BPI Tramitació electrònica d'urbanisme
Introducció
La darrera pràctica innovadora que hem incorporat al BPI (Banc de Pràctiques d’Innovació del Departament) és la Tramitació electrònica d’urbanisme en la que s’inclou una part del PROJECTE GUIA (Gestió Unificada d’Informes de l’Administració Local).
Aquesta pràctica s’inscriu en el marc del procés de millora contínua dels serveis que el Departament de Territori i Sostenibilitat ofereix als ciutadans, a les entitats i a les administracions públiques amb la finalitat de simplificar-los i amb la voluntat d’aconseguir una tramitació més àgil i eficaç.
Els primers procediments per a l’aprovació d’instruments urbanístics són de l’any 1956 i des d’aleshores els punts claus del procés s’han mantingut pràcticament igual però la necessitat d’incorporar la participació ciutadana, les exigències mediambientals i la gestió de l’interès públic en la presa de decisions han afegit complexitat al procés.
El procediment per a l’aprovació del planejament i dels projectes urbanístics presenta aquestes característiques:
- Multiplicitat d’actors: en funció del procediment, hi intervenen ciutadans, ens locals, diferents departaments i unitats de la Generalitat de Catalunya, organismes de l’Administració de l’Estat i concessionaris de serveis públics.
- Instrucció de dues administracions: El procediment pivota en gran part sobre l’administració local, mentre que la Generalitat de Catalunya intervé de manera tangencial o bé en la seva aprovació definitiva.
- Complex: El procediment per a l’aprovació urbanística es nodreix d’autoritzacions, informes i al·legacions que, alhora, sorgeixen de procediments administratius instrumentals o complementaris. Aquests procediments poden derivar de directives europees o de la legislació sectorial, tant autonòmica, com per exemple la protecció dels béns d’interès cultural, com estatal, cas dels aeroports d’interès nacional.
- Durador: L’aprovació del planejament urbanístic és un procediment dilatat en el temps, amb quatre aprovacions: prèvia, inicial, provisional i definitiva, que sol superar els dos anys de mitjana. Aquesta característica es fa evident en l’aprovació inicial del planejament urbanístic i en els projectes en sòl no urbanitzable on els promotors, a través dels ens locals, han de sol·licitar un seguit d’informes a les unitats que veuen afectada la seva legislació sectorial. Aquesta situació ha centrat el punt de mira del projecte concentrant-hi els primers esforços i actuacions.
La tramitació electrònica dels expedients d’urbanisme aporta els següents avantatges respecte de la tramitació manual:
- Permet reduir els terminis de tramitació dels expedients d’urbanisme
- Abarateix substancialment els costos de tramitació dels expedients
- Simplifica la tramitació
- Dóna transparència i claredat als procediments
- Aporta més racionalització als processos
Projecte guia
El primer projecte de tramitació electrònica d’urbanisme es va centrar en l’establiment d’una sol·licitud unificada per a tots els informes que han de demanar els ajuntaments en un procediment urbanístic. Aquests informes s’han de demanar a diferents departaments i organismes de la Generalitat.
Abans de l’entrada en funcionament del projecte GUIA cada ajuntament havia de demanar l’informe sectorial corresponent a cadascun dels departaments de la Generalitat implicats individualment tot i havia d’enviar-los a cadascun un exemplar en paper del projecte a informar. Aquests projectes solen ser molt voluminosos.
Actualment només han d’entrar un sol·licitud mitjançant EACAT que arriba a tots els Departaments i organismes implicats. Per altra banda la documentació del projecte es penja a l’ESPAIDOCS de manera que tots els Departaments la poden consultar sense necessitat d’haver d’enviar-la a cadascun en paper o en CD.
Aquest projecte es va aplicar com a prova pilot a les comarques de Girona l’any 2014.
Altres tramitacions electròniques
A partir de la implantació del projecte GUIA la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme ha anat introduint en el sistema electrònic altres tramitacions:
Pel que fa al planejament urbanístic:
- Sol·licitud d’informe de la comissió territorial d’urbanisme en la tramitació del planejament urbanístic derivat d’aprovació municipal i comarcal
- Lliurament de la documentació del pla urbanístic derivat d’aprovació municipal i comarcal
Pel que fa al sòl no urbanitzable:
- Sol·licitud unificada d’informes per a projectes en sol no urbanitzable
- Sol·licitud d’aprovació dels projectes per la Comissió Territorial d’Urbanisme
- Sol·licitud d’informe de la Comissió Territorial d’Urbanisme per a l’atorgament de llicències
- Sol·licitud a la comissió territorial d’urbanisme d’informe preceptiu dels usos i obres provisionals
Pel que fa al registre d’entitats urbanístiques col·laboradores:
- Constitució
- Modificació
- Dissolució
Autors
Redactat per: Anna Enjuanes
Per saber-ne més: Anna Enjuanes