Contents
Coordinació de l’activitat:
Centre for Research and Technology Hellas (CERTH) (Grècia)
Altres participants:
Agència de l’Habitatge de Catalunya, RWTH Aachen University (Alemanya), Cardiff University (Regne Unit), Alumil Aluminium Industry (Grècia), Aiguasol (Espanya), Odin Solution (Espanya), Siemens SRL (Alemanya)
Període:
Gener 2018 – Novembre 2021
Descripció:
PnH es un projecte europeu redactat, presentat i aprovat durant el primer semestre de 2017. Pertany a la convocatòria europea H2020_EEB-07-2017 que busca avançar en la integració i optimització dels serveis energètics en edificis i districtes. Plug-n-Harvest, es l'acròmic en anglès de 'PLUG-N-PLAY passive and active multi-modal energy Hasvesting Systems, circular economy by desing, with high replicability for SELF-Suficient DistrictsNear-Zero Building'. Plug-n-Harvest representa una oportunitat per aplicar un nou model de negoci de gestió energètica dels edificis, amb solucions integrades de façana i aplicant principis d'economia circular per aconseguir edificis energèticament autosuficient, i alhora aporta als edificis pilot estalvis en la demanda, en el consum. Pels usuaris de la promoció representarà una millora del confort climàtic i/o un estalvi en la factura energètica.
Plug-n-Harvest és un projecte de 4 anys, finançat per la UE. El principal objectiu estratègic de la proposta PLUG-N-HARVEST és dissenyar, desenvolupar, demostrar i explotar un nou concepte / producte modular, plug-and-play per a ADBE (per les seves inicials en anglès Adaptable/Dynamic Building Envelopes (Adaptació dinàmica de l'envolupat de l’edifici ). El plug-and-play és aplicable tant a edificis residencials com no residencials i té com a finalitat proporcionar una alta (la màxima possible) reducció de l'ús d'energia amb la màxima quantitat d'energia procedent de Fonts d'Energies Renovables, tant en un edifici únic com a l'escala de districte. Els costos d'instal·lació requerits han de ser mitjans/baixos i els costos operatius propers a zero. A més, mitjançant l'ús adequat dels atributs modulars i plug-in, el sistema PLUG-N-HARVEST es dissenyarà i implementarà tenint en compte els principis d'economia circular. Per tant la implementació implica nous models de negoci basats en l'arrendament i lloguer i deixarà la porta oberta a la implementació massiva d'aquestes solucions.
Finalitat de l’activitat
L'objectiu general de Plug-n-Harvest es implementar un Sistema de façana 'Plug-n-Play' capaç d'integrar sistemes actius i passius, amb captació d'energies renovables, dissenyat amb principis d'economia circular, garantint la replicabilitat per aconseguir edificis autosuficients i d’energia quasi zero, i distribuint la producció sobrant en una xarxa que alimenti al seu entorn.
Any 2020
El soci grec (CERTH), que liderava els projectes de demostració i desenvolupador dels perfils d’alumini innovadors, ALUMIL, no va complir terminis i tasques i el coordinador va negociar amb la CE una esmena per assumir les taques del projecte amb noves responsabilitats.
Durant el 2020 el consorci va investigar el mercat europeu de fabricants de sistemes de façana que podien desenvolupar el sistema innovador amb consultes a Alemanya, Grècia, Itàlia, Holanda, Anglaterra i Espanya. A banda, per liderar els projectes de demostració un nou soci català, Pich arquitectes, va entrar al consorci.
Durant el 2020 s’han replantejat les taques en base a un nou esquema de treball que va ser presentat a la CE al maig i es va aprovar al setembre. En concret, el nou rol de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya és de soci responsable de verificar la maduresa de la tecnologia del sistema ADBE per ser implementada als edificis pilot i en concret a la promoció de lloguer social escollida per implementar-la que és la promoció de 30 habitatges ubicada a la Ronda Arraona 29-31 de Sant Quirze del Vallès, propietat de l’INCASOL.L’INCASOL i el departament de manteniment de l’AHC tenen detectades diverses patologies en el tancament de façanes i cobertes d’aquesta promoció. S’ha proposat implantar la solució del prototip de façana PLUG-N-HAVEST al tancament orientat a sud del bloc central (Bloc A) de la promoció, donat el millor rendiment de la producció d’energia solar fotovoltaica incorporada a la façana.
Imatge de l’esquema de les façanes principals de l’edifici de Sant Quirze del Vallès i a sota, la proposta de la solució ADBE als 130m2 de la façana sud (clicar a sobre les imatges per ampliar-les):
Enllaç al projecte
Per saber-ne més
Responsable: Anna Mestre Massa