

Eixos

Temàtics de medi ambient i sostenibilitat

8.1 Tendències de la biodiversitat a Catalunya

8.3 Nous objectes de la conservació

Instrumentals

1.1 Generació de geoinformació de referència

3.4 Infraestructures en entorns sensibles

4.3 Representació de dades

4.10 Sistemes de gestió ambiental

5.3 Cooperació entre ens

4.9 Indicadors ambientals

Transversals

3.3 Avaluació ambiental

Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/08/21
Presentat el 03/08/21

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació ambiental

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures en entorns sensibles

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Representació de dades

Indicadors ambientals

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Nous objectes de conservació

Producció i consum sostenible

Sistemes de gestió ambiental

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0