La convocatòria

El 17 de setembre de 2002 la Unió Europea va llançar la convocatòria Green Deal. Es destinava gairebé 1 bilió d’euros a finançar projectes de recerca i innovació per respondre a la crisi climàtica i ajudar a protegir la biodiversitat, amb la intenció de convertir els reptes ambientals en oportunitats d’innovació que, de passada, esperonessin la recuperació de l’impacte de la pandèmia.

Error creating thumbnail: File missing

Era la última convocatòria –i la més quantiosa– del 8è programa marc1, conegut com a Horitzó 2020, que en el període 2014-2020 ha tingut un pressupost total de 80 bilions d’euros (i que aquest any serà substituït pel 9è programa marc, batejat aquesta vegada com a Horitzó Europa).

La convocatòria s’estructurava en 10 àrees:

1. Augmentar l’ambició climàtica: reptes transversals.
2. Energia neta, assequible i segura.
3. Indústria per a una economia neta i circular.
4. Edificis eficients en recursos i energia.
5. Mobilitat intel·ligent i sostenible.
6. De la granja a la taula (sistema agroalimentari just, saludable i ambientalment respectuós).
7. Ecosistemes i biodiversitat.
8. Medi ambient sense contaminació i lliure de tòxics.
9. Augment del coneixement en suport del Pacte verd europeu.
10. Apoderament de la ciutadania per a la transició cap a una Europa sostenible i climàticament neutra.

Molts tòpics estaven vinculats a polítiques adscrites al DTES, en especial a la SMAS –però no només, ja que la mobilitat, l’energia, la contaminació o l’agricultura, per exemple, concerneixen de ple altres àmbits departamentals o fins i tot extradepartamentals–.

Draft Rubert Taya 964523475-image3.jpeg

Font: Comissió Europea

La convocatòria estava adreçada a finançar projectes de col·laboració multi-nacional, preferentment integrats per actors de la quàdruple hèlix (la primera hèlix: centres de recerca; la segona: petites i mitjanes empreses; la tercera: administració pública i la quarta: ciutadania). En aquesta convocatòria, a diferència d’anteriors convocatòries d’Horitzó 2020, s’ha volgut ressaltar i prioritzar la incorporació de la ciutadania (‘quarta hèlix’) en la component de recerca i innovació de l’estratègia Green Deal. Això s’ha materialitzat amb la definició d’un tòpic específic: ‘Empoderament de la ciutadania per a la transició cap a una Europa sostenible i climàticament neutra’. El fet que, del total de 1.550 propostes presentades als 10 tòpics, un 25% (373) les hagi concentrat aquest tòpic, descriu molt bé l’interès creixent de temes en els quals esdevé clau incorporar la ciutadania organitzada a l’hora de generar el coneixement i assolir l’objectiu requerit.

El treball en xarxa

Ràpidament, entitats de tot tipus van començar a mobilitzar-se per formar consorcis i madurar propostes que encaixessin amb aquest abast temàtic de la convocatòria, marcadament ambiental. El fet que fos una convocatòria inesperada i ben dotada va generar un moviment intens entre les entitats acostumades a accedir a fons europeus. En aquest sentit, es va cercar la participació o suport del Departament de Territori i Sostenibilitat en nombroses propostes.

La unitat de RDI va establir contactes i reunions amb diferents entitats implicades en la formació de consorcis, per tal de promoure la participació del DTES en les propostes en marxa. En aquest sentit, es va ajudar a encaixar i madurar algunes propostes i es van canalitzar diversos acostaments de centres de recerca, com CIMNE, o altres entitats, com ACCIÓ o I2CAT, cap a les àrees del DTES concernides, per sondejar possibilitats de sumar-se o donar suport als projectes.


Error creating thumbnail: File missing

Finalment, més enllà dels projectes a què s’han sumat de manera autònoma els òrgans del DTES o ens adscrits, la catalització de la unitat de RDI ha cristal·litzat en 6 propostes, que es refereixen sobretot als tòpics 1 (d’acció climàtica), 3 (d’economia circular) i 10 (de conscienciació i acció ciutadana).


Error creating thumbnail: File missing

La intensitat de col·laboració del DTES en aquests projectes és variable. A grans trets, es poden diferenciar 4 nivells de participació:

  • Nivell 1. Cartes de suport: el DTES ha signat cartes de suport a 2 projectes.
  • Nivell 2. Participació a l’advisory board o a l’stakeholder board: el DTES ha designat persones representants en aquests comitès assessors, d’experts o de grups d’interès, en 2 projectes.
  • Nivell 3. Participació com a soci: el DTES s’ha sumat a 2 projectes en qualitat de soci.
  • Nivell 4. Líder: el DTES no ha liderat cap projecte en aquesta convocatòria.

El procés

El termini de presentació de propostes finalitzava el 26 de gener d’enguany. Els projectes que resultin seleccionats se sabran en un termini aproximat de 3 mesos i, després d’un període de formalització de documentació i concreció de condicions, podran començar a executar-se després de l’estiu.

El pacte

L’European Green Deal (Pacte verd europeu) és la nova estratègia de creixement de la Unió Europea, que pretén iniciar una transició a una economia neta i circular, reduir la contaminació i les emissions i protegir la biodiversitat. L’objectiu és que Europa esdevingui el primer continent climàticament neutre el 2050 i que s’hi desacopli el creixement econòmic del consum de recursos.

El Green Deal és un pla estratègic de 8 àrees temàtiques (que coincideixen amb els tòpics de la convocatòria llançada l’any passat). Marca un full de ruta per iniciar el camí a aquesta transició i s’acompanyarà de:

- mecanismes de finançament suficients (la Comissió estima que per acomplir els objectius ambientals i climàtics fixats, seran necessaris 260 bilions d’euros anuals d’inversió addicional)

- mecanismes d’acompanyament que garanteixin no deixar ningú enrere (en referència als països i regions més dependents dels combustibles fòssils).

Error creating thumbnail: File missing

Font: Comissió Europea

El rumb

La intenció en properes convocatòries de projectes europeus és continuar detectant oportunitats de col·laboració entre el DTES i la resta de l’ecosistema de recerca i innovació català, per afavorir el paper actiu de l’administració pública en la definició i l’impuls a la recerca i la innovació. Això és imprescindible per facilitar la transferència del coneixement i la definició de polítiques públiques basades en evidència científica. El treball en xarxa engegat amb motiu de la convocatòria Green Deal, que es va desenvolupar de manera accelerada per la brevetat dels terminis, és un primer pas i un punt de partida en aquest sentit.


Error creating thumbnail: File missing

(1) Els programes marc per a la investigació i el desenvolupament tecnològic, també anomenats programes marc o abreujats FP1 a FP9, són programes de finançament creats per la Unió Europea / Comissió Europea per donar suport i fomentar la recerca a l’espai europeu de recerca.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 26/03/21
Presentat el 26/03/21

Volum Notícies, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Anàlisi economicofinancera i instruments econòmics

Instruments econòmics en relació a la gestió ambiental i la conservació de la biodiversitat

Governança

Mecanismes col·laboratius

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la sostenibilitat

Eixos instrumentals

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Producció i consum sostenible

Ecodisseny i compra pública ambientalitzada

Educació per a la sostenibilitat

Caracterització del tercer sector ambiental

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous actors de la conservació

Nous objectes de conservació

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Adaptació

Localització

Puntuació document

0

Visites 13
Recomanacions 0