Direcció de projecte: Universitat de Saragossa
Altres participants:
- Servei Meteorològic de Catalunya
- Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET)
- Météo France
- Instituto Pirenaico de Ecología
- CSIC
- Centre d’Etudes Spatiales de la Biosphère
- Institut d’Estudis Andorrans (IEA)
Període: setembre de 2016 – agost de 2019
Descripció
El projecte CLIM'PY té com a objectiu el coneixement de l’evolució i de les tendències del clima del Pirineu en el context del canvi global.
Les accions prioritàries són:
- Creació d’una àmplia base de dades de temperatura, precipitació i neu, amb control de qualitat i homogeneïtzada.
- Desenvolupar indicadors de canvi climàtic que permetin una diagnosi completa de les tendències observades, actualitzades en el marc de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC)
- Analitzar la distribució del mantell nival i la seva variabilitat espai-temps, i generar projeccions climàtiques regionalitzades per a la posada en funcionament de polítiques d’adaptació al canvi climàtic.
La proposta dona continuïtat a l’Acció Clima del projecte OPCC-EFAA235/11, i se suporta en la cooperació establerta entre els principals organismes d’investigació.
El projecte està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), mitjançant el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020) a l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (CTP), en el qual participa el SMC.
Més informació: www.opcc-ctp.org
Finalitat de l'acció:
Caracterització climàtica del Pirineu mitjançant la creació d'una base de dades climàtiques de qualitat i a resolució diària, i que inclogui les variables temperatura, precipitació i mantell nival.
S'analitzarà l'impacte del canvi climàtic, la seva evolució i la variabilitat espacial-temporal.
Finalment el projecte també preveu la generació de projeccions climàtiques regionalitzades per a la posada en marxa de polítiques d'adaptació al canvi climàtic i identificar les activitats socioeconòmiques més vulnerables.
Novetats que aporta l'acció
- Crear nou mètode d'interpolació de variables atmosfèriques a partir de les dades de les estacions meteorològiques automàtiques.
- Desenvolupament d'una eina de Nowcasting per a pronosticar els tipus de precipitació.
== Fonaments de la novetat ==
No es disposava d'aquestes dades i del mètode de projecció.
L’any 2017 s’ha presentat la versió inicial de la base de dades diària al Congrés de l’EMS (European Meteorological Society) a Dublín, al setembre de 2017:
Towards a new quality-controlled daily climate dataset for the Pyrenees, 1950-2015. Serrano-Notivoli R, Cuadrat JM, Copons R, Cunillera J, Gascoin S, López-Moreno JI, Luna MY, Pons M, Prohom M, Rodríguez E, Saz MA, Soubeyroux JM, Tejedor E, Trapero L, Verfaille D (2017). EMS Annual Meeting: European Conference for Applied Meteorology and Climatology 2017, 4-8 de setembre. Dublín, Irlanda (pòster). EMS2017-453.