Direcció de projecte: Universitat de les Illes Balears (coordinadora del projecte)

Membres del projecte: Servei Meteorològic de Catalunya, Universitat de Barcelona, Meteofrance, Universitat de Portsmouth, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Complutense de Madrid, AEMET, Laboratoire d’Aerologie (Toulouse) i Institut d’Estudis Andorrans.

Període: Gener de 2019 - Desembre de 2019 (perllongament del projecte ATMOUNT que acabava al Desembre de 2018)


Descripció

Les zones de muntanya són zones molt vulnerables per les conseqüències que el canvi climàtic té sobre la circulació general atmosfèrica. En aquestes zones els fenòmens locals i complexos com els fluxos catabàtics i anabàtics, formació d'inversions tèrmiques, ones de muntanya, precipitació orogràfica, i el règim de vent, influeixen molt sobre la circulació atmosfèrica local i afecten el clima a gran escala en diverses formes. De fet, es preveu que per l’efecte de l'escalfament global hi hagi un augment dels fenòmens extrems a les zones de muntanya, la qual cosa fa necessari l'estudi dels processos locals que tenen lloc en aquestes zones.

L'estudi d’aquests fenòmens s’emmarca dins del projecte ATMOUNT, en el qual hi participen diverses entitats entre les quals hi ha la Universitat de les Illes Balears, la Universitat de Barcelona, el Servei Meteorològic de Catalunya i Meteo France. Aquest és un projecte cofinançat pel Ministerio de Economia, Industria y Competitividad.

El projecte cerca estudiar les interaccions atmosfera-superfície en zones de muntanya per assolir una millor comprensió dels impactes del canvi global en elles. D’una banda, s’estudiaran els mecanismes de formació i destrucció dels Cold Air Pools (CAP) i els mecanismes d’intercanvi sòl-atmosfera. De l’altra, també s'estudiarà la interacció dels fluxos sinòptics amb les muntanyes a l'escala d'aquestes, analitzant la manera en què la muntanya pertorba un flux establement estratificat, generant ones de muntanya i rotors a sotavent, que resulten potencialment perillosos per a l'aviació. Finalment, també s’estudiaran els diferents tipus de precipitació i la influència de l’orografia sobre aquesta.

El projecte ATMOUNT havia de finalitzar el 31.12.2019 però s'ha allargat un any més per acabar la feina de recerca amb les dades de la campanya experimental ATMOUNT.

També s’ha avançat en l’estudi sobre la caracterització de la pluviometria de la zona durant la campanya i la capacitat dels models meteorològics a l’hora de reproduir-la, així com en la comparació entre les observacions i la sortida del model per un cas d’estudi amb advecció del nord. Aquest treball també culminarà amb la publicació d’un article.

Echave-Sustaeta 2019aj-image1.jpeg

Figura 2. Gràfica de les velocitats de vent mesurades a la vertical de l’aparell

A més, s’han posat totes les dades observacionals a la base de dades de SEDOO (Service de données observatoire Midi-Pyrénées) perquè estiguin disponibles per tothom en format netcdf. https://cerdanya.sedoo.fr/


Finalitat de l'acció

1. Procesar i tractar les dades recollides per crear una base de dades de qualitat per al seu ús per part dels investigadors dels països implicats al principi i per al conjunt de la comunitat científica.

2. Estudiar i analitzar els processos d’intercanvi entre sòl, atmosfera i vegetació utilitzant aquestes dades.

3. Córrer els models meteorològics d’alta resolució fins a 1 km, estudiar els mecanismes d’intercanvi sòl-atmosfera, ones de muntanya i rotors a sotavent, i finalment, estudiar també els diferents tipus de precipitació i la influència de l’orografia sobre aquesta.

Echave-Sustaeta 2019aj-image2.jpeg


Novetats que aporta l'acció

1. Generar bases de dades de qualitat sobre fenòmens meteorològics específics

2. Generar coneixement sobre els processos d'intercanvi entre sòl, atmosfera i vegetació

3. Estudiar l'impacte a nivell local en zones de muntanya de canvis globals esperables


Fonaments de la novetat

No es disposa d'aquest coneixement, necessari per ajustar els models de temps i clima i com a base per a recerques futures sobre fenòmens meteorològics.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/16
Acceptat a 01/01/16
Presentat el 01/01/16

Volum Servei Meteorològic de Catalunya, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Eixos instrumentals

Previsió

Regionalitzacions dels escenaris climàtics i dels escenaris hidrològics

Observació territorial, ambiental i climatològica

Recopilació de dades meteorològiques històriques de Catalunya

Observació meteorològica

Localització

Puntuació document

0

Visites 45
Recomanacions 0